پنجشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳
ساعت : ۰۰:۱۰
کد خبر: ۱۰۴۳۸۸
|
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۷
رییس مجلس شورای اسلامی در مراسم یکصدمین سالگرد ولادت شهید مطهری گفت: شهید مطهری تاکید می‌کند بحث ایمان و تفکر اجبارپذیر نیست و از نظر اخلاقی اجبار کمال‌آفرین نیست و باعث می‌شود اخلاق رشد پیدا نکند و مشکل اجتماعی به وجود بیاورد.
به گزارش رسانه خبری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، آیین گرامی‌داشت یکصدمین سالگرد ولادت متفکر، فیلسوف و فقیه عالی‌مقام استاد شهید آیت‌الله مرتضی مطهری با عنوان «مطهری و انقلاب جهانی اسلام» روز یکشنبه ۱۳ بهمن ماه با حضور علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی، حجت‌الاسلام میثم امرودی رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، سعید صادقی مشاور شهردار تهران، مصطفی سلیمی شهردار منطقه ۳، خانواده شهید مطهری و جمعی از مسئولان فرهنگی کشور در فرهنگ‌سرای ارسباران برگزار شد.

علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی ضمن گرامی‌داشت دهه مبارک فجر، به شباهت‌های شهادت سردار سلیمانی و آیت‌الله مطهری اشاره کرد و گفت: پس از تشییع پیکر شهید مطهری تفکر ایشان بیش از گذشته در جامعه رواج پیدا کرد؛ با ترور حاج قاسم که حرکتی ناجوانمردانه بود نیز ابتدا تصور می‌شد تفکر ایشان در منطقه متوقف می‌شود یا ضربه می‌خورد اما شهادت حاج قاسم تحول عظیمی را در ایران و کشورهای مختلف از جمله عراق ایجاد کرد. 

لاریجانی با بیان خاطره‌ای از شهید سلیمانی گفت: سال‌ها پیش ایشان به من گفتند سید حسن نصرالله و شهید عماد مغنیه در تهران هستند و می‌خواهند به منزل ما بیایند، آنها شام خانه ما آمدند و شهید سلیمانی گفت دلش می‌خواهد خاطره‌ای از شهید مطهری برایش تعریف کنم. ایشان علاقه خاصی به منش و مسلک شهید مطهری داشت و غالبا در جست‌وجوی این مباحث بود؛ بنابراین بسیار به‌جاست که در بزرگداشت شهید مطهری از حاج قاسم یاد شود.
 
وی با بیان اینکه همایش امروز درباره مردی بزرگ و بی‌نظیر در تاریخ معاصر ایران است، گفت: حدود ۴۰ سال از شهادت ایشان می‌گذرد و باید نگاهی کلی به افکار شهید مطهری داشته باشیم و نقش ایشان را در این ۴۰ سال مورد بررسی قرار دهیم. شهید مطهری اسلام منسجم، فراگیر و همه‌جانبه را دنبال می‌کرد و از این جهت کار بسیار ارزشمندی انجام داد. 

رییس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه برکات حیات ایشان در ۴۰ سال گذشته جلوه‌گری می‌کند، گفت: ایشان توفیق انتشار آثاری متنوع و آموزنده را داشت، آثاری که امام فرمودند بدون استثناء مفید است. دلیل این ویژگی آن است که شهید مطهری اهتمام ویژه‌ای به پاسخ به نیازهای جوانان در خصوص جهان‌بینی و ایدئولوژی داشتند.
 
وی با بیان اینکه شهید مطهری موسس فلسفه تطبیقی است، اظهار داشت: در شیوه فلسفه سنتی، آثار بزرگانی مانند حکیم سبزواری و دیگران را داریم اما آثار شهید مطهری مکاتب فلسفی را با یکدیگر تطبیق داده و بحث تخصصی فلسفه را جذاب و ماندگار کرده است. 

لاریجانی تاکید کرد: این حجم کار علمی موفق در ظرف عمر کوتاه ۶۰ ساله از توفیقات بزرگی است که امروز نیاز متخصصان و عموم مردم را پاسخ می‌دهد. البته باید از همسر ایشان نیز یاد کنیم که نقش موثری در ایجاد شرایط مناسب برای مردی علمی با آثاری متنوع داشت چرا که بدون اتکا به همسر و مهیا شدن شرایط امکان چنین توفیقاتی وجود ندارد. 

آثار شهید مطهری همچنان ماندگار است

رییس دستگاه قانونگذاری کشور با بیان اینکه ۴۰ سال از شهادت شهید مطهری می‌گذرد، گفت: آثار ایشان بوی کهنگی نمی‌دهد و همچنان جذاب و مفید و ماندگار است که برای هر کس چنین امری رخ نمی‌دهد. دقت نظر و آینده‌نگری در آثار ایشان باعث شده است غبار کهنگی بر آثار ایشان ننشیند و آثار زنده باشد و تمام رشته‌های مختلف بتوانند از آنها استفاده کنند. 

وی با بیان اینکه همه فرزندان و نوه‌های شهید مطهری متدین و علاقه‌مند به نظام هستند، ادامه داد: فرزندان ایشان وقت بسیاری برای تدوین آثار شهید مطهری و احیای آثار ایشان گذاشته‌اند. 

رییس قوه مقننه با بیان اینکه مقام معظم رهبری شهید مطهری را ایدئولوگ نظام می‌داند، تصریح کرد: باید نگاهی به سال‌های پس از انقلاب داشته باشیم و ببینیم بر اساس تفکر شهید مطهری چه راه‌هایی طی شده و چه راه‌هایی طی نشده است. چرا که شهید مطهری تاکید داشت باید حرکت انقلاب اسلامی زنده باشد و به همین خاطر انقلاب را با شرایط صدر اسلام مقایسه می‌کند. به نظر ایشان انقلاب اسلامی یک حرکت سعادت‌بخش برای جامعه است که باید تداوم پیدا کند و احیای تفکر اسلامی و تجلی در زندگی فردی و اجتماعی باید مورد توجه جامعه قرار گیرد. 

رییس مجلس شورای اسلامی گفت: از ابتدای انقلاب گروه‌های مختلفی مخالفت خود را با این دیدگاه شهید مطهری مطرح کرده‌اند، از جمله جریان چپ و مارکسیست و گروه‌های تجددطلب که در غرب تحصیل کرده بودند و گرایش غربی داشتند اما در جلساتی که با شهید مطهری داشتند، همه تحت تاثیر سخنان ایشان قرار می‌گرفتند. با این همه در این سال‌ها، جریان چپ‌زدگان اسلامی تلاش می‌کردند مسائل اسلامی را در چارچوب مارکسیستی جانمایی کنند. 

لاریجانی تاکید کرد: آنچه به نظام جمهوری اسلامی حیات می‌دهد تداوم انقلاب اسلامی است و این همان دغدغه شهید مطهری است که تاکید دارد باید انقلاب اسلامی تداوم پیدا کند تا به نظام محتوا دهد.

در دیدگاه شهید مطهری عدالت اجتماعی بدون معنویت ممکن نیست

وی ادامه داد: در دیدگاه شهید مطهری عدالت اجتماعی بدون معنویت ممکن نیست اما چرا در طول ۴۱ سال انقلاب به معنویت توجه نشده است؟ علت این است که با پدید آمدن چارچوب  دیوانی، رفته‌رفته فساد و مشکلات درون آن و حالت رفاه‌زدگی به وجود آمد در حالی که ایشان تاکید داشت باید انقلاب اسلامی تداوم پیدا کند تا جلوی خواب‌رفتگی گرفته شود. 

رییس قوه مقننه با تاکید بر اینکه برخی از نظامات در دنیا بدون معنویت شکل گرفته است، گفت: تفکر شهید مطهری بدون معنویت تحقق پیدا نمی‌کند، چرا که در تحقق عدالت اجتماعی مورد نظر ایشان معنویت رکن اصلی است، حال آنکه در چارچوب‌های مادی و غربی چنین امتیازی وجود ندارد و معنویت و رشدیافتگی ایجاد نمی‌شود. 

لاریجانی با اشاره به اینکه استقلال فرهنگی نیز از جمله دغدغه‌های شهید مطهری است، گفت: در کشور ما راه‌های طی‌نشده‌ای در زمینه فرهنگی و اخلاقی وجود دارد. البته در جلسات مختلف و مراسم مرتبط با شهادت ائمه بخشی از معنویت را مشاهده می‌کنیم اما تمام آن دیده نمی‌شود، چرا که در نظام، برنامه‌ریزی کافی برای جایگاه معنویت انجام نشده است. 

وی با تاکید بر اینکه باید مسائل معنوی جهت‌دار باشد، بیان داشت: یکی از نکاتی که شهید مطهری تاکید می‌کرد این بود که روحانیت باید راه خود را طی کند و نباید دخالتی در امور اجرایی داشته باشد. هر چند در بازه‌ای از زمان به دلیل شرایط کشور ناچار بودیم از روحانیت برای مسئولیت‌های کشور استفاده کنیم اما در کل روحانیت باید با مردم باشد تا نفوذ کلام داشته باشد. وقتی روحانیت درگیر کار اداری می‌شود بین آنها و مردم فاصله می‌افتد. بنا به همین دغدغه بود که شهید مطهری نیز از حوزه به دانشگاه می‌رفت و با دانشجویان و استادان صحبت می‌کرد. جامعه روحانیت باید به این مسئله توجه کند. 

لاریجانی با بیان اینکه شهید مطهری آزادی را یکی از ارزش‌های انسانی فوق‌العاده می‌داند، بیان داشت: ایشان آزادی را وسیله‌ای برای سعادت جامعه می‌داند و تاکید دارد انجام بعضی امور به اجبار امکان‌پذیر نیست. ایشان تاکید می‌کند بحث ایمان و تفکر اجبارپذیر نیست و از نظر اخلاقی اجبار کمال‌آفرین نیست و باعث می‌شود اخلاق رشد پیدا نکند و مشکل اجتماعی به وجود بیاورد. حتی اگر برای حل مسائل اجتماع مجبور به اجبار شده‌ایم باید گام‌هایی کوچک در این مسیر برداشت چرا که محدودیت آزادی، اخلاق را کاهش می‌دهد. 

وی ادامه داد: اگر می‌خواهیم با توجه به دیدگاه شهید مطهری جامعه رشد کند، باید آزادی انتخاب را به افراد بدهیم. حتی اگر با حسن نیت و به بهانه اینکه ممکن است مردم در انتخاب دچار اشتباه شوند نیز آزادی را از آنها بگیریم، باید توجه کنیم که مردم تا ابد  شایستگی  انتخاب صحیح را نخواهند یافت. از نظر رشد فکری مردم باید آزاد عمل کنند و حتی اگر اشتباه کنند این اشتباه باعث رشد خواهد شد. 

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شهید مطهری حقوق فطری را در شکوفایی استعدادهای مختلف جامعه موثر می‌دانست، بیان داشت: حقوق فطری جز با آزادی در انتخاب محقق نمی‌شود. آزادی باعث بالفعل شدن استعداد ذوقی، علمی و کمال‌جویی جامعه می‌شود. در مکتب ایشان برای مسائل فرهنگی و فکری قانون باید حداقلی باشد و باید بر روی معنویت کار کرد تا تاثیر آن را بر روی جامعه ببینیم. 

لاریجانی افزود: شفافیت و رو راست بودن در کشور باعث می‌شود مردم از مسیر منحرف نشوند. شهید مطهری با شهامت کامل اختلاف نظر خود را با مرحوم شریعتی بیان کرد هرچند که در آن زمان به ایشان توهین‌های زیادی شد اما باور شهید مطهری این است که شفافیت برای هدایت جامعه لازم است و برای رشد در جامعه باید روراست بود. 

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگ و علم فاصله زیادی با مسیر و تفکر شهید مطهری داریم، بیان کرد: برای جبران این کاستی‌ها اولین کاری که باید انجام دهیم طرح آمایش سرزمین است. از ابتدای انقلاب در تمامی قوانین توسعه‌ای کشور موضوع آمایش سرزمین را آورده‌ایم اما تاکنون این طرح مهیا نشده است که اگر اجرایی شود بسیاری از مشکلات کشور برطرف خواهد شد. 

وی با تاکید بر استقلال سیاسی و عدم تسلط اجانب بر کشور که از جمله دغدغه‌های شهید مطهری بوده است، گفت: در استقلال سیاسی بسیار خوب عمل کرده‌ایم. در طرح مفتضح ترامپ موسوم به طرح معامله قرن، نظام نشان داد که کار بسیار عمیقی در حوزه استقلال سیاسی انجام داده است چرا که برخی از کشورهای عربی در برابر این طرح که یکی از بدترین طرح‌ها برای فلسطین بود سرخم کردند اما ایران محکم ایستاد و این ایستادگی نکته‌ای مهم و مورد توجه است. 

لاریجانی تاکید کرد: شهید مطهری درباره آینده انقلاب می‌گویند، بعد از هر انقلاب فرصت برای رخنه فرصت‌طلبان وجود دارد تا از درون، نهضت را نابود کند بنابراین باید مراقب برخی تندروی‌ها باشیم.

مطالب مرتبط
نظر شما