مریم حفیظی:
جوامعی که پایبند به اصول دینی هستند انسجام اجتماعی بیشتری دارند
مریم حفیظی در کارگاه «مهارتهای زندگی» ویژه نوجوانان در کتابخانه لویزان اظهار کرد: افراد مذهبی با اعتقادات دینی خود از قبیل صبر، توکل، دعا و عبادت میتوانند با ایجاد امید و نگرش مثبت نسبت به دیگران باعث آرامش درون خود شوند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر، مریم حفیظی کارشناس ارشد مشاوره و توانبخشی در کارگاه «مهارتهای زندگی» ویژه نوجوانان که در کتابخانه لویزان برگزار شده بود در ابتدای صحبتهای خود گفت: موضوع نوجوانانه این هفته نقش معنویت بر سلامت روان است. میخواهیم با نوجوانان هم محلهایمان در مورد معنویت و باورهای دینی و نقش آن در زندگی فردی و اجتماعی آن صحبت کنیم. در واقع میخواهیم بدانیم معنویت چیست و چه اعتقاداتی جز باورهای دینی ما هستند.
وی ادامه داد: معنویت به لحاظ نقش بازدارندهای که دارد، میتواند در کاهش بیماریهای روانی مانند افسردگی، اضطراب و... نقش موثری داشته باشد. بسیاری از افراد، به خصوص مومنان معتقد به دین و مذهب، برای مقابله با فشارهای روانی محیط کار، زندگی و مشکلات عاطفی ناشی از روابطشان به اعتقادات مذهبی خود متوسل میشوند.
این کارشناس مشاوره با بیان اینکه در واقع برای بسیاری از افراد توسل به اعتقادات مذهبی و ایمان به خدا، تنها راه حفظ سلامت روانی است افزود: امروزه بیش از هر زمان دیگر در این عصر ماشینی و فشارهای روانی حاصل از آن، نیازمند تفکر و اندیشه در باب تاثیرگذاری عناصر دینی در مقابله با استرس و عوامل فشار آور روحی و جسمی انسانها هستیم. بسیاری از اندیشمندان بر این باورند که مذهب و معنویت تاثیر انکار ناپذیری بر سلامت روح و جسم و دیگر ابعاد زندگی بشر دارد.
حفیظی تصریح کرد: افراد مذهبی با اعتقادات دینی خود از قبیل صبر، توکل، دعا و عبادت میتوانند با ایجاد امید و نگرش مثبت نسبت به دیگران باعث آرامش درون خود شوند. یافتههای محققان نیز نشان میدهد جوامعی که پایبند به اصول دینی و اعتقادی هستند انسجام اجتماعی بیشتری دارند و همچنین اعتقادات دینی کاهش و پیشگیری از جرم اجتماعی را پی دارد.
وی ادامه داد: همچنین دین و باورهای دینی سبکهای مقابلهای افراد را در برابر مشکلات تقویت میکند و با استفاده از کارکردهای معنویت در ارتباط دادن انسان به خداوند به مثابه منبع آرامش خود را از استرس و آسیبهای روزمره دور میکنند. با آماری که سالانه اعلام میشود در تمام کشورهای مسلمان دنیا که پایبند به نماز و روزه هستند هر ساله در ماه مبارک رمضان آمار جرم وجنایت در اجتماع به حداقلترین آمار نسبت به ماههای دیگر سال میرسد.
این کارشناس تاکید کرد: این آمار از یافتههای محققان سراسر دنیا نشان میدهد که دین و معنویت از طریق ایجاد یک نظام نگرشی مناسب، زمینه را برای آرامش روان فراهم میسازد و میتوانیم اینطور نتیجه بگیریم که دین داری و معنویت همچنین در سطح فردی، خشنودی و رضایتمندی افراد از زندگی خود را به دنبال دارد.
وی اضافه کرد: در اینجا لازم است به صبر و ایمان قلبی مردم غزه هم اشاره کنم به عنوان یک نمونه از جامعهای با اعتقادات دینی.آنها با توکل و صبر و با تمام قوا ایستادگی و مقاومت کردند تا پای کشورشان بایستند و اگر این اعتقاد و باور دینی مقابله با ظلم نبود و ملت دچار ترس و ناامیدی میشدند کشورشان تبدیل به یک کشور ضعیف میشد.
حفیظی ضمن معرفی کتاب «مهارتهای زندگی: روش مقابله با چالشهای زندگی» نوشته کریس ال کلینکه بیان کرد: هر فردی در طول زندگی با مشکلات و چالشهای مختلفی روبرو میشود. در مواجهه با این چالشها، داشتن ابزارها و مهارتهای مناسب برای مقابله و حل آنها یکی از عوامل کلیدی در بهبود خود و پیشرفت است. کتاب «مهارتهای زندگی: روشهای مقابله با چالشهای زندگی» به بررسی همین موضوع میپردازد.
او افزود: این کتاب به تمام افرادی که با مسائلی مانند خشم، تنهایی، کمرویی، شکست، اختلافات زناشویی، فقدان، پیری، درد، اضطراب و افسردگی مواجه هستند، توصیه میشود. هدف اصلی این کتاب ارائه مهارتهای مقابلهای است که شما را قادر میسازد تا با چالشها و مشکلات زندگی خود به طرز موثری مقابله کنید و آنها را حل و فصل کنید.
وی درباره کتاب تاکید کرد: این مجموعه چکیده خوبی از منابع علمی در زمینه مقابله با مشکلات اساسی زندگی است. کتاب، بسیار جامع و مستند است. نقطه قوت کتاب دقت و صحت علمی آن است. مؤلف، منابع اصلی جدید و قدیم را در مورد هر موضوعی به خوبی شناسایی کرده است، اگر چه کتابی موجز است ولی از یکپارچگی و انسجام خوبی برخوردار است.
این کارشناس مشاوره همچنین عنوان کرد: در افراد با باورهای دینی به واسطه دعا کردن احساس کنترل ایجاد میشود؛ به این گونه که دعا کردن باعث احساس غیر مستقیم کنترل بر شرایط به ظاهر غیر قابل تغییر و ناگوار میشود. همچنین افراد با باورهای دینی از الگوی تصمیمگیری خاصی استفاده میکنند. این الگو فرد را در جهت افزایش تصمیمگیری های مفید برای اطرافیان و خود و کاهش تقسیمگیریهای خودمخرب سوق میدهد و این امر تا حدی از شدت استرسهای زندگی میکاهد.
مریم حفیظی با بیان اینکه مذهب و معنویت باعث ایجاد نگرش مثبت نسبت به دنیا در فرد میشود و انسان را در مقابل رویدادهای ناگوار زندگی مثل فقدان یا بیماری یاری میرساند خاطرنشان کرد: مذهب به زندگی فرد معنا و هدف میدهد. داشتن معنا و هدف در زندگی نشان دهنده سلامت روان است و باعث افزایش توانایی فرد در انجام کارها میشود. افراد مذهبی با حوادث آسیبزای زندگی که قابل پذیرش نیستند، راحتتر سازگار میشوند.
گزارش خطا
پسندها:
۰
ارسال نظر
آخرین اخبار