جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
ساعت : ۰۸:۵۴
کد خبر: ۹۳۹۱۹
|
تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۹
نود‌ و ششمین «عصرانه ادبی فارس» برگزار شد

پاسداشتی برای مهدی تقی‌نژاد شاعر، منتقد و مدیر فرهنگی

نود و ششمین «عصرانه ادبی فارس» ویژه پاسداشت مهدی تقی‌نژاد، شاعر، منتقد و رییس فرهنگ‌سرای بهاران برگزار شد.
به گزارش رسانه خبری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به نقل از فارس، نود و ششمین «عصرانه ادبی فارس» ویژه مهدی تقی‌نژاد عصر روز گذشته در خبرگزاری فارس برگزار شد.

*سرمایه‌های کشور نخبگان آن هستند

رضا رسولی نویسنده در این مراسم گفت: وقتی صحبت از سرمایه‌های یک کشور می‌شود عموما نگاه‌ها متوجه منابع زیرزمینی می‌شود و کمتر در کشورهایی مانند ایران به سرمایه انسانی که جمعیت نخبگانی را تشکیل می‌دهد توجه می‌کنیم این نقطه ضعف را اهالی فرهنگ باید برطرف کنند و نسبت به سرمایه‌های انسانی خود بی‌توجه نباشند. سرمایه‌های کشور را به مراتب بالاتر از سنگ و چوب و آهن بدانید.


نویسنده رمان «سه‌راه سرگردون» گفت: قهرمانان اصلی ما کسانی هستند که بی‌ادعا در سکوت و آرامش با صبر فرهنگی مشغول هستند و مهدی تقی‌نژاد بیش از 20 سال در مدیریت و فعالیت فرهنگی حضور داشته و در طول این سال‌ها به شعر و ادبیات توجه کرده است. در حوزه‌های فرهنگ کنش‌گران اغلب سخنرانان خوبی هستند اما در عمل کار نکرده و در میدان دستمان خالی است. البته گاهی بدون فکر هم فقط دم از کار می‌زنیم و از این رو جریان فرهنگی ما میان این دو تیغه گیر افتاده است اما تقی‌نژاد در عرصه فعالیت‌های فرهنگی هم فکر و هم عمل را با هم دارد.

*شاعر فقر مردم

محمدصادق دهنادی نیز در این مراسم گفت: پرداختن به چهره‌هایی که چهره واقعی ادبیات انقلاب هستند و آنها چهره‌های زجرکشیده و رنج‌کشیده این عرصه به شمار می‌روند در این مراسم مایه خشنودی است. چهره‌هایی که دیده نمی‌شوند چون دار و دسته ندارند زیرا قبیله‌گرایی در ادبیات امروز دیده می‌شود و به همین خاطر آنها هیچ سهمی از ادبیات ندارند و به تعبیری جریان اصیل ادبیات انقلاب بی‌رسانه است. 

پاسداشتی برای مهدی تقی‌نژاد شاعر، منتقد و مدیر فرهنگی

وی افزود: بزرگ‌ترین حسن و ضعف مهدی تقی‌نژاد مهربانی اوست، او با فقر مردم شعر می‌گوید و کار فرهنگی می‌کند و به تعبیری شاعرانه مدیریت می‌کند، این روزها می‌بینیم به جرم اینکه هنرمند انقلابی در باند و گروه خاصی نیست، بایکوت می‌شود اما باید یادآوری کرد که در مورد این رفتارها قیامت مورد سؤال واقع می‌شویم. 

*شاعر، منتقد و مدیر فرهنگی

کامران شرف‌شاهی شاعر و منتقد ادبی با اشاره به اینکه در دهه 70 در روزنامه آفرینش که توسط عبدالله جاسبی راه‌اندازی شده بود با مهدی تقی‌نژاد همکار بوده،‌ گفت: در این روزنامه با او آشنا شدم و به خاطر سیاست‌های عجیب آقای جاسبی در امر قراردادها سبب شد که هر دو آنجا را رها کنند. 

وی افزود: کتاب‌هایی از تقی‌نژاد منتشر شده که نشانگر دغدغه او در حوزه شعر است. گردآوری‌هایی با محوریت ائمه که بیانگر عشق و الفت او به ساحت خاندان پاک وحی است. او یک انسان است در کسوت‌های گوناگون که در ساحت‌های مختلف دغدغه دارد. شخصی در کسوت رسانه‌ای که دارای بینش است و در جایگاه مدیر فرهنگی که از پاشنه‌آشیل‌های جامعه ما محسوب می‌شود زیرا امروز اگر به کسی گفته شود در مورد نسبیت انیشتین صحبت کند به خودش چنین اجازه‌ای نمی‌دهد اما اگر بگوید مدیر فرهنگی باش، چندین نفر اعلام آمادگی می‌کنند.

پاسداشتی برای مهدی تقی‌نژاد شاعر، منتقد و مدیر فرهنگی

این منتقد ادبی گفت: در عرصه مدیریت فرهنگی اشخاص پیاده بسیاری داریم اما آقای تقی‌نژاد با پاکدستی در این زمینه فعال است، آقای تقی‌نژاد در حالی که شاعر است منتقد خوبی هم هست اما این خصیصه نباید مانع انتشار آثار او شود و این نقدی است که به او وارد است. 

*بیش از شعر گفتن شاعرانه زیسته است

محمد عزیزی مدیر نشر روزگار در این مراسم با اشاره به سابقه 20 ساله آشنایی‌اش با تقی‌نژاد گفت: همان زمان‌ها بود که مجوز انتشارات را گرفته بودم و اولین یا  دومین کتاب نشر روزگار برای تقی‌نژاد بود. 

وی افزود: او در گزینش اشعار خود و دیگران وسواس بسیاری دارد برای مثال اشعار خود را به من داد تا آنها را منتشر کنم، اما در آخرین مرحله به من گفت اجازه بده نگاهی کنم و این یک نگاه دو سال طول کشید که به نظر من این میزان مته به خشخاش گذاشتن ضروری نیست. او در شعر کمتر شناخته شده است اما تا جایی که من اشعار او را خوانده‌ام چیز اضافه‌آی در اشعارش وجود ندارد که بشود گفت می‌توان آن را حذف یا جابه‌جا کرد بلکه خشت‌ خشت، اشعارش را می‌چیند. 

پاسداشتی برای مهدی تقی‌نژاد شاعر، منتقد و مدیر فرهنگی

عزیزی در پایان گفت:‌ اشعار او روایی نیست بلکه تصویری است. شعر او فاقد حشو و زواید است و آزاردهنده نیست،‌ او بیش از اینکه شعر بگوید شاعر زیسته است. 

*تقی‌نژاد ارزش‌ها را زنده کرده است

حجت‌الاسلام سینایی در بخش دیگری از این مراسم به اشاره به انواع شعر گفت: دو نوع شعر داریم که اولی در مذمت افراد به کار می‌رود و برای تخریب کسی به او می‌گفتند تو شاعری اما شعر دیگری هم داریم که حکمت است که این دومی تفاخر دارد و ما برای آن اینجا جمع شده‌ایم. اگر کسی سفری به سوی حق نداشته باشد، هر چه بگوید نمی‌ماند و فقط برای مردم زحمت درست می‌کند.


وی افزود: با توجه به شناختی که از مهدی تقی‌نژاد دارم او آدمی است که هر چه دیده و چشیده را در شعرش آورده و به تعبیری حال خودش بوده است، عشق در فرهنگ تحریف‌شده مسیحی رنگش سفید است. این به معنای به همه خوبی کردن است، اما در فرهنگ اسلام عشق اینطور نیست و مرحوم شهید مطهری از جاذبه و دافعه امام علی (ع) سخن می‌گوید، لذا عشق در فرهنگ شیعه رنگش سرخ است. 

پاسداشتی برای مهدی تقی‌نژاد شاعر، منتقد و مدیر فرهنگی

سینایی گفت: ما تا زمانی که در دنیا زندگی می‌کنیم باید از اهریمن دوری بجوییم و به سوی خدا تولی بجوییم. آقای تقی‌نژاد اگر غضبی دارد به سوی دشمن است که علیه بشریت اقدام بکند. او در میان دوستان رحما بینهم است و ارزش‌ها را زنده کرده است.  من به شخصه مسیرم را لاک‌پشتی طی می‌کنم اما آقای تقی‌نژاد پشت سر هم کار می‌کند. 

*تقی‌نژاد فرهنگ را می‌شناسد

فاطمیان‌پور که از مدیران فرهنگی شهرداری تهران است در این مراسم گفت: از جمله کسانی که در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به جوان‌ترها درس داده، مهدی تقی‌نژاد است. او فرهنگ را می‌شناسد و خودش فرهنگی است و دارای ویژگی خلاقیت و جسارت است. 

وی با اشاره به سختی کار فرهنگی در تهران گفت:‌ تهران شهری است که کار فرهنگی در آن سخت است به خصوص که ملغمه‌ای از فرهنگ‌ها در آن جریان دارد و باید به این سختی، خالی بودن دست را نیز اضافه کرد. ممکن است عملی در یک نقطه از تهران هنجار باشد اما در جایی دیگر ناهنجار تلقی شود و از این حیث کار فرهنگی در تهران بسیار دشوار است.

*مدیر آتش به اختیاری که لنگ بخشنامه نمی‌ماند

حسن‌زاده از شورایاری منطقه 17 تهران در این مراسم گفت: طی دو سالی که آقای تقی‌نژاد مدیر فرهنگی منطقه 17 بوده شاهد تحول در امور فرهنگی منطقه بوده‌ایم، او مدیر آتش‌به اختیاری است که لنگ بخشنامه نمی‌داند و همواره عدالت‌محور فعالیت کرده است.

*ظرفیت و لیاقت تجلیل شدن ندارم

مهدی تقی‌نژاد در پایان این مراسم با اشاره به اینکه روزهایی که برای دیگران تجلیل و بزرگداشت برگزار می‌کرده فکر نمی‌کرده روزی نوبت خودش باشد که روی صندلی تجلیل بنشیند گفت: من نه ظرفیت تجلیل شدن را دارم و نه لایق آن هستم. 

وی افزود: من در فرهنگسرای بهاران کار خاصی انجام نمی‌دهم و تمام کار روی دوش دیگران است. خاص‌ترین منطقه تهران،‌منطقه 17 است و از نظر تراکم جمعیت حضور رزمندگان و جانبازان، تعداد شهدای منطقه، تشکیل بافت مردمی منطقه از اقوام مختلف و... بافت فرهنگی خاصی را برای این منطقه درست کرده است. از این حیث وقتی وارد این منطقه می‌شویم، نمی‌توانیم کوتاهی کنیم به همین خاطر سعی کردم فرهیختگان را شناسایی کنیم تا اهالی بدانند چه شخصیت‌هایی داخل منطقه ساکن هستند و تلاش داریم منطقه 17 را به عنوان فرهنگی‌ترین منطقه تهران معرفی کنیم.


تقی‌نژاد در بخشی از سخنانش با اشاره به نحوه ورودش به عالم شعر گفت: شعر را از سنین نوجوانی آغاز کردم و در دهه‌های 70 و 80 به شعر سپید گرایش پیدا کردم. 

در پایان این مراسم از فعالیت‌های فرهنگی مهدی تقی‌نژاد تجلیل به عمل آمد.

نظر شما