کد خبر: ۱۰۰۶۶۳

یادداشت/

«شورای هماهنگی مناطق و مراکز»؛ فرصت تعالی سازمان

فرداد محمدی

بی‎تردید سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به دلیل ویژگی‎های بالفعل و بالقوه‎ برجسته‎ای که دارد، جایگاه، شأن و شوکتی والا و قابل تکیه‎ای را در بین سازمان‎های فرهنگی هنری دارا بوده و در مقاطع مختلف با نقش‎آفرینی‎ها و انجام فعالیت‎های فاخر، فراگیر و تأثیرگذار توانسته این واقعیت را به اثبات برساند. 

سازمان، بیست و دومین سال تأسیس خود را سپری می‌کند. با توجه به رسالت و نقش مهم آن در «راهبری و هدايت وقايع فرهنگی، هنری و اجتماعی کلان‌شهر تهران» و نيز منابع و امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری قابل توجهی که در اختيار آن قرار دارد،‌ ضرورت دارد، در عمل‌کرد خویش تأمل و درنگ کند و با «سنجش» و «خودارزیابی» و با نگاه به «حال» و «آینده»، اقدام به «تحول انگاره» و «افق‌گشانی» (Paradigm Shift) کند و افق‎های نو و تازه‎ای را برای خود ترسیم و عملیاتی کند.
 
از مهم‎ترین حوزه‎ها و به نوعی دلیل وجودی سازمان، «مراکز فرهنگی هنری تحت پوشش آن» شامل: فرهنگ‎سراها، خانه‎های فرهنگ، نگارخانه‎ها، کتابخانه‎ها، خانه‎موزه‎ها، پردیس‎ها و مراکز مشارکتی است که در سطح محلات و مناطق تهران به عنوان «حوزه‌ی صف سازمان» فعالیت می‌کنند.
بی‎تردید مراکز «متعدد» و «متنوع» سازمان برای ارایه‌ خدمات هرچه بهتر به شهروندان و توفیق هرچه بیش‌تر در تحقق اهداف و مأموریت‎هایشان، بیش از پیش محتاج «وحدت فرماندهی، یک‌پارچگی، وحدت‌رویه و هم‎آهنگی و هم‎افزایی» هستند.

اگر «نگاه فرایندی» به مدیریت سازمان داشته باشیم و آن را بهبود بخشیده و تقویت نماییم، آن‎گاه می‌توان امیدوار بود که در سایه‌ ایجاد «احساس تعلق و هویت مشترک» و «غنی‎سازی فرهنگ سازمانی» در راستای ارتقای سرمایه‎ها، قدرت و اقتدار سازمانی گام‎های مثبتی را برداریم.
در شرایط کنونی، سازمان به شدت نیازمند «تقویت روحیه‌ تعاون، هم‌بستگی و انجام کار گروهی» است تا کارایی، کارآمدی، اثربخشی و بهره‎وری و اقتدار سازمان هرچه بیش‌تر بروز و ظهور کند و آن‌چه خود دارد را از بیگانه تمنا نکند.

سازمان باید بداند منابع مالی و تجهیزاتی‎اش «بسیار محدود» و منابع و سرمایه‎های انسانی‎اش «بسیار نامحدود» است و لذا با تدابیری شایسته، قدرشناسی و ارج نهادن به سرمایه‎هایش از یک‌‎‎سو و تکریم و احترام شهروندان و مشتریان از سویی دیگر، به خوبی می‌تواند کانون تمرکز، تعامل و آمد و شد شهروندان به مراکز فرهنگی هنری باشد؛ و به این ترتیب، ضمن «تقویت سرمایه و مقبولیت اجتماعی سازمان»‌، امکان اعتمادافزایی و جذب بیش از پیش کمک‎های و مردمی و برون‌سازمانی را فراهم کرده، بر دام‎ها و تله‎هایی را که «تهدید» و گرفتارش کرده و می‎کند، غلبه کند.

«ارتباط نظام‌مند سازمان»، به انسجام درونی و بیرونی آن و درنتیجه تسریع امور، کاهش هزینه‌ها، افزایش کارایی، اثربخشی و بهره‌وری این مجموعه‌ی گسترده منجر می‌شود. در این راستا، «تقویت مناطق و مراکز»، ازجمله وظایف اصلی ستاد سازمان است که این مهم، در ادوار مختلف مدیریتی آن دارای فرازوفرودها و در بعضی اوقات با ناهماهنگی‌هایی هم‌راه بوده است و لذا باید دانست مسایل کلیدی و اولویت‌دار سازمان کدام است؟ برای حل آن‌ها چه کاری را با چه هدفی، چگونه و در چه زمانی و توسط چه کسانی انجام داد؟

در این دوره‌ی مدیریتی سازمان، راه‌اندازی و آغاز به کار «شورای هماهنگی امور مناطق و مراکز سازمان» به همت اداره‌کل حوزه‌ ریاست را باید به‌ عنوان فرصتی مغتنم به فال نیک گرفت و برای تقویت آن -به‌مثابه‌ موتور محرکه‌ مناطق سازمان-، امیدوارانه با مسئولیت‎پذیری، مشارکت و همیاری اهتمام ورزید. چرا که «سبب وجودی سازمان»، مناطق و مراکز آن است و حمایت و پویایی آن‌ها، موجب کارآمدی و اثربخشی، اقتدار و مشروعیت سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران است. 
این شورا با هدف «فعال‌سازی، تقویت و بهبود کارایی، عمل‌کرد و اثربخشی اقدامات واحدهای صف سازمان» تشکیل شده و تعیین موضوعات و مسایل گلوگاهی و کلیدی تأثیرگذار بر کم‌وکیف فعالیت‌ها و ارایه‌ خدمات و عمل‌کردها و ارایه‌ی راه‌کارهای کاهش یا برون‌رفت از مشکلات، موانع و عوامل بازدارنده از اهم مأموریت‌های این شوراست. 

اهداف فرعی این شورا شامل: «کاهش و رفع مشکلات و موانع ساختاری، قانونی و اداری کار و تسهیل، تقویت و توسعه‌ی فعالیت بهینه‌ی مناطق و مراکز»؛ «افزایش انگیزه و روحیه‌ی تعاون و خلاقیت مدیران و کارشناسان مناطق»؛ «ارتباط نظام‌مند و اثربخش مناطق و مراکز با ستاد و با هم‌دیگر»؛ «تسریع و تسهیل تحقق مطالبات بخش‌های ستادی از سوی مناطق»؛ «افزایش انسجام و هم‌نوایی ستاد و صف سازمان در دست‌یابی به اهداف سازمانی ازجمله در برگزاری برنامه‌های فراگیر» و «به‌روزآوری بانک اطلاعات کاربردی مناطق و مراکز جهت بهره‌برداری از داده‌های آن در تقسیم و نحوه‌ی انجام کار و ماموریت‌های محول‌شده و تشکیل و تقویت بانک جامع اطلاعات متمرکز» است. 

مراکز تحت پوشش سازمان و کارگزاران آن به‌عنوان «بازوها و شریان‌های حیات‌بخش آن»، وظیفه‌ اصلی و مهم نیازسنجی، ایده‌پردازی، طراحی و اجرای فعالیت‌های فرهنگی و هنری هستند و از این‌رو، در فرصتی که با فعالیت پنج کارگروه‎ تخصصی شامل: «منابع انسانی»، «مالی و پشتیبانی»، «فرهنگی هنری»، «آموزش و پژوهش» و «برنامه و بودجه» به‌وجود آمده، می‌توان با «مدل فواره‎ای» (پایین به بالا) ایده‎ها، نظرها، دغدغه‌ها و راه‎کارهای پیشنهادی را ارایه کردو با اطلاع از سازوکار، تصمیمات، گردش کار و پیگیری مستمر میزان اجرایی شدن آن‌ها، سازمان را در مسیر خلاقیت، پویایی، چابکی، بهبودی و تعالی یاری کرد. 
گزارش خطا
ارسال نظر
آخرین اخبار

تمدید مهلت ارسال اثر به جایزه «ساعد باقری»‌؛ استقبال خوب شرکت‌کنندگان

فرهنگسرای منتظر با برنامه‌های متنوع فرهنگی میزبان نمازگزاران می‌شود

قاب‌هایی به رنگ مهر «مادرانه» در نگارخانه آبی

عکس؛ دومین شب مجالس تعزیه «شبیه نور» در خانه هنرمندان ایران

فیلم؛ نخستین شب مجالس تعزیه «شبیه نور» در خانه هنرمندان ایران

انتشار خاطرات یک فعال اصلاح‌طلب زن در «تا آن ستاره»

برگزاری آیین سنتی تعزیه‌خوانی در فرهنگسرای سلامت

معرفی اعضای شورای سیاستگذاری چهل‌ودومین جشنواره فیلم کوتاه

نمایش ۶۰ اثر از بزرگان خوشنویسی در نیاوران

صفحه اول روزنامه‌ها- چهارشنبه ۱۸ تیر ماه ۱۴۰۴

ترانه‌ای برای وطن در فرهنگسرای ارسباران

آموزش تکنیک‌های مطالعه در «با هم بخوانیم» کتابخانه داوودیه

خانه نمایش سازمان فرهنگی هنری می‌تواند به متولی هنر تعزیه در شهر تهران تبدیل شود

نمایش و نقد فیلم «تاندربولتز» در فرهنگسرای ارسباران

اکران مستندی درباره تاریخچه پیدایش تعزیه

«ای ایران بخوان» به میدان انقلاب رسید

کتابی که بعد از ۴۰ سال همچنان قابل رجوع است؛ سید جعفر شهیدی و تحقیق در تاریخ

کدام فیلم‌ها این هفته راهی اکران می‌شوند؟

آشنایی با ابزارهای متنوع هوش مصنوعی در فرهنگسرای فردوس

فراخوان مسابقه روایت‌نویسی «به نام وطن» منتشر شد

۶ شب تعزیه و مرثیه‌خوانی در باغ کتاب تهران

صفحه اول روزنامه‌ها- سه‌شنبه ۱۷ تیر ماه ۱۴۰۴

خوانش نمایشنامه «راز پروانه‌ها» در فرهنگسرای عطار نیشابوری

فرشته‌ها شبیه «فرشته‌»اند؛ آقازاده‌ها این دختر را خوب بشناسند

آغاز اکران آنلاین مستند برگزیده جشنواره فیلم فجر