یادداشت مدیر انستیتو ملی بازی سازی بنیاد ملی بازیهای رایانهای درباره یک بازی خارجی پرطرفدار اما پرحاشیه
بازنمایی جنگ در ندای وظیفه
فرزانه شریفی

آن سوی واقعیت
این اولین بار نیست که شرق و اسلام در بازیهای دیجیتال به عنوان یک سوژه منفی مورد سوء بازنمایی قرار میگیرد. در بازی بتلفیلد3 (battlefield-3) صراحتا ایران بهعنوان مرکز عملیات نظامی آمریکا تعیینشدهاست و اغلب تهاجمات نظامی و تصمیمات اتخاذ شده در مقر ایالاتمتحده آمریکا، در مناطق ایران پیادهسازی میشود. در بازی ندای وظیفه نیز چنین رویکردی را میتوان دید. به عبارتی بازیهای دیجیتال ضمن اینکه بازنمودکننده واقعیت هستند، مرز بازنمایی و واقعیت را درهم شکسته و وارد عصر فرا واقعیت و شبیهسازی شدهاند. سازندگان بازی ندای وظیفه از نخستین نسخه تاکنون از بازنمایی آنچه در واقعیت روی داده اجتناب کردهاند تا آنجا که انگاره مبتنی بر نگرش آمریکایی بر تولید این محصول سایه افکنده و مخدوش کردن واقعیت در جنگ آمریکا علیه عراق، تصویرسازی منفی علیه روسیه، ایران و کشورهای شرق آسیا گواهی بر زیرپا گذاشتن حقیقت رویدادها و تلفیق تصاویر ذهنی با آنهاست.
نجاتدهنده از نوع آمریکایی
از نسخه اول بازیهای ندای وظیفه که با سری جنگهای مدرن در سال 2003 شروع شد تا جدیدترین محصول آن در 13 نوامبر 2020، که با عنوان «کال آف دیوتی بلک اُپس کلد وار»، وارد بازار شده، سناریوی بازنمایی کشورهای شرقی مسلماننشین به عنوان مناطقی پرآشوب، غیرمتمدن، خرابکار و جنگطلب دنبال شده است. تقریبا در هر سه مجموعه عراق، افغانستان و برخی دیگر از کشورهای اسلامی خاورمیانه به عنوان پایگاههای نظامی آمریکا و مناطقی که تحت سیطره این کشور هستند، تصویرسازی شدهاست. تازهترین بازی از این مجموعه، از همان ابتدا با نمایش تعقیب و گریز عناصر ایرانی خرابکار شروع میشود. در این نسخه و در اولین ماموریت بازی، نیروهای آمریکایی به دنبال دو نفر از ماموران ایرانی به نامهای قاسم جوادی و آرش کدیور که در تسخیر سفارت آمریکا در تهران نقش داشتهاند، هستند که به یکی از مخفیگاههای نیروهای ایرانی در آمستردام در سال 1981 برای گرفتن انتقام گروگانهای آمریکایی حمله میکنند. هدف ماموران آمریکایی در این مرحله گرفتن قاسم جوادی است تا از طریق او بتوانند به محل خرابکار دیگر دسترسی پیدا کنند.
به همین دلیل است که تحلیل این بازی از منظر امپریالیسم فرهنگی و دیپلماسی رسانهای اهمیت پیدا میکند.
وظیفه ندای وظیفه
امپریالیسم فرهنگی از طریق ارتباطات، پدیدهای اتفاقی و اضطراری نیست بلکه برای کشورهای امپریالیستی که تلاش میکنند به این وسیله تسلط اقتصادی و برتری سیاسی خود را بر ممالک دیگر، برقرار و حفظ کنند، امری حیاتی است. از این منظر، بازیهای دیجیتال به عنوان یک رسانه تعاملی و اثرگذار یکی از بهترین بسترهای انتقال مضامین امپریالیستی و صدور باورهای ضدشرقی و اسلامهراسی محسوب میشوند. در بازی بلک اُپس کلد وار، آمریکا نیروهای ویژه آموزش دیده دارد و مقتدر و بسیار موثر عمل میکند چنانکه با شناسایی عناصر ایرانی خرابکار در ترکیه و انهدام تشکیلات ضدآمریکایی آنها، در پی نشان دادن جایگاه فرادستی خود، برخورداری از تجهیزات نظامی برتر و قدرت هوشمند است. این در حالی است که شخصیتهای ایرانی درون بازی از هیچ یک از این شرایط بهرهمند نیستند. در حقیقت برتریهای آمریکا هم در شکل سیاسی و هم در شکل نظامی در همه نسخههای ندای وظیفه از یکدیگر قابلتفکیک نیست. هر جا موفقیتهای نظامیان آمریکایی رقم میخورد، در کنار آن برتری سیاسی آمریکا بر کشور مغلوب هم بهطور آشکار قابلملاحظه است. برای مثال در جریان حملات آمریکا به عراق که طی مراحل مختلفی از بازیهای جنگاوری مدرن و پیشرفته صورت گرفتهاست، شاهد برتریهای متعدد سیاسی، نظامی، فرهنگی و فناورانه در شکل آشکار و برتریهای ضمنی در فرامتن هستیم. سلطه فرهنگی آمریکا در این بازی را میتوان به مقولات فرعی متعددی تقسیمبندی کرد که همگی در بهترین شکل زیر چتر استیلای فرهنگی قرار میگیرند.
دیپلماسی رسانهای در صنعت بازی
نظریه دیپلماسی رسانهای معتقد به استفاده از رسانهها برای رسیدن به اهداف دیپلماتیک، تأمین منافع، تکمیل و ارتقای سیاست خارجی» است. به عبارتی، دیپلماسی رسانهای در دو بعد معنا میشود: اول تأثیر رسانهها بر دیپلماسی و دوم کارکرد دیپلماتیک رسانهها.
بازیهای دیجیتال از هر دو جنبه تا کنون اثرگذار و اثرپذیر از سیاستهای دولتها بودهاند و ندای وظیفه از سال 2003 تا 2020 نیز دستخوش همین کارکرد دیپلماتیک بازی شدهاست. بلک اپس کلد وار، بازی نوظهوری است که با بنمایه تخریب ایران به عنوان یکی دیگر از کشورهای شرقی، ماموریت سازندگان را برای ضعیف جلوه دادن خاورمیانه به سرانجام میرساند. این بازی از اولین صحنهها، تصویر منفی علیه ایران و مبارزان ضد نظام آمریکایی را سال 1981 به نمایش گذاشته و همین ماجرا ذهن بازیکنان غیرایرانی را نسبت به انقلاب اسلامی و وقایع پس از آن دستکاری میکند.
تمامی دشمنان در این بازی به زبان فارسی صحبت میکنند و نیز برای ظاهرسازی، جایی از بازی به عبارت «آمریکاییهای لعنتی» نیز اشاره میکنند. در این بازی، آمریکاییها به عنوان نیروهایی مسلط و متعهد که در حال مبارزه با نیروهای تروریستی (ایرانی) هستند، به نمایش درآمدهاند، طوری که در بخشی از بازی برای دستگیری کاراکتر ایرانی، پلیس آمستردامی اطلاعات مخفیگاه را به آمریکاییها داده و به آنها میگوید: «امیدوارم که یک ارتش با خودتون آوردهباشید» اما نظامی آمریکا با اشاره به سه نفر میگوید همین تعداد برای دستگیری خرابکار کافی هستند.
همین سکانسهای بازی بیانگر این است که حرفهایترین خرابکاران ایرانی هم در برابر نظامیان آمریکایی امکان پیروزی ندارند. بازی کلد وار، این ماموریت را به عنوان یک عملیات انسانی نمایش میدهد که در آن آمریکاییها میخواهند به عناصر ایرانی بفهمانند دست از گروگانگیری آمریکاییها بردارند و ادامه این رفتار منجر به اقدامات شدیدتری از سوی آمریکا میشود.
منبع: روزنامه جام جم
گزارش خطا
پسندها:
۰
ارسال نظر
آخرین اخبار
روایتهای ایرانی، اینبار با زبانهای مختلف در باغ کتاب تهران
نمایش و تحلیل مستند «راه پرستاره» با حضور هنرمندان برجسته
عرضه «سووشون» پس از ۵۰ روز؛ سوم مرداد ادامه سریال پخش میشود
برپایی فرهنگسرای منتظر در جوار نماز جمعه تهران
دور جدید اجراهای تعزیه «شبیه نور» در پردیس تئاتر تهران
اکران افتتاحیه «دست ناپیدا» همراه با تجلیل از انسیه شاهحسینی
«مادران قصهگو»؛ روایت مقاومت و امید برای نسل آینده
نمایش و نقد فیلم «شمال از شمال غربی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۴۰۴
فیلم؛ برگزاری ویژه برنامه "عاشورا بدون مرز" در فرهنگسرای نوجوان
اکران و نقدِ جدیدترین ساخته وس اندرسون در سینما اندیشه
واگذاری تعدادی از فضاهای تجاری سازمان فرهنگی هنری از طریق مزایده عمومی
ثبت نام دورههای تخصصی ترم تابستان خانه کاریکاتور آغاز شد
نمایشگاه بینالمللی کارتون «جنگ و صلح» در خانه کاریکاتور ایران
فیلم؛ ترانه «ای ایران ایران» توسط گروه کر آوای عشاق فرهنگسرای دانش
نمایش «جاده اردکها ۲» در فرهنگسرای ارسباران
نقد و بررسی کتاب «خداحافظ گاری کوپر» در کتابخانه شهید سیدمحمدعلی جهانآرا
همایش بزرگ مثنویخوانی «شرح اشتیاق» در فرهنگسرای ارسباران
سروده تازه میلاد عرفانپور برای این روزهای غزه/ در این داغ باید چه خاکی به سر کرد؟
فصل دهم پاتوق فیلم کوتاه از ۷ مرداد آغاز میشود
اختتامیه پویش «مادران قصهگو» با حضور تعدادی از مادران راوی دفاع مقدس برگزار میشود
نامزدهای بیستوسومین دوره جایزه قلم زرین معرفی شدند/ اختتامیه؛ دوم مرداد
نامگذاری یکی از سالنهای پردیس سینمایی باغ کتاب به نام خسرو شکیبایی
گروه هنری لبخند با نمایش شاد و خانوادگی «بیباک» در فرهنگسرای فردوس
صفحه اول روزنامهها- دوشنبه ۳۰ تیر ماه ۱۴۰۴