یک استاد فلسفه و دانشگاه مطرح کرد:
سختیها و مشکلات میگذرند اما حوزه فرهنگ باقیست
استاد فلسفه دانشگاه آزاد گفت: کرونا نشان داد که تمدن جدید با همه سرو صداها و ادعاهایی که دارد چقدر آسیب پذیر و شکننده و این آسیب پذیری برای جوامعی مثل ما چقدر بیشتر است.

بیژن عبدالکریمی استاد فلسفه دانشگاه آزاد تهران گفت: سال ۱۳۹۹ برای زندگی شخصی من سال پربرکتی بود و بسیاری از کارهای ناتمامم از جمله کتاب سه گانه «تاملاتی بر نسبت ساحت قدس، وجود و تاریخ» من بخاطر آرامشی که کرونا به زندگیها بخشید به سرانجام رسید. پس از انتشار کتاب «پرسش از امکان امر دینی در جهان معاصر» جلسات متعددی در تهران، قم، تبریز، مشهد در نقد و بررسی این اثر برگزار شد و کتاب بازتابهای فراوانی داشت. یکی از این مهمترین جلسات یک نشست دو روزه بود که حدود چهل نفر راجع به آن صحبت کردند، مقاله نوشتند و خیلی زود به چاپ سوم رسید و بینامتنیت پیدا کرد. دلیلش هم این بود که به یکی از مهمترین مسائل ما که پرسش از امر دینی است میپردازد. مجموعه سه جلدی «تاملاتی بر نسبت ساحت قدس، وجود و تاریخ» به نوعی پاسخ من به این مقالات و انتقادات بود. البته همه مطالب سه جلد حول محور ساحت قدس، وجود و تاریخ است.
وی افزود: این کتاب کمی از سیاه مشق فاصله گرفته و به متن نزدیک شده است ضمن اینکه از فضای روشنفکری فاصله گرفته و کوشیده تا به فلسفه نزدیک شود اما هنوز تا رسیدن به یک متن فلسفی فاصله دارد. بهرحال فکر میکنم نسبت به شرایط کنونی جامعه و در حیات فردی خودم گام تازه ای بود. رویکرد این کتاب نسبت به مسائل انتولوژیک است و گفتمانی بسیار همدلانه و در عین حال انتقادی با انقلاب برقرار کرده است. مثلاً گفتگوی من با آقای پارسانیا در جلد اول این سه گانه و یا گفتگوی من با آقای مهدوی زادگان در جلد سوم به نوعی گفتگو با نمایندگان گفتمان انقلاب را نشان میدهد. از جمله ویژگیهای این گفتگوها میتوان به صمیمی بودن، علمی بودن و غیر سیاسی بودن آنها اشاره کرد. در جلد دوم این مجموعه هم من گفتگوهایی با جریان روشنفکری دینی دارم و فکر میکنم این کتاب و گفتگوهای این بخش میتواند آرای آقای سروش را تغییر دهد. به عقیده بنده این مجموعه جدی ترین گفتگویی است که در کشور ما بین حوزه فلسفه و جامعه شناسی صورت گرفته است.
این نویسنده و پژوهشگر فلسفه بیان کرد: بحث کرونا وجوه پیچیده ای دارد ولی به نظر من سال گذشته که سال کرونایی بود نشان داد که حتی تمدن جدید با همه سرو صداها و ادعاهایی که دارد چقدر آسیب پذیر و شکننده است و این آسیب پذیری برای جوامع توسعه نیافته ای مثل ما بیشتر و برای اقشار پایین جامعه و فقرا وحشتناکتر است. کرونا نشان داد که ما با بحرانهایی روبرو هستیم که چندان کنترلی بر روی آنها نداریم و از آن مهمتر به ما ثابت شد که جهان جای خیلی امنی هم نیست و نمیتوانیم در آن احساس امنیت کنیم و هرلحظه با خطر مواجه هستیم.
این استاد فلسفه ادامه داد: به عقیده من دو گونه زمان وجود دارد؛ زمان زودگذر و فانی و زمان باقی. من هم مثل دیگران در سال ۱۳۹۹ با بحرانها و مشکلات اقتصادی متعددی روبرو بودم و هستم اما بیشتر سعی کردم به پویایی فکری خودم بپردازم و خودم و زندگی م را با آینده دورتری تطبیق دهم. چون این شرایط گذرا فانی است و میگذرد اما حوزه فرهنگ، حوزه باقی است که من سعی کردم بیشتر در آن حوزه تنفس کنم چون تا قبل از کرونا انقدر دوندگی و روزمرگیها زیاد بود که مجال کمتری برای این امر داشتم.
عبدالکریمی تصریح کرد: در سالی که گذشت، برنامهها و وبینارهای اندیشهای زیادی برگزار شد اما اینکه بخواهم یک رویداد یا رخداد اندیشهای و فرهنگی قابل توجهی را ذکر کنم، چیزی به ذهنم نمیرسد و بنظرم رویداد مهمی در این حوزهها نداشتیم.
مدیر انتشارات نقد فرهنگ در خصوص کتابهای منتشر شده در این انتشارات گفت: خوشبختانه انتشارات ما خیلی خوب کار کرد و حدود چهل عنوان کتابهای متعدد منتشر کردیم.
گزارش خطا
پسندها:
۰
ارسال نظر
آخرین اخبار
ثبت نام موکبهای مردمی برای حضور در راهپیمایی جاماندگان اربعین
روایتهای ایرانی، اینبار با زبانهای مختلف در باغ کتاب تهران
نمایش و تحلیل مستند «راه پرستاره» با حضور هنرمندان برجسته
عرضه «سووشون» پس از ۵۰ روز؛ سوم مرداد ادامه سریال پخش میشود
برپایی فرهنگسرای منتظر در جوار نماز جمعه تهران
دور جدید اجراهای تعزیه «شبیه نور» در پردیس تئاتر تهران
اکران افتتاحیه «دست ناپیدا» همراه با تجلیل از انسیه شاهحسینی
«مادران قصهگو»؛ روایت مقاومت و امید برای نسل آینده
نمایش و نقد فیلم «شمال از شمال غربی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۴۰۴
فیلم؛ برگزاری ویژه برنامه "عاشورا بدون مرز" در فرهنگسرای نوجوان
اکران و نقدِ جدیدترین ساخته وس اندرسون در سینما اندیشه
واگذاری تعدادی از فضاهای تجاری سازمان فرهنگی هنری از طریق مزایده عمومی
ثبت نام دورههای تخصصی ترم تابستان خانه کاریکاتور آغاز شد
نمایشگاه بینالمللی کارتون «جنگ و صلح» در خانه کاریکاتور ایران
فیلم؛ ترانه «ای ایران ایران» توسط گروه کر آوای عشاق فرهنگسرای دانش
نمایش «جاده اردکها ۲» در فرهنگسرای ارسباران
نقد و بررسی کتاب «خداحافظ گاری کوپر» در کتابخانه شهید سیدمحمدعلی جهانآرا
همایش بزرگ مثنویخوانی «شرح اشتیاق» در فرهنگسرای ارسباران
سروده تازه میلاد عرفانپور برای این روزهای غزه/ در این داغ باید چه خاکی به سر کرد؟
فصل دهم پاتوق فیلم کوتاه از ۷ مرداد آغاز میشود
اختتامیه پویش «مادران قصهگو» با حضور تعدادی از مادران راوی دفاع مقدس برگزار میشود
نامزدهای بیستوسومین دوره جایزه قلم زرین معرفی شدند/ اختتامیه؛ دوم مرداد
نامگذاری یکی از سالنهای پردیس سینمایی باغ کتاب به نام خسرو شکیبایی
گروه هنری لبخند با نمایش شاد و خانوادگی «بیباک» در فرهنگسرای فردوس