به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر؛ در ابتدای برنامه شبنم میرجلالی از نوجوانان پرسید هر کدام یک تعریف از مقایسه داشته باشید؟ نوجوانان پاسخ هایی چون: (کار هر روز ما مقایسه خودمان با دیگران است، من همیشه خودم را با دیگران لحاظ درسی، نمرات، زندگی مقایسه می کنم، مقایسه یعنی خودمان را با دیگران بسنجیم، مقایسه فقط برای شخص نیست گاهی ممکن است اشیا رو هم با همدیگر از لحاظ بزرگی، کوچکی، سنگینی و سبکی قیاس کنیم) را عنوان کردند.
در ادامه میرجلالی گفت: دلیل اصلی مقایسه کارکرد مغز است اگر مقایسه نکنیم خیلی مسائل برای ما بیمعنی میشود، مقایسه کردن به ما شناخت میدهد، گاهی مقایسه عددی، متری و ارزشی است، ما مقایسه خوب و بد داریم که مقایسه بد از رایج ترین و مخرب ترین عادات زندگی است، مقایسه کردن همواره در انسان ها وجود دارد و بسته به شرایطی که در آن قرار دارند خود را با دیگران مقایسه می کنند، گاهی مقایسه باعث سرخوردگی و عدم پیشرفت می شود و آرامش درونی ما را بهم می ریزد اگر مقایسه از حد طبیعی بگذرد این نابود کننده است.
در ادامه میرجلالی از نوجوانان پرسیدکدام مقایسه باعث رشد و کدام مقایسه باعث اضطراب می شود؟ نوجوانان پاسخهایی چون: (اگر از لحاظ علمی خودمان را با شخص بالاتر از خود مقایسه کنیم به نظرم می تواند باعث رشد ما شود، به نظر من مقایسه شرایط زیادی دارد ممکن است در مقایسه با یکدیگر فاکتورهای یکسانی وجود نداشته باشد، اگر ببینیم بهتر از قبل مان شده ایم این نشانه رشد است، اگر در کاری که هدف خود قرار دادیم تلاش نکنیم و بخواهیم که خود را با دیگری در همین زمینه مقایسه کنیم باعث اضطراب و ناامیدی ما می شود) را مطرح کردند.
شبنم میرجلالی بیان کرد: بزرگترین منابع تشدید کننده مقایسه، رسانهها هستند. تلویزیون با تبلیغات تجاری و فیلمها و سریالها ما را مرتب وادار به مقایسه میکنند. افراد خود را با هنرپیشهها و سبک زندگی آنها که در فیلم نشان داده میشود مقایسه میکنند و غبطه میخورند که چرا شبیه آنها نیستند. تبلیغات مدام به شما میگوید که در کدام زمینه کمبود دارید و ناقص هستید ولی با کالا و خدمات ما کامل میشوید. پس نباید ما فریب خورده رسانه شویم.
میرجلالی اظهار داشت: در جامعه همیشه یک ملاک وجود دارد برای مقایسه و من ممکن است با ملاک با دیگری مقایسه شوم، بعضی افراد شایستگیها دارند که بالاتر از دیگران است. گاهی مقایسه کردن ما را از دایره شایستگی خارج میکند. ما باید سعی کنیم که پایمان را از دایره شایستگی بیرون نگذاریم بلکه ما باید استعدادهای خود را بشناسیم و کشف کنیم.
وی اضافه کرد: انسانهای موفق روی نقطهای که می خواهند برسند وسواس فکری مثبت دارند و مدام روی همان تمرکز دارند، انسانهای موفق یک تفاوت بزرگ با بقیه دارد اینکه آنها هرگز مقایسه نمیشوند بلکه آنها بهترین نسخه خودشان هستند که دیگران خود را با آنها میسنجند.
وی در پایان به نوجوانان حاضر در نشست گفت: هر انسانی برای یک هدف والا خلق شده است. ما باید در مسیر زندگی تبدیل شویم به بهترین نسخه خودمان. حرکت در این مسیر نسخهای اکتشافی است که باید با تلاش و تمرکز و وسواس فکری مثبت که برای هدفش ارزش گذاری کند انجام شود. این مسیر همیشه رو به جلو و در جریان است. باید بدانیم که در این مسیر آیا یک قدم پیشرفت داشتهام یا خیر! اگر تلاشی برای هدفم نداشته باشم چگونه میتوانم بگویم که امروز من بهتر از دیروزم است؟ ارزیابی به ما کمک میکند که بدانیم آیا هنوز در مسیر رو به جلو حرکت میکنیم یا از مسیر خود خارج شدیم.
سی و سومین نشست گفت و گو محور "بچه های رستا" با پرسش پاسخ نوجوانان از کارشناس برنامه به پایان رسید.