کد خبر: ۱۴۷۷۵۷

در نشست سینمااندیشه مطرح شد

«فیگور» استعاره‌ای از زیست در دل اجبارهای پنهان است

پویا پارسامقام کارگردان فیلم «فیگور» در نشست اکران و نقد این فیلم در فرهنگسرای اندیشه گفت: اساسا علاقه من به سینما با تماشای آثار کیارستمی آغاز شد و این فیلم چشمکی طولانی به این سینماست.

«فیگور» استعاره‌ای از زیست در دل اجبارهای پنهان و نقش‌هایی‌ست که ما را شکل می‌دهندبه گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر، پویا پارسامقام کارگردان فیلم «فیگور» در نشست اکران و نقد این فیلم در فرهنگسرای اندیشه گفت: اساسا علاقه من به سینما با تماشای آثار کیارستمی آغاز شد و این فیلم چشمکی طولانی به این سینماست.

وی با بیان اینکه این فیلم را با زبان دلخواهش ساخته گفت: ارتباط پدر و پسر در فیگور برایم مهم بود، اقتباس متمرکز بر روایت ابراهیم و اسماعیل استوار بود. نام فیلم کمک می‌کرد که بگویم هر کدام از شخصیت‌ها فیگور و ژست هستند، مادر، فیگور مادر، پدر فیگور پدر و... است.

پارسامقام  با تاکید بر نگاهش بر بدن ادامه داد: در این فیلم هر کس با سکوت و فاصله به دیگری نگاه می‌کند و این نشانه‌گذاری‌ها و تاکیدات را در فیلم برای شخصیت‌ها بارگذاری کردم.

وی افزود: من با داستانی مواجه بودم که هر گونه به آن نگاه می‌کردی برای ساختن یک ملودارم جگرسوز مناسب بود و من هر کاری کردم که از این تم فاصله بگیرم. سعی کردم خانواده‌ای بسازم که هر کدام با شغل و علاقه‌شان در کار رشد و پرورش و نگهداری هستند، پدر به دامداری، مادر به پرورش گیاه و خواهر به پرورش بدن، اما پسر خلاف این جریان حرکت می‌کند و بدنش در حال تحلیل رفتن است، اینها امکاناتی بود که با فاصله و از دور چیزی بگویم.  

پارسامقام ادامه داد: سلیقه سینمایی من بر این اساس بود که شخصیت را طوری پیش ببرم که مخاطب حدس نزند در انتهای فیلم پدر چه می‌کند و این چیزی بود که باعث شد مدت هفت سال برای اکران منتظر بمانم.

وی اظهار کرد: هدفم این بود که در حین تماشا نفهمیم پدر دیوانه است یا عاشق؛ من او را در مرز نگه داشتم، فیگوری از او ساختم که انگار پشتش چیزی نیست یعنی پدر نقش پدر را باز‌ی می‌کند، کار علی در فیلم درک‌پذیر نیست که مخاطب دنبال درک آن باشد.

«فیگور» درباره تلاش انسان برای پنهان کردن زخم و رنج زندگی است

در ادامه پریسا ساسانی نویسنده و منتقد سینما گفت: «فیگور» فیلمی است درباره تلاش انسان برای پنهان کردن زخم و رنج زندگی که در فضای سینمای مستقل ایران ساخته شده است.  

وی ادامه داد: این فیلم با اینکه با بودجه محدود ساخته شده و فیلمساز سعی کرده فیلمی در مسیر متفاوت از سینمای بدنه بسازد، اما آن گونه که باید در منطق روایی و قصه‌گویی موفق نبوده و به نظر می‌رسد بار ساختار، درام و نتیجه‌گیری را که اساسا بر عهده کارگردانی و تدوین است؛ به عهده مخاطب گذارده است و یکی از جدی‌ترین ایرادهای فیلم «فیگور» به خط روایت و ریتم آن مربوط می‌شود.  

وی افزود: نبود همخوانی شخصیت‌پردازی یکی از ضعف‌های جدی فیگور بود، اما علی مصفا در قالب استاندارد همیشگی خود وارد شد. او استاد استفاده از سکوت به جای دیالوگ است. در «فیگور» بسیاری از لحظه‌های کلیدی فقط با نگاه یا حرکت‌های مینی‌مال او ساخته می‌شوند؛ مثلاً زمانی که احساس گناه می‌کند یا نمی‌داند چگونه با همسرش صحبت کند.

ساسانی تصریح کرد: از سوی دیگر کاراکتر علی در فیلم انسانی محتاط، خسته و درگیر گذشته است. بازی مینی‌مال و خونسرد مصفا دقیقاً با این فضا هماهنگ است و به باورپذیری نقش کمک می‌کند و بدون اغراق در اجرا، اضطراب، ترس یا پشیمانی شخصیت را با جزئی‌ترین حرکات صورت یا حتی تپق زدن در کلمات منتقل می‌کند. این جنس بازی نیاز به مهارت بالایی دارد.

وی افزود: شخصیت پدر در فیلم بیش از حد منفعل است و خود بازیگر هم تلاش نمی‌کند انرژی پنهان شخصیت را بیرون بکشد. همین باعث می‌شود در برخی سکانس‌ها بازی‌اش کسل‌کننده یا بی‌رمق به‌نظر برسد. مصفا معمولاً در بازی‌اش از انفجار احساسی پرهیز می‌کند، که گاهی خوب است، اما در فیگور، جا‌هایی هست که تماشاگر انتظار دارد واکنش عاطفی‌تری ببیند، اما نمی‌بیند. این موضوع باعث فاصله گرفتن احساسی مخاطب از شخصیت شد.  

این منتقد گفت: فیلم گرچه از سینمای متفاوتی چون سینمای عباس کیارستمی که کارگردان به آن تاکید دارد دور بود، اما در صورت ادامه مسیر می‌تواند در مسیر سینمای مستقل ایران گام بردارد.

فیگور استعاره‌ای از زیست در دل اجبار‌های پنهان و نقش‌هایی است که ما را شکل می‌دهند

محسن سلیمانی فاخر، نویسنده و کارشناس سینما نیز گفت: نکته قابل تأمل در پوستر فیلم، نحوه نوشتن عنوان آن است؛ جایی که واژه «فیگور» به‌ صورت دوپاره و جداگانه یعنی «فی» و «گور» درج شده است. این جداسازی، صرفاً یک انتخاب گرافیکی نیست، بلکه به نظر می‌رسد حامل یک بار معنایی و چندلایه است که در امتداد روح فیلم عمل می‌کند.

وی افزود: ترکیب فی – گور می‌تواند به صورت استعاری به معنای «در گور» یا زیستن در گور تعبیر شود و این دقیقاً با وضعیت روانی و اجتماعی شخصیت‌های فیلم هم‌راستاست. کاراکتر‌هایی که در نوعی مرگ نمادین، تنهایی جمعی و فروپاشی درونی زیست می‌کنند.

سلیمانی فاخر همچنین با اشاره به جنبه‌های زبان‌شناختی و بصری اثر ادامه داد: در زبان انگلیسی، واژه figure به معنای ژست بدنی یا نقش اجتماعی است. اما در اینجا، جداسازی واژه باعث ایجاد ابهام و تعلیق معنایی شده که مخاطب را درگیر می‌کند. این تعمد در طراحی، ما را با فیلمی مواجه می‌کند که از ابتدا قصد دارد مرز میان نقش و واقعیت، ظاهر و باطن را به چالش بکشد.

او تأکید کرد: گسست در کلمه «فیگور» تمثیلی از گسست فرهنگی و هویتی در جامعه ماست؛ جامعه‌ای که در آن پیوند‌های معنایی و نقش‌های اجتماعی در حال فروپاشی‌اند. چنین جزئیاتی در طراحی، نشانه‌ای است از پیوند هوشمندانه میان بیان بصری و مضمون روانی فیلم.

سلیمانی فاخر با اشاره به یکی از کلیدی‌ترین مضامین فیلم گفت: فیگور نه‌تنها ژستی فیزیکی، بلکه استعاره‌ای از نقش‌هایی است که انسان در مناسبات اجتماعی ناچار به ایفای آنهاست. این «نقش‌پوشی» در روایت فیلم، گاه آگاهانه و گاه ناگزیر است؛ شخصیت‌ها مجبورند در جهانی سراسر نظارت، قضاوت و هنجار، بازیگر نقش‌هایی باشند که الزاماً با درونشان یکی نیست. فیلم به‌درستی این پرسش را پیش می‌کشد که: تا کجا می‌توان نقش بازی کرد، بی‌آنکه به دروغ بدل شد؟

وی افزود: خوانش من از فیلم، نگاهی جامعه‌شناسانه است. این روایت را می‌توان با نظریه‌های گافمن درباره «نمایش اجتماعی» تطبیق داد. جایی که فرد، نه آن‌طور که هست، بلکه آن‌گونه که باید باشد، بازتولید می‌شود. فیگور در این معنا، استعاره‌ای از زیست در دل اجبار‌های پنهان و نقش‌هایی است که ما را شکل می‌دهند.

گزارش خطا
ارسال نظر
آخرین اخبار
بازدید سرپرست سازمان فرهنگی هنری از پردیس ملت
مجلس «شبیه‌خوانی» در فرهنگسرای نوجوان برگزار می‌شود
«فیگور» استعاره‌ای از زیست در دل اجبارهای پنهان است
فیلم؛ اردوبازی فرهنگسرای نوجوان بهانه‌ای برای شادی و کنار هم بودن نوجوان‌ها
کارگاه رایگان نگهداری و پرورش گل‌های آپارتمانی در فرهنگسرای تهران
«رستم» به میدان آمد
اجرای محدود نمایش «وَرَقُ‌الخیال» در تماشاخانه ایرانشهر
نامزدهای جایزه «بوکر» معرفی شدند
آغاز پیش‌فروش بلیت «نیمه تاریک ماه»
انتشار روایت‌هایی از پناهندگی و مهاجرت توسط نویسنده برنده پولیتزر
اجرای «هفت‌خوان کودکان» در فرهنگسرای ابن‌سینا
جشنواره‌ای برای طراحی حجاب زن ایرانی برگزار می‌شود
صفحه اول روزنامه‌ها- چهارشنبه ۸ مرداد ماه ۱۴۰۴
نمایشگاه نقاشی ایرانی «پنجه آفتاب» در فرهنگسرای ارسباران
شعرهای سیدعلی صالحی در راه است
جشن منتقدان سینما ۸ شهریور برگزار می‌شود
بررسی «روابط بین نقاشی‌های پرده و قصص تعزیه» در فرهنگسرای ارسباران
محسن اسلام‌زاده زندگی شهید طهرانچی را مستند می‌کند
«یار مظلوم، خصم ظالم» در میدان ولی‌عصر(عج) تهران نقش بست
فیلم؛ استعدادیابی دختران نوجوان در «تابستون دخترونه» فرهنگسرای خاتم(ص)
رونمایی از مجموعه‌ کتاب‌های «شهر موسیقی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه‌شنبه ۷ مرداد ماه ۱۴۰۴
فراخوان هجدهمین دوره جایزه ادبی جلال منتشر شد
محسن قصابیان به سریال «کوری» پیوست
«سلمان فارسی» اثر منحصر به فرد جهان می‌شود؛ قول پخش تا اواسط سال بعد