کد خبر: ۱۴۹۶۵۸

یادداشت

چالش بی‌تفاوتی کارمندان فرهنگی به سینما به عنوان یک رسانه تأثیرگذار- محمد فرج‌زاده

محمد فرج‌زاده

چالش بی‌تفاوتی کارمندان فرهنگی به سینما به عنوان یک رسانه تأثیرگذار- محمد فرج‌زادهسینما، قدرتمندترین و فراگیرترین هنر-صنعت عصر حاضر است که نقش بی‌بدیلی در شکل‌دهی به گفتمان‌های اجتماعی، بازتاب چالش‌های بشری و انتقال مفاهیم فرهنگی دارد. با این وجود، به نظر می‌رسد در میان برخی از کارمندان و مدیران حوزه فرهنگ، نگاهی حاشیه‌ای، منفعلانه و یا حتی بی تفاوتی قابل تامل نسبت به این رسانه حیاتی وجود دارد.

این بی‌توجهی یا کم‌توجهی خود را در اشکال زیر نشان می‌دهد:
-    برنامه‌ریزی بدون چشم‌انداز سینمایی: تدوین استراتژی‌های فرهنگی بدون در نظر گرفتن نقش محوری سینما در جریان‌سازی فرهنگی.
-    فقدان سواد رسانه‌ای و سینمایی: عدم درک زبان، زیبایی‌شناسی، اقتصاد و مکانیسم‌های اثرگذاری سینما در بین تصمیم‌گیران.
-    نگاه مصرفی یا تفننی: کاهش مقوله سینما به یک «کالای لوکس» یا «سرگرمی صرف»، بدون توجه به ابعاد هویت‌ساز، انتقادی و اندیشه‌پرور آن.
-    غفلت از آموزش و توانمندسازی: عدم سرمایه‌گذاری بر روی آموزش فیلمسازان، منتقدان و مخاطبان به عنوان سه ضلع مثلث توسعه فرهنگی.

ریشه‌یابی احتمالی:

۱. تسلط نگاه سنتی و جزیره‌ای به فرهنگ: محدود کردن حوزه فرهنگ به هنر‌های کلاسیک (مانند موسیقی، تئاتر و شعر) و عدم باور به قدرت رسانه‌های مدرن.
۲. ترس از محتوای انتقادی: سینما به دلیل ماهیت واقع‌نمایش، اغلب بازتاب‌دهنده تضاد‌ها و آسیب‌های اجتماعی است و این ممکن است برای برخی مدیران خوشایند نباشد.
۳. پیچیدگی و هزینه‌بر بودن سینما: درک نشدن اقتصاد سینما و نگاه صرفاً هزینه‌ای به آن، در مقایسه با سایر فعالیت‌های فرهنگی.
۴. شتابزدگی در عصر دیجیتال: غلبه فضای سریع و کوتاه‌مدت شبکه‌های اجتماعی، باعث کم‌طاقتی برای درک آثار سینمایی که نیاز به تأمل دارند، شده است.

پیامد‌های این غفلت:

-    جدایی از جامعه و دغدغه‌های آن: سینما آیینه جامعه است. بی‌اعتنایی به آن یعنی قطع ارتباط با پرسش‌ها، آرزو‌ها و درد‌های مردم.
-    از دست دادن عرصه نبرد نرم: سینما یک میدان نبرد ایدئولوژیک و فرهنگی است. غیبت در این عرصه، به معنای سپردن بی‌چون و چرای آن به جریان‌های دیگر است.
-    فروپاشی زنجیره ارزش فرهنگی: سینما تنها «فیلم» نیست؛ از ایده و فیلمنامه شروع می‌شود و به نقد، تحلیل، مطالعات آکادمیک و تأثیر بر سایر هنر‌ها می‌رسد. نادیده گرفتن آن، این زنجیره ارزش را متلاشی می‌کند.
-    ناتوانی در دیپلماسی فرهنگی: سینما کارآمدترین ابزار برای معرفی فرهنگ یک ملت به جهان است. فقدان نگاه استراتژیک به آن، به معنای محرومیت از این ابزار قدرتمند است.

راهکار‌های پیشنهادی:

۱. گنجاندن «سواد سینمایی» در شرح وظایف: آموزش مستمر تاریخ سینما، زبان سینما و تحلیل فیلم برای تمامی کارمندان و مدیران ارشد فرهنگی.
۲. ایجاد پل ارتباطی مستمر با جامعه سینمایی: تشکیل شورا‌های مشورتی با حضور فیلمسازان، منتقدان و نظریه‌پردازان برای هماهنگی برنامه‌های کلان.
۳. حمایت هوشمند و نه directive (دستوری): ایجاد بستر‌های قانونی، مالی و بیمه‌ای برای تولید آثار باکیفیت، بدون دخالت در محتوای خلاقانه.
۴. توجه به «آموزش سینما» از مدارس تا دانشگاه‌ها: نهادینه کردن فرهنگ فیلم دیدن و نقد کردن از سنین پایین.
۵. استفاده از ظرفیت سینما برای بازتعریف هویت شهری: تولید آثاری که روایتگر تاریخ، فرهنگ و چالش‌های کلانشهر هستند؛ و در انتها:
در عصر حاضر، «فرهنگ» بدون «سینما» معنایی ناقص و ناتوان دارد. یک کارمند یا مدیر فرهنگی که سینما را نمی‌شناسد و جدی نمی‌گیرد، مانند یک سپهبد است که نقشه میدان جنگ را نمی‌خواند. نگاه به سینما نباید یک «انتخاب» که یک «ضرورت استراتژیک» برای بقا و تأثیرگذاری در فضای فرهنگی امروز است.

گزارش خطا
ارسال نظر
آخرین اخبار
کامران فانی درگذشت
فیلم؛ تقدیر از مادران و معلمان دانش‌آموزان روشندل به همت مدیریت فرهنگی هنری مترو
کتاب «دانستنی‌هایی درباره ماشین‌های سرعتی» با تخفیف ۵۰ درصدی
احیای جشنواره تئاتر «شهر»؛ تئاتر رایگان برای همه شهروندان
آیین رونمایی از کتاب «سومین پر سیمرغ» در باغ کتاب تهران
آثار بخش مهمان هفتمین جشنواره تئاتر «شهر» اعلام شد
انتشار تصویر «بهنام تشکر» در نقش کارآگاه علوی/ اسامی دیگر کارآگاهان
روند درمانی رضا امیرخانی؛ عبور از نقطه اوج التهاب مغزی بدون آسیب ثانویه جدی
نقد و بررسی رمان «جای خالی سلوچ» در کتابخانه شهید جهان‌آرا
صفحه اول روزنامه‌ها- شنبه ۲۲ آذر ماه ۱۴۰۴
«آیینه حوا»؛ بازتابی از نگاه زنانه در قاب هنر
موزه امام علی(ع) میزبان نقاشی قهوه‌خانه‌ای و آفرینش پرده‌ای عظیم از زندگی پیامبران
موضوع «تنبلی و اهمال کاری» در اندیشگاه ابرانسان بررسی می‌شود
بدنِ مادرانه یعنی عبور از خویشتن خویش
بازارچه «نگار آسمانی» در بوستان خیام برپا می‌شود
اردوی مادر و فرزندی به همت کتابخانه فرهنگسرای سرو
مدیر باغ کتاب: فروش کتاب رشد ۱۰۰ درصدی داشته است
شهاب حسینی تهیه‌کننده «پتک» شد؛ «نهنگ عنبر ۳» ساخته می‌شود
«قصه شکوه» با محوریت نگاه رهبر انقلاب به جایگاه زن مسلمان منتشر شد
«مادر» به شبکه نمایش می‌آید
نمایشگاه گروهی نقاشی کودک و نوجوان «شهر نقاشی » نگارخانه ابن سینا
افتتاح «سینماحقیقت» با رنگ ایران و روز مادر
نمایش و تحلیل فیلم «فرانکنشتاین» در فرهنگسرای ارسباران
رونمایی از فیلم «بی بی مریم» در باغ موزه قصر
نمایشگاه «فراتر از نگاه» در باغ‌موزه قصر