دكتر پريسا ترابي در گفتوگوي اختصاصي با خبرنگار "شهر" افزود: خوراكيهايي مثل شكلات، آبنبات، شيرينيها، چيپس، پفك، نوشابههاي گازدار، آبميوههاي صنعتي، ساندويچهاي سوسيس و كالباس و ... حاوي انرژي زياد، اما مواد مغذي ناچيز هستند و زيادهروي در مصرف آنها، مشكلاتي از قبيل چاقي، پوسيدگي دندان، كمخوني، اختلال در رشد قدي و كاهش مقاومت بدن در برابر عفونتهاي مختلف را بدنبال دارد.
وي تأكيد كرد: دانشآموزاني كه صبح، بدون مصرف صبحانه به مدرسه ميروند و در ساعات حضور در مدرسه براي رفع گرسنگي خود از انواع خوراكيهاي كمارزش استفاده ميكنند، نه تنها نياز تغذيهاي آنها تامين نميشود، بلكه به واسطه زيادهروي در مصرف اين نوع موادغذايي، اشتهاي خود را براي صرف ناهار و شام از دست ميدهند.
به گفته دكتر ترابي، بهترين موادغذايي براي ميان وعدهها به خصوص در مدرسه، شامل انواع ميوههاي تازه، ميوههاي خشك (كشمش، برگهها، توت خشك و انجير)، انواع مغزها (پسته، بادام، فندق و گردو)، كپك و بيسكويتهاي ساده، شير و ساندويچهايي كه از موادغذايي مثل نان، پنير، گردو، تخممرغ، گوجهفرنگي، خيار و بعضي غذاهاي پخته مثل كباب، كتلت، كوكو و الويه تهيه شده است.
وي گفت:با شروع فصل پاييز و بازشدن مدارس، تغذيه كودكان به طور كامل تحت كنترل مادران نيست و ممكن است كودكان از بــوفــه مــدرســه و يا در راه مدرسه، موادغذايي نامناسب و هله هولههاي بيارزش تهيه كنند كه اين امر ميتواند سلامت آنها را به خطر اندازد، از اين رو آگاهسازي والدين به ويژه مادران در مورد موادغذايي سالم و اهميت و نقش آن در رشد ذهني و جسمي كودكان و انتقال اين اطلاعات به دانشآموزان نقش مهمي در بهبود وضعيت تغذيه دانشآموزان خواهد داشت.
رييس اداره بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت با بيان اين كه برخي از كودكان و نوجوانان با شروع مدرسه و فصل سرما به علت كار سنگين فكري و انجام تكاليف مدرسه، به خصوص هنگام امتحانات، به تغذيه خود توجه كافي نميكنند و چه بسا برخي از وعدههاي غذايي را حذف ميكنند، اظهار كرد: اين امر به خصوص براي اين گروه سني كه در حال رشد سريع هستند و فعاليت فكري زيادي دارند، ميتواند بسيار زيانآور باشد.
وي همچنين گفت: در فصل پاييز به علت سرماي هوا، دانشآموزان تمايلي به پيادهروي و ورزش ندارند كه اين امر نيز ميتواند موجب بروز اختلالاتي در سلامت آنان شود؛ به عنوان مثال افزايش وزن و چاقي يكي از عوارضي است كه به علت كمبود تحرك ايجاد ميشود.
دكتر ترابي با تأكيد بر اين كه نخوردن صبحانه سبب كاهش فوري يادگيري در دانشآموزان ميشود، به خبرنگار "شهر" توضيح داد: در اين ميان با توجه به اين كه فعاليت ذهني كودكان و نوجوانان در يادگيري مطالب درسي در صبح است، نخوردن صبحانه سبب كاهش رشد جسمي و ذهني آنان ميشود.
به گفته وي،مصرف ميان وعدههاي مناسب با فاصله حداقل دو ساعت از وعده غذايي اصلي سبب پيشگيري از چاقي و پرخوري در وعده ناهار ميشود و همچنين تنوع غذايي سبب ميشود مواد مغذي املاح و ويتامين بيشتري به بدن برسد. كشمش، توت خشك، فندق، بادام، پسته، ميوههاي خشك و فصلي بهترين ميان وعده براي دانشآموزان است.
دكتر ترابي اضافه كرد: مصرف ميوههاي حاوي ويتامين "ث"، آنتياكسيدان بسيار قوي دارند و مواد مضر در بدن را سركوب ميكنند كه براي دانشآموزان مفيد هستند. همچنين انواع ميوه و سبزي حاوي ويتامين "ث" مثل سبزيهاي برگي، گوجهفرنگي و فلفل دلمهاي و ميوههايي مثل مركبات.
رييس اداره بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت گفت: مصرف ويتامين A"" در بالا بردن سطح ايمني بدن به ويژه در مقابل سرماخوردگي كه در اين فصل شايع است، بسيار موثر است؛ سبزيها و ميوههايي غني از ويتامين "A" شامل سبزيها و ميوههايي به رنگ زرد، نارنجي، قرمز و سبز تيره و سبزيهاي برگي مثل اسفناج، هويج، گوجهفرنگي، طالبي، زردآلو و شليل.