منوچهر اکبرلو در غرفه «کافهکتابخونها» در نمایشگاه کتاب مطرح کرد
عادت کتابخوانی مثل هر عادت دیگری با استمرار به دست میآید
منوچهر اکبرلو نمایشنامهنویس، کارگردان تئاتر و استاد دانشگاه در غرفه «کافهکتابخونها» در نمایشگاه کتاب گفت: امیدوارم فعالیتهای حوزه کتاب سازمان فرهنگی هنری در طول سال تداوم داشته باشد و فعالیتهایی مانند بردن بچهها به کتابخانههای عمومی، کتابخانههای فرهنگسراها، آشنایی با ناشران و نویسندگان و... به همه سال تسری پیدا کند و مقطعی نباشد. چرا که عادت کتابخوانی مثل هر عادت دیگری با استمرار به دست میآید.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر، نمایشنامهخوانی نوجوانان یکی از برنامههای «کافهکتابخونها» در نمایشگاه کتاب است. منوچهر اکبرلو نمایشنامهنویس، کارگردان تئاتر و استاد دانشگاه که به عنوان کارشناس این نشست حضور داشت، عنوان کرد: «کافهکتابخونها» فضایی جدی برای فعالیتهایی است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم با کتابخوانی ارتباط دارد. شهرداری تهران بیش از هر نهاد دیگری امکان ارتباط با شهروندان خارج از محیطهای رسمی مانند مدرسه، دانشگاه و محل کار را دارد، بنابراین همین توقع میرود که در حوزههای فرهنگی هنری نیز وارد شود.
وی با بیان اینکه این فعالیتها نباید محدود به زمان برگزاری نمایشگاه کتاب باشد، افزود: نمایشگاه میتواند بهانهای باشد که کودکان و نوجوانان و بزرگترها لابهلای کتابها بگردند و اصطلاحا با کتاب دمخور شوند. امیدوارم فعالیتهای حوزه کتاب سازمان فرهنگی هنری در طول سال تداوم داشته باشد و فعالیتهایی مانند بردن بچهها به کتابخانههای عمومی، کتابخانههای فرهنگسراها، آشنایی با ناشران و نویسندگان و... به همه سال تسری پیدا کند و مقطعی نباشد. چرا که عادت کتابخوانی مثل هر عادت دیگری با استمرار به دست میآید.
اکبرلو با اشاره به مهجور بودن قالب نمایشنامه اظهار کرد: حوزه نمایشنامه کمتر شناخته شده است؛ چرا که نوجوانان هم در کتابهای درسی و هم در کتابهایی که والدین برای آنها تهیه میکنند، با داستان و شعر و موضوعات علمی آشنایی نسبی دارند، اما با نمایشنامه آشنا نیستند. چرا که تعداد نمایشنامههای منتشرشده به نسبت آثار دیگر کمتر است؛ بنابراین پیشنهاد کردم این برنامه را برگزار کنیم تا بچهها با حوزه نمایشنامه آشنا شوند. نمایشنامه تنها بخش ادبیات است که با هنر پیوند دارد. داستان و شعر مستقل هستند و تمام ارزششان همان ارزش ادبی است، اما نمایشنامه میتواند مقدمهای برای اجرای نمایش باشد پس با هنر هم پیوند میخورد و تاثیرش روی نوجوانان بیشتر است.
وی اضافه کرد: مضامین تربیتی که میخواهیم به بچهها انتقال دهیم، با استفاده از هنر نمایش اثرگذارتر میشود. من وقتی برای بچهها درباره نمایشنامه صحبت میکنم، تلاشم این است که یک فعالیت عملی هم داشته باشیم. همان طور که اینجا با حضور بچهها نمایشنامهخوانی را داشتیم و با استقبال روبهرو شد. بچهها هم با یک قالب ادبی مهم آشنا شدند و هم یک فعالیت مشارکتی لذتبخش داشتند. تجربه من نشان داده این خیلی کمک میکند که نوجوانان به ژانر ادبی نمایشنامه علاقه پیدا کنند و حتی تشویق شوند خودشان نمایشنامه بنویسند و در مدارس اجرا کنند. یک مزیت دیگر نمایشنامه نسبت به داستان این است که وقتی شما یک داستان را میخوانید تنها این کار را انجام میدهید، اما هم نمایشنامهخوانی و هم اجرای نمایش به صورت گروهی است. امر پرورش و انتقال مضامین تربیتی از این شیوه بهتر صورت میگیرد.
اکبرلو در پایان گفت: انگیزه را ما باید در نوجوانان ایجاد کنیم. هر انسانی وقتی چیزی را نمیشناسد به سراغش نمیرود. بچهها نمایشنامه را نمیشناسند و به همین دلیل برایش وقت نمیگذارند. وظیفه پدر و مادرها و مربیان فرهنگی این است که ارزشهای ادبی قالبهای گوناگون از جمله نمایشنامه را به بچهها بیاموزند.
سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشتماه هر روز از ساعت ۱۰ تا ۲۰ در مصلای امام خمینی(ره) میزبان علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی است و غرفه سازمان فرهنگی هنری با عنوان «بچهکتابخونها» در غرفه کودک و نوجوان، بخش الحاقی میزبان نوجوانان است.