پنجشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۳
ساعت : ۰۳:۱۷
کد خبر: ۱۲۸۴۴۹
|
تاریخ انتشار: ۰۹ آذر ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۴
طرح پژوهشی تحلیل انتقادی محتوای (خام) پرونده‌های ملی ثبت میراث‌ناملموس و کارآمدی آن در راستای پرونده‌های جهانی در پژوهشکده مردم‌شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام شد.
طرح پژوهشی تحلیل پرونده‌های ملی ثبت میراث‌ناملموس انجام شدبه‌گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر، مریم نعمت‌طاوسی مجری طرح پژوهشی تحلیل انتقادی محتوای (خام) پرونده‌های ملی ثبت میراث‌ناملموس و عضو هیأت علمی پژوهشکده مردم‌شناسی گفت: این پژوهش که با همکاری علیرضا حسن‌زاده عضو هیأت علمی پژوهشکده مردم‌شناسی انجام شد به بررسی تطبیقی ساختاری محتوای پرونده خام ثبت ملی میراث‌ناملموس در ایران و پرونده‌های ثبت ملی خام جهانی پرداخته است.

ایرنا به نقل از مجری طرح افزود: طبق گزارش کنوانسیون ۲۰۰۳ یونسکو مصادیق میراث ناملموس شامل سنت‏‌های شفاهی، خاطرات، محمل‏‌های زبان مانند قصه‌‏ها، لالایی‌‏ها، هنرهای نمایشی (اجرایی) سنتی یا آیین‏‌های سنتی، نظام دانش سنتی و ارزش‏‌ها و فوت و فن‏‌هایی می‏‌شود که گرایش به پاسداری از آن برای انتقال به نسل‌های بعدی داریم.

وی اهداف اصلی این کنوانسیون را پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس، حصول اطمینان از احترام به میراث ناملموس و بالا بردن سطح اگاهی نسبت به اهمیت آن و زمینه‌سازی برای همکاری‌های بین‏‌المللی در راستای پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس عنوان کرد.

نعمت‌طاووسی با بیان‌اینکه در نخستین گام مقرر شد تا کشورهایی که کنوانسیون ۲۰۰۳ یونسکو پیوستند سیاهه عناصر میراث‌ناملموس خود را تهیه و سپس اقدام به تدوین و ثبت این عناصر در سطح جهانی کنند، افزود: در همین راستا، ایران برای گردآوری اطلاعات لازم سیاهه ملی، پرونده خامی را تدوین کرد که محتوای خام این پرونده دچار کاستی‌هایی است. این کاستی‌ها موجب شده اطلاعات گردآوری شده، ناقص و متکی بر اطلاعات کتابخانه‌ای، ناموفق در ارائه راهکارهای پاسدارانه موفق و پیوندی کم‌رنگ با محتوای درخواستی با پرونده‌های ثبت جهانی باشد.

عضو هیأت علمی پژوهشکده مردم‌شناسی گفت: در این پژوهش، پس از بررسی ساختاری محتوای پرونده ثبت ملی، روشن شد که نه تنها موارد درخواستی طرح شده در پرونده ثبت ملی همخوان با نیازهای پرونده‌های خام ثبت جهانی نیست، بلکه در مقیاسی بزرگتر می‌توان گفت مشخص نیست که اکثر پرسش‌های مطرح شده در پرونده به طور دقیق در راستای چه هدفی طرح شده‌اند.

وی خاطرنشان‌کرد: از سویی دیگر بسیاری از جزئیات مهم مانند ضرورت ارائه یک تعریف مرتبط با حوزه‌ای که عنصر میراثی مورد نظر به آن تعلق دارد، نبود راهنما در متن و دستورالعمل مشخص برای تهیه عکس و فیلم نادیده گرفته شده است و از همه مهمتر آن که اکثر پرونده‏‌های ملی بدون همکاری اجتماعات، گروه‌ها و افراد مرتبط تهیه شده‌اند.

نعمت‌طاووسی با بیان‌اینکه این پژوهش پس از بیان کاستی‏‌های محتوای خام پرونده‌های ثبت ملی، پیشنهاداتی برای بازنگری در الگوی جدید، در بخش‏‌های مختلف آن ارائه کرده گفت: در این طرح تقویم رخدادهای میراث‌ناملموس کشور نیز استخراج و ارائه شده است.

 
 

نظر شما