مومو و بحران هویت
افراط در تجربه گرایی و پس زدن دین و عرفان و فلسفه و حتی محدود کردن علوم انسانی به آزمون تجربی، نتیجه ای جز این نداشت که بشر امروز دچار بحران هویت شد.

وضعیت پست مدرن اینطور برنامه ریزی شده است که قطعیت و یقین را سرکوب کرده و شک و نسبیت و سرگردانی در همه ساحت های زندگی را به بهانه آزادی حداکثری جاری و ساری کند. این وضعیت در ادامه دگماتیسم مدرنیته که همه ساحت های بشری را از کانال تجربه داوری می کرد و در غیر اینصورت آن را عاری از معنا و هویت درجه بندی می کرد ایجاد شد.
افراط در تجربه گرایی و پس زدن دین و عرفان و فلسفه و حتی محدود کردن علوم انسانی به آزمون تجربی، نتیجه ای جز این نداشت که بشر امروز دچار بحران هویت شد و دیگر تخدیر سبک زندگی و زندگی مک دونالدی و مصرف زدگی و اوقات فراغت آنچنانی، توان مقابله با لحظات خلوتِ خالی از باور را نداشت.
این جریان تردید آفرین و هویت ستیز پست مدرن که اساسا ضدمعنا و معنویت بوده و حقیقت را بیش از یک بازی فلسفی و زبانی نمی داند و نشانه ها و روایت ها را جایگزین واقعیت ها، باور داشته و تئوریزه می نماید، حال در ساحت فرهنگی و رسانه ای ما نیز نفوذ نموده و اتمسفر فضای مجازی را نیز درگیر کرده است.
رویکردهای پست مدرن با ویژگی های مذکور که خروجی آن در ساحت فرهنگ و رسانه، چالش های هویت زدا و خشن و بیمار گونه ای مثل «مومو» را بروز می دهد، در سطح انگاره سازی، تردید افکن و یقین زدا عمل می کند و در ساحت ذائقه سازی، انگیزه ها و احساسات را متلون، کم حوصله و کم دقت به بهانه سرعت بخشی بر زندگی در دستور کار دارد و در مرحله نهایی نیز رفتارسازی و کنشگری را در قالب سبک زندگی مصرف زده و در خدمت نظام سرمایه داری و جریان توسعه مدیریت و مهندسی می کند.
نتیجه چنین فضایی که عقلانیت را کنار زده و غرایز را به طور حداکثری آزاد و رها می سازد، تا از تک ساحتی بودن پوزیتویکال و تجربه گرا بگریزد، رو آوردن به فانتزی بازی ها و تفریحات متلون و بی پشتوانه، جهت پرکردن خلأ هیجانی و عاطفی در زندگی خواهد بود که بن بست عقلانیت با چاشنی خشونت و بازی با ترس را نیز همراه خواهد داشت.
این پاردایم مسموم فلسفی که بحران هویت را با پیوست فضای مجازی مهار نشده و رها رقم می زند، بخش معتنابهی از بدنه نوجوان و جوان جامعه را درگیر کرده و ضرورت بررسی و آسیب شناسی جدی و واکنش سریع و صریح را از مسؤولان مربوطه می طلبد. در این میان از سه نهاد بالادستی وزارت فرهنگ و ارشاد، وزارت آموزش و پرورش و در رأس آنها وزارت ارتباطات و فناوری که با بازی بدون توپ خود فضا را برای جولان جریان ها یا خرده جریان های فرهنگی و سیاسی انحرافی و مبتذل رها کرده و در عین حال، مسؤول اصلی و مستقیم حل ماجرا هستند، اقدام جدی در راستای پیشگیری و گرهگشایی از اینگونه آسیب ها بهطور اپیدمیک را می توان مطالبه کرد.
ساختار آموزشی، فرهنگی و ارتباطاتی، مثلث حل چالش های مجازی همچون «مومو» است که به نوعی پاشنه آشیل کشور در ساحت حکمرانی فضای مجازی را رقم می زنند و این در حالی است که مأموریت درونی سازی فرهنگ اسلامی ـ ایرانی در نسل نوجوان و جوان جامعه را جهت مصونیت بخشی و تقویت این قشر بر عهده دارند و با همه این اوصاف، راهبرد خاصی در باب چالش های متکثر و جهت دار فضای واقعی و مجازی، از این سه نهاد خاص مسؤول، شاهد نیستیم.
منبع: رسا
گزارش خطا
پسندها:
۰
ارسال نظر
آخرین اخبار
روایتهای ایرانی، اینبار با زبانهای مختلف در باغ کتاب تهران
نمایش و تحلیل مستند «راه پرستاره» با حضور هنرمندان برجسته
عرضه «سووشون» پس از ۵۰ روز؛ سوم مرداد ادامه سریال پخش میشود
برپایی فرهنگسرای منتظر در جوار نماز جمعه تهران
دور جدید اجراهای تعزیه «شبیه نور» در پردیس تئاتر تهران
اکران افتتاحیه «دست ناپیدا» همراه با تجلیل از انسیه شاهحسینی
«مادران قصهگو»؛ روایت مقاومت و امید برای نسل آینده
نمایش و نقد فیلم «شمال از شمال غربی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۴۰۴
فیلم؛ برگزاری ویژه برنامه "عاشورا بدون مرز" در فرهنگسرای نوجوان
اکران و نقدِ جدیدترین ساخته وس اندرسون در سینما اندیشه
واگذاری تعدادی از فضاهای تجاری سازمان فرهنگی هنری از طریق مزایده عمومی
ثبت نام دورههای تخصصی ترم تابستان خانه کاریکاتور آغاز شد
نمایشگاه بینالمللی کارتون «جنگ و صلح» در خانه کاریکاتور ایران
فیلم؛ ترانه «ای ایران ایران» توسط گروه کر آوای عشاق فرهنگسرای دانش
نمایش «جاده اردکها ۲» در فرهنگسرای ارسباران
نقد و بررسی کتاب «خداحافظ گاری کوپر» در کتابخانه شهید سیدمحمدعلی جهانآرا
همایش بزرگ مثنویخوانی «شرح اشتیاق» در فرهنگسرای ارسباران
سروده تازه میلاد عرفانپور برای این روزهای غزه/ در این داغ باید چه خاکی به سر کرد؟
فصل دهم پاتوق فیلم کوتاه از ۷ مرداد آغاز میشود
اختتامیه پویش «مادران قصهگو» با حضور تعدادی از مادران راوی دفاع مقدس برگزار میشود
نامزدهای بیستوسومین دوره جایزه قلم زرین معرفی شدند/ اختتامیه؛ دوم مرداد
نامگذاری یکی از سالنهای پردیس سینمایی باغ کتاب به نام خسرو شکیبایی
گروه هنری لبخند با نمایش شاد و خانوادگی «بیباک» در فرهنگسرای فردوس
صفحه اول روزنامهها- دوشنبه ۳۰ تیر ماه ۱۴۰۴