یادداشت/
«اخلاق انتخابات در مناظرات»
سارا هوشمندی

انتخابات مظهر مردم سالاری و نماد اقتدار و تبلور پشتوانه مردمی هر دولت است که حضور پرشور ملت ما در آن، موجب استحکام، اعتبار و اقتدار ایران فارغ از انتخاب هر نامزد واجد شرایط می شود. اما انتخابات نیز همچون هر پدیده دیگری با آسیب هایی روبرو است که می تواند آن را از مسیر کاملا سالم و سازنده خارج کرده و تبدیل به رقابتی ناسالم و مخرّب کند. از جمله این آسیب ها، می توان به رعایت نکردن و بی توجهی به اخلاق انتخاباتی توسط نامزدها و طرفداران آنها اشاره کرد. یادآوری ضرورت رعایت «اخلاق انتخابات» می تواند در سلامت رقابت های انتخاباتی تأثیرگذار باشد. در سه دوره اخیر انتخابات ریاست جمهوری، «مناظره نامزدها» به این روند افزوده شده است.
مناظره، گفت و گویی با هدف شناخت آرا و نظرات اشخاص است. در این نوع گفت و گو که به صورت سازمان یافته و هدفمند انجام می شود، هر فرد می کوشد با نقد با روش پرسش و پاسخ، افکار طرف یا طرف های دیگر ـ که در انتخابات بین خود رقبا و نمایندگان شان به صورت رسمی و بین هواداران شان بطور غیررسمی انجام می شود ـ را شناسایی و بررسی و با نقد آن، درستی یا نادرستی نظر یا نظراتی را ارائه کرده و موجبات تغییر نگرش و رأی طرف مقابل، مخاطبان مناظره و در نهایت رأی دهندگان را فراهم آورد.
این شیوه به افکار عمومی کمک می کند درک صحیحی از آرا و اندیشه های رقبای انتخابات به کف آورده و در جلسات مناظره، با گفت و گوهای صریح، نظریه های آنها را در ترازوی نقد مستقیم بگذارد و نقاط مثبت و منفی آن را به دست آورده و به تصمیم برسد.
مناظره ها می تواند به اشکال گوناگون و روش های مختلف انجام گیرد؛ به این معنا که گاه گفت و گوها به شکل جدل انجام می شود که اگر «جدال احسن» باشد، به خودی خود ایرادی ندارد اما وقتی هدف از آن تنها چیرگی بر رقیب با تخریب و گرفتن گاف از او است، به جدل مذموم و باطل مبدل می شود. در این روش ناپسند مناظره انتخاباتی، هر یک از طرفین می کوشد با دست یابی به نقاط ضعف افکار و آرای دیگری و بزرگ نمایی و گاه ـ متاسفانه ـ با توسل به هوچی گری، طرف های دیگر را به چالش بکشد و آنها را منفعل کند.
ولی در صورتی که مناظره بر پایه اخلاق، مبانی و اصول پی ریزی شود، می تواند هدفمند باشد و قابلیت تاثیر بیشتر نیز فراهم شود؛ در واقع اگر طرفین مناظره بر پایه اصول و مبانی درست، مناظره را آغاز کرده، ادامه دهند و به پایان برسانند، فهم دقیقی به مخاطب منتقل می شود. رقبا می توانند گفت وگویی منظم و دقیق را ترتیب دهند که هدف آن شناسایی نقاط قوت و ضعف نظریات، برنامه ها، آرا و افکار یکدیگر و نزدیک کردن دیدگاه ها و برنامه های شان برای حل مشکلات باشد.
در هر مناظره منطقی که با هدف تفاهم ـ نه تهاجم ـ تعاطی افکار ـ نه تقابل ـ و انتقال منطقی برنامه ها ـ و نه تخریب ـ صورت می گیرد، مولفه هایی چون تحلیل درست، تبیین کامل و دقیق راه حل ها و ارائه برنامه ها رأی دهندگان را مجاب به برگزیدن بهترین گزینه در میان رقبا می کند.
انتهای پیام
گزارش خطا
پسندها:
۰
ارسال نظر
آخرین اخبار
ثبت نام موکبهای مردمی برای حضور در راهپیمایی جاماندگان اربعین
روایتهای ایرانی، اینبار با زبانهای مختلف در باغ کتاب تهران
نمایش و تحلیل مستند «راه پرستاره» با حضور هنرمندان برجسته
عرضه «سووشون» پس از ۵۰ روز؛ سوم مرداد ادامه سریال پخش میشود
برپایی فرهنگسرای منتظر در جوار نماز جمعه تهران
دور جدید اجراهای تعزیه «شبیه نور» در پردیس تئاتر تهران
اکران افتتاحیه «دست ناپیدا» همراه با تجلیل از انسیه شاهحسینی
«مادران قصهگو»؛ روایت مقاومت و امید برای نسل آینده
نمایش و نقد فیلم «شمال از شمال غربی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۴۰۴
فیلم؛ برگزاری ویژه برنامه "عاشورا بدون مرز" در فرهنگسرای نوجوان
اکران و نقدِ جدیدترین ساخته وس اندرسون در سینما اندیشه
واگذاری تعدادی از فضاهای تجاری سازمان فرهنگی هنری از طریق مزایده عمومی
ثبت نام دورههای تخصصی ترم تابستان خانه کاریکاتور آغاز شد
نمایشگاه بینالمللی کارتون «جنگ و صلح» در خانه کاریکاتور ایران
فیلم؛ ترانه «ای ایران ایران» توسط گروه کر آوای عشاق فرهنگسرای دانش
نمایش «جاده اردکها ۲» در فرهنگسرای ارسباران
نقد و بررسی کتاب «خداحافظ گاری کوپر» در کتابخانه شهید سیدمحمدعلی جهانآرا
همایش بزرگ مثنویخوانی «شرح اشتیاق» در فرهنگسرای ارسباران
سروده تازه میلاد عرفانپور برای این روزهای غزه/ در این داغ باید چه خاکی به سر کرد؟
فصل دهم پاتوق فیلم کوتاه از ۷ مرداد آغاز میشود
اختتامیه پویش «مادران قصهگو» با حضور تعدادی از مادران راوی دفاع مقدس برگزار میشود
نامزدهای بیستوسومین دوره جایزه قلم زرین معرفی شدند/ اختتامیه؛ دوم مرداد
نامگذاری یکی از سالنهای پردیس سینمایی باغ کتاب به نام خسرو شکیبایی
گروه هنری لبخند با نمایش شاد و خانوادگی «بیباک» در فرهنگسرای فردوس