به گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر، نشست هماندیشی زندانیان سیاسی مسلمان پیش از انقلاب زندان قصر با حضور جواد منصوری، اسدالله بادامچیان، عزتالله مطهری، علی آقا محمدی، سید محمود رضویان، محمدمهدی عبدخدائی، محمدرضا علی حسینی، قنبر راسخ، علیاصغرعین القضاء، داود اسعدی خامنه، طاهره سجادی و معصومه جزایری از مبارزان پیشکسوت انقلاب اسلامی همچنین با حضور مدیران سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، موزه عبرت، سازمان زندانها و دانشآموزان عصر چهارشنبه 11 آبانماه در تالار فرخی یزدی باغ موزه قصر برگزار شد.
امیرحسین سمیعی معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران ضمن خوش آمد گویی به مدعوین گفت: شما زندانیان و مبارزان ریشههای استقامت و ایستادگی را همچون رسالهای استوار به دست نسلهای بعدی رساندید و الگویی پدید آوردید که در تاریخ نمونهای شبیه خود نداشت. حضور مستمر شما در باغ موزه قصر، بهعنوان یکی از دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی در تبدیل زندان به یک مکان فرهنگی و تاریخی، چراغ راهی است برای نسل جدید و نوجوانان و جوانان و امیدواریم بتوانیم این فرصت را مغتنم بشماریم.
ناصر قاسمی رئیس باغ موزه قصر در ادامه مراسم با بیان سخنان مقام معظم رهبری پیرامون موضوع جهاد تبیین گفت: هدف از تشکیل این نشست اول دیدار دوستان و تجدید خاطرهها است و نیز برای این است که برای برنامههای آینده باغ موزه قصر مشاوره و همافزایی کنیم. بهترین کسانی که میتوانند ما را در این مسیر کمک و راهنمایی کنند صاحبان واقعی این مکان، زندانیان سیاسی و مبارزان انقلابی می باشند. قصد داریم بهصورت ماهانه جلسات هماندیشی را ادامه دهیم.
وی افزود: متأسفانه از تعداد 1800 زندانی سیاسی مسلمان پیش از انقلاب، تعداد 400 نفر به رحمت خدا رفتهاند و خیلی از آنها بدون ثبت خاطرات و تاریخ شفاهیشان بوده. ازاینجهت اولویت کاری ما جمعآوری و ثبت تاریخ شفاهی زندانیان سیاسی قرار دادهایم. با رایزنیهای صورتگرفته با سازمان صداوسیما قرار است استودیو تخصصی تاریخ شفاهی باغ موزه قصر راهاندازی شود و همچنین طبق توافق با بنیاد شهید و امور ایثارگران، هر استان در یک مدت کوتاه پروژه تاریخ شفاهی زندانیان را کامل کند.
قاسمی با اشاره به عدم وجود اسناد مرتبط با زندان در باغ موزه قصر گفت: کتابخانه و مرکز اسناد باغ موزه قصر احداث خواهد شد که در کنار جمعآوری آثار، اسناد، کتب و خاطرات مرتبط با تاریخچه باغ موزه قصر پاتوقی برای دانشجویان، اساتید و محققان تاریخ انقلاب اسلامی باشد.
در ادامه این مراسم طاهره سجادی و محمدرضا علی حسینی به روایت خاطرات خود پرداختند. طاهره سجادی با بیان خاطرهای از محرم سال 57 در زندان قصر گفت: شبهای بسیار سختی را میگذراندیم به طوری که شبها صدای تیراندازی می آمد و سرخی گلولهها را از پنجره میدیدیم. ما فکر میکردیم که مردم هجوم آوردهاند تا ما را از زندان آزاد کنند. صبح فهمیدیم اینها مردمی بودند که در پشتبامها اللهاکبر میگفتند و البته نگهبان به ما گفت خیلیها در حکومتنظامی بیرون آمدهاند و دیده که ماشین آبپاش خونها را میشسته و کامیونها زخمیها و شهدا را یکجا سوار کرده و میبردند.
محمدرضا علی حسینی با بیان خاطرهای از رهبر انقلاب در کمیته مشترک ساواک گفت: در کمیته مشترک که بودم، در دورهای که شکنجه میشدم در زندانی انفرادی بودم. بعد شکنجهها سبکتر شدند، ولی من دیگر از لحاظ جسمی ازپاافتاده بودم و مرا از سلول اینطرف راهرو به سلول آن طرف راهرو بردند. من نمیتوانستم راه بروم و خودم را روی زمین میکشیدم.
بعد وارد سلول شماره ۲۰ در بند ۱ موزه عبرت فعلی شدم. سلول تاریک بود و چشم آدم خوب نمیدید. بعد که چشمم کمی عادت کرد، دیدم یک نفر آنجا نشسته. وقتی که نگهبان در را بست و رفت، با من حال و احوال کردند و پرسیدند اسمت چیست؟ گفتم: علیحسینی. ایشان هم گفتند: اسم من هم علیحسینی است. من خیلی جا خوردم که در این زندان فامیل نداشتم. گفتم: اسم کوچک من محمدرضا و فامیلم علیحسینی است. ایشان هم گفتند: من سید علی حسینی خامنهای هستم. وقتی ایشان این را گفتند، من با همان بدن زخمی پریدم و ایشان را در آغوش گرفتم و بوسیدم.
دلیلش هم این بود که من در بیرون ایشان را میشناختم. ایشان جزو روحانیون مبارز بودند و دو ماه قبل از اینکه دستگیر بشوم، در مسجد جاوید تهران در نزدیکی خیابان ملک، ایشان سخنرانی داشتند و ساواک آمد و نگذاشت که ایشان سخنرانی کنند. ما هم جوان کم سن و سالی بودیم و شروع کردیم به اللهاکبر گفتن. آن موقع مثل حالا نبود که شما برای خودت شعار بدهی و هر چه دلت میخواهد بگویی. همان اللهاکبر گفتن، بعدش کلی مکافات داشت. از طرف ساواک آمدند و پشت میکروفون گفتند که برای ایشان مشکلی پیشآمده و ما به شما قول میدهیم ایشان فردا میآید. بر اثر قولی که آنها دادند ما متفرق شدیم و فردا شب رفتیم و سخنرانی هم انجام شد.
در ادامه اسدالله بادامچیان از زندانیان سیاسی پیش از انقلاب زندان قصر در سخنانی با اشاره به ظرفیت عظیم فرهنگی انقلاب اسلامی گفت: ما از همه کسانی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی خاطرات و این مسائل تاریخی را نوشتند تشکر میکنیم و اتفاقاً مانع این نیستیم که دیگران هم این کار را انجام دهند. انقلاب ما انقلابی جهانی است و بنابراین تحلیل و تفسیر هر چه باشد استقبال میکنیم، اما حضرت آقا فرمودند روایت صحیح را انجام دهیم.
در ادامه این مراسم، با حضور مبارزان پیشکسوت انقلاب اسلامی، پاتوق زندانیان سیاسی مسلمان قبل از انقلاب در موزه زندان سیاسی باغ موزه قصر آغاز به کارکرد.