کد خبر: ۱۳۰۲۴۶

انقلاب اسلامی در سه ‌نما

* مهدی تقی‌نژاد

انقلاب اسلامی در سه ‌نما۱. پس از دوران تاریک و غیرقابل دفاع قاجاریه و با روی کار آمدن پهلوی اول، اگرچه در برخی زمینه‌ها فعالیت‌های خوبی انجام شد که برجسته‌ترین آن‌ها را می‌توان توسعه آموزش و پرورش در شهرها و روستاها، ایجاد دانشگاه تهران و راه آهن سراسری دانست اما نگاه قلدرمآبانه، تمامیت‌خواه و سرکوب‌گر رضا شاه و نادیده انگاشتن باورها و عقاید دینی و به زندان انداختن و از بین بردن روشنفکران و نویسندگان، فضای مطلوبی برای زندگی قابل تصور نبود. در زمان پهلوی دوم نیز اگرچه قدری رنگ و لعاب‌ها تغییر کرد اما همچنان در بر همان پاشنه می‌چرخید و گاه خفقان‌ها، تهدیدها، زندان‌ها و شکنجه‌ها شدیدتر و سخت‌تر شد. عالمان، شاعران و نویسندگان در زندان‌ها جا گرفتند و خشم و خشونت فراگیر شد. به گونه‌ای که در مخالفت با شاه، نه تنها روحانیون و مذهبی‌ها مصمم بودند که گروه‌ها و طیف‌های متعدد و متنوع فکری، هنری، ادبی و سیاسی نیز بر آن پای می‌فشردند. گروه‌ها با تمام تفاوت‌های ایدئولوژیک و مبنایی که با هم داشتند بر یک چیز هم‌رای بودند و آن هم سرنگونی حکومت پهلوی بود که در بهمن ۱۳۵۷ چنین شد.

۲. پس از پیروزی انقلاب، تفاوت دیدگاه‌ها و روش‌ها خود را نشان دادند و افراد و گروه‌ها راه خود را پیش گرفتند. سایه جنگ تحمیلی اما چنان پر رنگ و تاثیرگذار بود که تا سال‌ها پس از آن توانست محور همگرایی و نزدیکی مردم و مسوولان باشد و آرمان‌های انقلاب را محافظت کند. در این سال‌ها مردم داشته‌های خود را با دیگران قسمت کردند و در پستوها انباشته نکردند.

با فاصله گرفتن از مبدا انقلاب و جنگ، منافع فردی بر منافع ملی غلبه یافت و برخی از آرمان‌ها جای خود را به آمال‌های شخصی دادند. نسل اول انقلاب امور کشور را در دست داشتند و بازیگر اصلی تمام صحنه‌ها بودند و همچنان بر شعارهای‌شان پای می‌فشردند اما نتوانستند پاسخ‌گوی تمام خواسته‌ها و پرسش‌های مردم باشند.

۳. انقلاب اسلامی راه خود را می‌رود. اما دلسوزان نمی‌توانند نگران آینده آن نباشند. خون‌های ریخته شده، هزینه‌های پرداخت شده و باورهایی که نه تنها در ایران که در سایر کشورهای منطقه و خاور دور، افق‌های انقلاب را می‌پایند و پلک برهم نمی‌گذارند تا فردایی روشن‌تر را ببینند. این به این معنی است که انقلاب اسلامی تنها متعلق به مردم ایران نیست و برای محافظت از آن باید بیش از پیش دقت کرد. باید به اصل انقلاب رجوع کرد، باید زواید و شاخ و برگ‌های بی‌ارتباط با اهداف انقلاب را هرس کرد، باید به بهترین شکل انقلاب را و نه صرفا پست‌های مدیریتی را به نسل جدید منتقل کرد، باید ظرفیت، نو شوندگی و پویایی انقلاب را باور داشت و به رسمیت شناخت. به فرموده حضرت امام(ره)، باید مراقب بود انقلاب به دست نااهلان و نامحرمان نیفتد.

* رییس فرهنگسرای خاتم(ص) و مدیر فرهنگی هنری منطقه 18

گزارش خطا
ارسال نظر
آخرین اخبار

برنامه تعطیلی سینماها به مناسبت شهادت امام صادق(ع)

«پاپ» را در این فیلم‌ها ببینید

آیین اختتامیه اولین دوره جشنواره موسیقی باران برگزار شد

برنامه‌های فرهنگسرای سلامت به مناسبت هفته سلامت اعلام شد

تازه‌ترین آمار درباره میزان مخاطبان «پایتخت ۷»

شب شعر سعدی در کتابخانه مصطفی رحماندوست

نمایشگاه مرور آثار اصل هنرمندان کارتونیست خارجی در خانه کاریکاتور ایران

نه دست مانده، نه تاب و توان به پیکر من...

«کارن همایونفر» چهره هنر انقلاب در سال ۱۴۰۳ شد / حاتمی‌کیا: کارن، کار خود را کرد!

کارگاه آموزشی «مزاج‌شناسی» در خانه فرهنگ پرواز

نشست نقد و بررسی کتاب «جاناتان مرغ دریایی» در کتابخانه تلاش

صفحه اول روزنامه‌ها- دوشنبه اول اردیبهشت‌ماه

پنجاهمین نشست دورهمی بچه‌کتابخون‌ها با عنوان «ایستگاه سعدی»

درخواست بیش از ۲۳۰۰ ناشر برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران

برپایی اولین بازارچه «کاسبان کوچک» در منطقه ۱۹

فیلم؛ نشست هیئت کتاب با حضور نوجوانان

فیلم؛ نشست نقد و بررسی کتاب «شاهد و شرور»

فیلم؛ ویژه برنامه جشن خرگوش‌ها با حضور نوجوانان

فیلم؛ ویژه‌برنامه ایران آینده در باغ کتاب تهران

فیلم؛ اردوی عکاسی نوجوانان در باغ کتاب تهران

فیلم؛ چهارمین رویداد روبیک آرمان فلسطین

فیلم؛ دومین مسابقه مناظره بچه‌های رستا در فرهنگسرای اشراق

فیلم؛ اردوی نوجوانان فرهنگسراها

فیلم؛ جشنواره سرود «هم‌سُرا۲» با حضور نوجوانان

فیلم؛ اجتماع بچه‌های ایران آینده در باغ کتاب تهران