کودکان درشبکههای اجتماعی
حسن فراهانی

مطمئناً، شما ترجیح میدادید فرزندتان برای ورود به شبکههای اجتماعی چند سال بیشتر صبر کند، اما به راستی ضررِ ماجرا کجاست؟ منظورم این است که آیا واقعاً این موضوعی است که باید نسبت به آن احساس گناه کنید یا از کنار آن به راحتی میتوان گذشت؟
سوالِ خوبی است ولی پاسخ به آن بسیار پیچیدهتر از چیزی است که ممکن است به نظر برسد. بنابراین باید گفت که این یکی از بزرگترین معماهایی است که والدین و مربیان امروز با آن مواجه هستند.
همانطور که می دانید، همه پلتفرمهای محبوب رسانههای اجتماعی دارای محدودیت سنی 13+ هستند ( در میان تعداد انگشت شماری که این کار را نمیکنند، "اجازه والدین" تنها چیزی است که برای ورود لازم دارند) همچنین اینطور نیست که توسعه دهندگان اینستاگرام، فیس بوک، یوتیوب، تیک تاک و غیره همه به یک نتیجه مشترک در مورد ایمنی آنلاین و سن ورود به شبکههای اجتماعی رسیده باشند. در واقع، منشأ محدودیت های سنی بالای سیزده سال یک قانون در ایالات متحده، به نام قانون «حفاظت از حریم خصوصی آنلاین کودکان » در سال 1998 است. این قانون، جمع آوری یا ذخیره اطلاعات شخصی کودکان زیر سن قانونی را ممنوع میکند.
طبق تعریف، چون پلتفرمهای شبکههای اجتماعی اطلاعات شخصی کاربران را جمع آوری و ذخیره میکنند. بنابراین برای رعایت قانون، آنها نیاز داشتند -حداقل به شکل رسمی- ورود افراد زیر سیزده سال را ممنوع کنند تا بتوانند این قانون را دور بزنند. همچنین ممکن است تعجب کنید که بدانید در اروپا، فعالیت دراکثر پلتفرمهای شبکههای اجتماعی شرط حداقل سن شانزده سال را دارند و این امر برای پیروی از قوانین سختگیرانهتر و بسیار جدیدتر اتحادیه اروپا است.
حال با وجود این قوانین از یک طرف و آسیب پذیری فرزندانمان در فضای مجازی از طرف دیگر، چه باید کرد؟ واقعاً این موضوع یک میدان مین برای والدین و کودکان است و البته چالشی تمام عیار. بسیاری از بچهها از سایتها استفاده میکنند، بسیاری از کودکان به راحتی میتوانند درباره سن خود در ثبت فرم های مربوطه در شبکههای اجتماعی دروغ بنویسند. در این میان اگر به فرزندان خود بگوییم که ایجاد حساب کاربری قبل از سیزده سالگی اشکالی ندارد نیز راهگشا نیست، چون پیامی قدرتمند برای آنها ارسال میکنیم که اشکالی ندارد قانون را زیر پا بگذاریم. از طرف دیگر میدانیم ساختار شبکههای اجتماعی فقط برای فرار از قوانین، این محدودیت را گذاشته و عملاً کاری با باقی ماجرا ندارد و قرار نیست از فرزندانِ ما محافظت کند و یا حداقل والدین را آموزش دهد. البته که تعیین محدودیت سنی برای استفاده و فعالیت در شبکههای اجتماعی هم نمیتواند دقیق باشد و تشخیص حدود آن بسیار دشوار است.
بهطور کلی خطرهایی که متوجه حریم خصوصی کودکان است، در کشورهای مختلف متفاوت بوده و به جو حاکم در جامعه، معیارهای فرهنگی موجود و شرایط فیزیکی مانند میزان دسترسی به اینترنت بستگی دارد. کارشناسان رسانه به مادران و پدران توصیه میکنند قبل از اجازه دادن به کودکان برای باز کردن حساب شبکههای اجتماعی، در مورد سؤالاتی مانند این به دقت فکر کنند:
1. آیا فرزند شما به اندازه کافی انعطاف پذیر است تا با تجربیات منفی آنلاین مانند آزار و اذیت سایبری، ... مقابله نماید؟
2. آیا او اهمیت حریم خصوصی و نحوه محافظت از آن را به صورت آنلاین درک میکند؟
3. آیا او میداند که چگونه رفتار نامناسب دیگران را به صورت آنلاین گزارش کند؟
4. آیا او راضی میشود که قوانین و مرزها را شما تعیین کنید و استفاده او را نظارت کنید؟
5. آیا در مورد پورنوگرافی آنلاین با او صحبت کردهاید؟
6. آیا با او درباره نفرت پراکنی آنلاین صحبت کردهاید؟
7. آیا راهنمایی و الگوسازی خوبی برای استفاده از شبکههای اجتماعی بهطور خاص و استفاده از رسانه بهطورکلی برای او ارائه کردهاید؟
اگر پس از تعامل و گفتگو، به این نتیجه رسیدید که فرزندتان برای حضور در رسانههای اجتماعی آماده است، ضروری است در موارد زیر نیز با او به توافق برسید:
او مجاز به ارسال کدام نوع محتوا در چه پلتفرمی است؟ هر چند وقت یکبار میتواند تولید محتوای خود را منتشر کند؟ هر چند وقت یک بار باید با او در بررسی شبکههای اجتماعی گفتگو کنید؟ چگونه باید نحوه رسیدگی به درخواستها و پیامهای افراد غریبه را با هم انجام دهید؟ چگونه باید نحوه تنظیم سطوح حریم خصوصی را با هم انجام دهید؟ حالا با توجه به موارد طرح شده و پاسخ به سوالات بالا و همچنین ارزیابی شرایط خاص فرزندتان، تصمیم خود را با آرامش بگیرید.
1 COPPA
GDPR2 قانون مقررات حفاظت از دادههای عمومی سال 2018
گزارش خطا
پسندها:
۰
ارسال نظر
آخرین اخبار
روایتهای ایرانی، اینبار با زبانهای مختلف در باغ کتاب تهران
نمایش و تحلیل مستند «راه پرستاره» با حضور هنرمندان برجسته
عرضه «سووشون» پس از ۵۰ روز؛ سوم مرداد ادامه سریال پخش میشود
برپایی فرهنگسرای منتظر در جوار نماز جمعه تهران
دور جدید اجراهای تعزیه «شبیه نور» در پردیس تئاتر تهران
اکران افتتاحیه «دست ناپیدا» همراه با تجلیل از انسیه شاهحسینی
«مادران قصهگو»؛ روایت مقاومت و امید برای نسل آینده
نمایش و نقد فیلم «شمال از شمال غربی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۴۰۴
فیلم؛ برگزاری ویژه برنامه "عاشورا بدون مرز" در فرهنگسرای نوجوان
اکران و نقدِ جدیدترین ساخته وس اندرسون در سینما اندیشه
واگذاری تعدادی از فضاهای تجاری سازمان فرهنگی هنری از طریق مزایده عمومی
ثبت نام دورههای تخصصی ترم تابستان خانه کاریکاتور آغاز شد
نمایشگاه بینالمللی کارتون «جنگ و صلح» در خانه کاریکاتور ایران
فیلم؛ ترانه «ای ایران ایران» توسط گروه کر آوای عشاق فرهنگسرای دانش
نمایش «جاده اردکها ۲» در فرهنگسرای ارسباران
نقد و بررسی کتاب «خداحافظ گاری کوپر» در کتابخانه شهید سیدمحمدعلی جهانآرا
همایش بزرگ مثنویخوانی «شرح اشتیاق» در فرهنگسرای ارسباران
سروده تازه میلاد عرفانپور برای این روزهای غزه/ در این داغ باید چه خاکی به سر کرد؟
فصل دهم پاتوق فیلم کوتاه از ۷ مرداد آغاز میشود
اختتامیه پویش «مادران قصهگو» با حضور تعدادی از مادران راوی دفاع مقدس برگزار میشود
نامزدهای بیستوسومین دوره جایزه قلم زرین معرفی شدند/ اختتامیه؛ دوم مرداد
نامگذاری یکی از سالنهای پردیس سینمایی باغ کتاب به نام خسرو شکیبایی
گروه هنری لبخند با نمایش شاد و خانوادگی «بیباک» در فرهنگسرای فردوس
صفحه اول روزنامهها- دوشنبه ۳۰ تیر ماه ۱۴۰۴