کلیات سند ملی ترویج خواندن به تصویب رسید
به پیشنهاد نهاد کتابخانه های عمومی کشور، کلیات سند ملی ترویج خواندن، در هشتصد و دومین جلسه شورای فرهنگ عمومی به تصویب رسید.

در ابتدای این جلسه مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: در بحث مطالعه و خواندن، دو سند مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۸۹ و شورای فرهنگ عمومی در سال ۱۳۹۶، داشتیم که متأسفانه هیچ یک از این دو سند اجرایی نشد. سند «نهضت مطالعه مفید» کمی بیش از یک سال اجرا و سپس متوقف شد و سند «ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی» به علت اشکالاتی که داشت، هرگز اجرا نشد.
وی ادامه داد: با توجه به تغییر مسئله مطالعه به خواندن و تغییر نظام موضوع در داخل و خارج از کشور، با جمعبندی و بررسی نقدهای وارده به دو سند قبلی، پیشنهادهایمان را در قالب «سند ملی ترویج خواندن» ارائه کردهایم. در این سند تلاش شد تکالیفی قابل تحقق در نظر بگیریم. پیشنهادهای این سند برای دستگاهها بخشی از اهداف و وظایف در نظر گرفته شده است.
به گزارش مهر، رمضانی در ادامه این جلسه گفت: فضایی که از مسئله مطالعه در جامعه ارائه میشود، فضایی واقعی نیست. آنقدرها که میگویند کتاب نخوان نیستیم و این گزاره درست نیست. مهمترین اشکال، غیرقابل تحقق بودن این سند بود. تقلیل امر خواندن به مطالعه بهعنوان یک کنش فردی باهدف یادگیری، توجه نکردن به عادات خواندن و ذائقههای ایرانی، رویکرد تشکیلاتی و غیرعملیاتی و نگاه نکردن فرایندی به مسئله، از دیگر اشکالات سند نهضت مطالعه مفید بود.
وی افزود: سند ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی نیز، سند پُر ایرادی بود. این سند سال ۱۳۹۶ تصویب شد که کار کارشناسی زیادی بر روی آن صورت نگرفت. تقلیل خواندن به کتابخوانی و تقلیل مواد خواندنی فقط به کتاب، نداشتن انسجام در راهبردها و تداخل در اهداف و یکدست نبودن در اقدامات از مهمترین اشکالات این سند محسوب میشود.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: در سند ملی ترویج خواندن، ترویج و عمومیسازی خواندن در بین همه گروههای اجتماعی به عنوان هنجاری رهاییبخش، مستلزم تولید مواد خواندنی است. در این سند ملی توجه به مواد خواندنی بسیار جدی و تنها به کتاب اکتفا نشده است. تلاش میشود، از همه موانعی که دسترسی مردم به مواد خواندنی را محدود میکند، کاسته شود، همافزایی بین دستگاهها و سازمانها شکل بگیرد تا نتیجه حاصل شده و قابل ارزیابی باشد.
عضو شورای فرهنگ عمومی ادامه داد: در این سند به موضوع خواندن بهعنوان کنش فردی و اجتماعی، همچنین به انواع محتواها و قالبهای ارائه، نگاهی کلی داشتهایم. تلاش کردهایم با نگاهی زنجیرهای و واقعبینانه به مسئله خواندن، دسترسی آسان به مواد خواندنی مناسب و مفید فراهم شود، همافزایی و عمومیسازی فرهنگ خواندن شکل بگیرد و موانع رفع و به مهارتها و زنجیره خواندن توجه شود. این سند در ۱۳ ماده به شورا پیشنهاد میشود که امیدواریم به تصویب برسد.
سیدمجید امامی دبیر شورای فرهنگ عمومی در ادامه این جلسه گفت: نهاد کتابخانههای عمومی کشور، کار دبیرخانهای کار خوبی بر روی این سند انجام داده است. در پیشنهادهایی که همکاران نهاد ارائه دادهاند صرفاً درصدد اصلاح دو سند موجود نیستند، بلکه به دنبال تغییر ریل سیاستگذاری مطالعه در کشور هستند و با نگاهی فراتر میخواهند سند نهضت مطالعه مفید به صورت اساسی بازنگری شود. انشاءالله با نگاه و تأکیدی که مقام معظم رهبری به کتاب خواندن و مطالعه دارند موضوعات پیشنهادی محقق شود.
در پایان این جلسه حجتالاسلام والمسلمین علیاکبری رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گفت: اهمیت این موضوع بسیار بالا است و این دستورجلسه از اصلیترین دستورات شورای فرهنگ عمومی است و اهتمام به آن بسیار مناسب است. اعضای شورا نظرات خود در مورد پیشنویس موجود را ارسال کنند و با تشکیلی کمیسیونی از نمایندگان اعضا بحث و تبادل نظر بر روی جزئیات سند انجام شود.
گزارش خطا
پسندها:
۰
ارسال نظر
آخرین اخبار
ثبت نام موکبهای مردمی برای حضور در راهپیمایی جاماندگان اربعین
روایتهای ایرانی، اینبار با زبانهای مختلف در باغ کتاب تهران
نمایش و تحلیل مستند «راه پرستاره» با حضور هنرمندان برجسته
عرضه «سووشون» پس از ۵۰ روز؛ سوم مرداد ادامه سریال پخش میشود
برپایی فرهنگسرای منتظر در جوار نماز جمعه تهران
دور جدید اجراهای تعزیه «شبیه نور» در پردیس تئاتر تهران
اکران افتتاحیه «دست ناپیدا» همراه با تجلیل از انسیه شاهحسینی
«مادران قصهگو»؛ روایت مقاومت و امید برای نسل آینده
نمایش و نقد فیلم «شمال از شمال غربی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۴۰۴
فیلم؛ برگزاری ویژه برنامه "عاشورا بدون مرز" در فرهنگسرای نوجوان
اکران و نقدِ جدیدترین ساخته وس اندرسون در سینما اندیشه
واگذاری تعدادی از فضاهای تجاری سازمان فرهنگی هنری از طریق مزایده عمومی
ثبت نام دورههای تخصصی ترم تابستان خانه کاریکاتور آغاز شد
نمایشگاه بینالمللی کارتون «جنگ و صلح» در خانه کاریکاتور ایران
فیلم؛ ترانه «ای ایران ایران» توسط گروه کر آوای عشاق فرهنگسرای دانش
نمایش «جاده اردکها ۲» در فرهنگسرای ارسباران
نقد و بررسی کتاب «خداحافظ گاری کوپر» در کتابخانه شهید سیدمحمدعلی جهانآرا
همایش بزرگ مثنویخوانی «شرح اشتیاق» در فرهنگسرای ارسباران
سروده تازه میلاد عرفانپور برای این روزهای غزه/ در این داغ باید چه خاکی به سر کرد؟
فصل دهم پاتوق فیلم کوتاه از ۷ مرداد آغاز میشود
اختتامیه پویش «مادران قصهگو» با حضور تعدادی از مادران راوی دفاع مقدس برگزار میشود
نامزدهای بیستوسومین دوره جایزه قلم زرین معرفی شدند/ اختتامیه؛ دوم مرداد
نامگذاری یکی از سالنهای پردیس سینمایی باغ کتاب به نام خسرو شکیبایی
گروه هنری لبخند با نمایش شاد و خانوادگی «بیباک» در فرهنگسرای فردوس