کد خبر: ۶۶۵۷۱

آسیب شناسی کیفیت آثار و محصولات فرهنگی/10

افجه‌ای: اصالت معیار اصلی کیفیت اثر هنری‌ست

خوشنویس و هنرمند نقاشی‌خط اصالت اثر هنری را از مهم‌ترین معیارهای کیفیت اثر فرهنگی می‌داند و معتقد است یک اثر کاملا تالیفی، قطعا بر مخاطب تاثیرگذار خواهد بود.

نصراله افجه‌ای در گفت‌وگو با شهر درباره شاخصه‌های کیفیت اثر فرهنگی گفت: شاخصه هنر والا و متعالی این است که کار، اصیل باشد و بر اساس سیاست فکری هنرمند، خلق شده باشد؛ نه این‌که کپی‌برداری از روی اثری دیگر باشد.

وی ادامه داد: اثر فرهنگی و اثر هنری باید مبتکرانه و البته تالیفی باشد. هر کار هنری که تالیف باشد، قابل عرضه به جامعه هنری است. اما هنرمند متعهد هنرمندی است که مسائل مادی برای او مطرح نباشد و معتقد باشد که اثر هنری باید با نفیس‌ترین و بهترین مواد و متریال ساخته شود.

این خوشنویس افزود: هنرمند متعلق به زمان است و اگر به هنر معتقد باشد، باید بداند که هنر واقعی ماندگار خواهد بود و باید کار خوب انجام دهد. هنرمند در هر رشته‌ای باید کارش را به‌صورت اصیل و نفیس انجام دهد و به تاریخ و مبدا مملکت خود و ملیت خود توجه ویژه داشته باشد.

وی همچنین گفت: هنرمند کسی است که هنر را پیشه خود کرده و معتقد است کار تجاری و صنعتی نمی‌کند. کار هنر کاری نیست که بتوانیم سطحی و سرسری به آن نگاه کنیم؛ بلکه باید نسبت به آن شناخت داشته باشیم تا در کاری که انجام می‌شود، موقعیت زمانی و مکانی و پیام اثر حفظ شود.

افجه‌ای با اشاره به دیگر شاخصه‌های کیفیت اثر هنری اظهار داشت: وقتی هنرمند می‌‌خواهد اثری را ابداع کند، باید به آینده نیز توجه داشته باشد و اثر او بتواند در آینده نقطه اتکایی برای معرفی جامعه‌ای باشد که هنرمند در آن زندگی کرده است. همچنین اگر هنرمند با آفرینش اثر، به سوالی جواب ‌دهد - حتی اگر آن سوال از سوی خودش طرح شده باشد – و در این پاسخگویی، به نکات اجرایی توجه کند و نسبت به پیامی که می‌خواهد منتقل کند شناخت داشته باشد، جامعه پیام او را دریافت می‌کند.

وی ادامه داد: هنرمند به‌واسطه هنرش با جامعه و زمان، گفت‌وگو می‌کند و با پیشینه‌ای و همچنین نگاهی که به آینده دارد،‌ این گفت‌وگو را پیش می‌برد؛ ولی اگر نتواند این گفت‌وگو را برقرار کند، اثرش بر جامعه تاثیرگذار نخواهد بود و با اقبال عمومی مواجه نخواهد شد. البته ناگفته نماند که شرایط جامعه نیز می‌تواند در میزان تاثیرگذاری کار هنرمند، اثرگذار باشد.

این خوشنویس تاکید کرد: موقعیت زمانی بسیار مهم است. هنرمند باید حرف زمان و مکان را بزند و به مسائل جهانی نیز توجه داشته باشد.

افجه‌ای همچنین درباره تعامل نهادهای فرهنگی با هنرمندان گفت: هنرمندی که می‌خواهد موفق باشد، نباید نگاهش را با نهادهای عمومی و دولتی هماهنگ کند؛ زیرا این یک نگاه کاسب‌کارانه است. یک نهاد اداری هیچ‌گاه برای هنرمند سازندگی نداشته و ندارد. نهادها هرگز نمی‌توانند پاسخگوی توقعات اهالی هنر و هنرمندان باشند؛ بلکه به‌طور کلی یک سفارش اداری می‌دهند و به وظیفه اداری‌شان عمل می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: هنر شغل نیست، هنر فرهنگ نهادینه در وجود یک هنرمند است و سفارش‌ها صرفا سفارش‌اند. البته هر هنرمندی به‌جز وظایف معنوی، وظایف مادی نیز دارد که باید به آن‌ها عمل کند. وقتی یک هنرمند گرافیست یک قرارداد گرافیک محیطی با یک نهاد اداری می‌بندد، مسلما باید به تعهدش عمل کند، ولی این سفارش‌ها مقطعی است.

این خوشنویس افزود: کار اصلی هنرمند، آفرینش اثر هنری است. نهادها نیز به برنامه‌هایی عمل می‌کنند که به آن‌ها محول شده و هنرمند نیز به‌عنوان یک عضو فعال جامعه، می‌تواند در این برنامه‌ها مشارکت کند؛ ولی کار اصلی‌اش این نیست. هنرمند باید به هنر خود متعهد باشد.

گزارش خطا
ارسال نظر
آخرین اخبار
روایت‌های ایرانی، این‌بار با زبان‌های مختلف در باغ کتاب تهران
نمایش و تحلیل مستند «راه پرستاره» با حضور هنرمندان برجسته
عرضه «سووشون» پس از ۵۰ روز؛ سوم مرداد ادامه سریال پخش می‌شود
برپایی فرهنگسرای منتظر در جوار نماز جمعه تهران
دور جدید اجراهای تعزیه «شبیه نور» در پردیس تئاتر تهران
اکران افتتاحیه «دست ناپیدا» همراه با تجلیل از انسیه شاه‌حسینی
«مادران قصه‌گو»؛ روایت مقاومت و امید برای نسل آینده
نمایش و نقد فیلم «شمال از شمال غربی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۴۰۴
فیلم؛ برگزاری ویژه برنامه "عاشورا بدون مرز" در فرهنگسرای نوجوان
اکران و نقدِ جدیدترین ساخته وس‌ اندرسون در سینما اندیشه
واگذاری تعدادی از فضا‌های تجاری سازمان فرهنگی هنری از طریق مزایده عمومی
ثبت نام دوره‌های تخصصی ترم تابستان خانه کاریکاتور آغاز شد
نمایشگاه بین‌المللی کارتون «جنگ و صلح» در خانه کاریکاتور ایران
فیلم؛ ترانه «ای ایران ایران» توسط گروه کر آوای عشاق فرهنگسرای دانش
نمایش «جاده اردکها ۲» در فرهنگسرای ارسباران
نقد و بررسی کتاب «خداحافظ گاری کوپر» در کتابخانه شهید سیدمحمدعلی جهان‌آرا
همایش بزرگ مثنوی‌خوانی «شرح اشتیاق» در فرهنگسرای ارسباران
سروده تازه میلاد عرفان‌پور برای این روزهای غزه/ در این داغ باید چه خاکی به سر کرد؟
فصل دهم پاتوق فیلم کوتاه از ۷ مرداد آغاز می‌شود
اختتامیه پویش «مادران قصه‌گو» با حضور تعدادی از مادران راوی دفاع مقدس برگزار می‌شود
نامزدهای بیست‌وسومین دوره جایزه قلم زرین معرفی شدند/ اختتامیه؛ دوم مرداد
نامگذاری یکی از سالن‌های پردیس سینمایی باغ کتاب به نام خسرو شکیبایی
گروه هنری لبخند با نمایش شاد و خانوادگی «بی‌باک» در فرهنگسرای فردوس
صفحه اول روزنامه‌ها- دوشنبه ۳۰ تیر ماه ۱۴۰۴