کد خبر: ۷۰۴۸۶

مدیر مطالعات و برنامه‌ریزی امور اجتماعی و فرهنگی مرکز مطالعات شهر تهران پاسخ داد

کودکان تهران بیرون از خانه از چه می‌ترسند؟

مدیر مطالعات و برنامه‌ریزی امور اجتماعی و فرهنگی مرکز مطالعات شهر تهران با اشاره به بررسی در مورد احساس امنیت برای کودکان در شهر تهران، گفت: " نگرانی از افراد غریبه"، "وجود حیوانات موزی" و "نور کم و تاریکی محله" جزو نگرانی‌هایی است که که کودکان زیر 12 سال از فضاهای شهری داشته و در نقاشی‌های خودشان به آن اشاره کرده‌اند.

کامبیز مصطفی‌پور مدیر مطالعات و برنامه‌ریزی امور اجتماعی و فرهنگی مرکز مطالعات شهر تهران با اشاره به دو بعد ذهنی و عینی امنیت، گفت: یکی از مولفه‌های شهر دوستار کودک، امنیت است و باید تامین‌کننده این امنیت باشد.

وی در تعریف امنیت کودکان در فضای شهری، گفت: در این تعریف علاوه بر نبود ترس، عوامل تحدیدکننده بیرونی که احساس آزادی‌های مشروع برای کودکان را نفی می‌کند نیز به عنوان عوامل ذهنی و روانی مورد توجه است.

مصطفی‌پور با تاکید بر اثرگذاری زیاد بعد ذهنی و روانی امنیت در فضاهای شهری، افزود: معیارهای امنیت کودکان شامل بحث‌های فیزیکال و دسترسی‌ها برای کودکان است و البته آموزش‌دهندگی فضاهای شهری و مشارکت پذیری هم اهمیت ویژه‌ای دارد.

وی در خصوص وضعیت فعلی شهر در بحث امنیت کودکان، با اشاره به مطاله‌ای تحت عنوان "تدوین راهبردها و راهکارهای تامین امنیت اجتماعی کودکان در فضای عمومی شهر تهران"، گفت: در این طرح سازمان‌ها، نهادها، کارشناسان و مسئولین حوزه معماری و شهرسازی و همه سازمان‌هایی که در حوزه امنیت کودکان دخیل هستند مورد سوال قرار گرفتند و در بخش دیگری از طرح‌ پارک‌های محلی و فرامحلی، فضاهای تفریحی گذران اوقات فراغت کودکان و نوجوانان مورد بررسی قرار گرفت. همچنین 6700 خانواده به صورت تصادفی در مناطق 22گانه در نظر گرفته شد.

این کارشناس شهری اضافه کرد: همچنین از دانش‌آموزان زیر 12 سال نیز خواستیم تا از طریق نقاشی، هراس‌هایی که در فضای عمومی شهر برایشان وجود دارد طرح کنند و از بچه‌های 12 تا 18 ساله نیز از طریق خاطرنگاری و پرسشنامه جمع‌آوری اطلاعات کردیم.

وی گفت: ایده‌آل جلوه دادن عرصه خصوصی خانه برای کودکان و خانواده یکی از ویژگی‌های اصلی دوره مدرنیته است اما این راهکار ریسک‌هایی نظیر آسیب‌های رسانه‌ها و خشونت همراه آنها و نیز آسیب‌های خانواده‌های متزلزل را به همراه دارد.

در مناطق جنوبی و محروم شهر تهران بعضا با مشکلاتی چون کودکان بدسرپرست، پدر و مادر معتاد، درگیری‌های پدر و مادر و طلاق روبرو هستیم اما ارگان‌های مسئول از جمله شهرداری تهران در حال حاضر وظیفه‌ای در قبال این فضاهای خصوصی نداشته و تنها به فضاهای عمومی می‌پردازند

مدیر مطالعات و برنامه‌ریزی‌ مرکز مطالعات شهر تهران با اشاره به وجود خانواده‌های آسیب‌پذیر در شهر تهران، گفت: در مناطق جنوبی و محروم شهر تهران بعضا با مشکلاتی چون کودکان بدسرپرست، پدر و مادر معتاد، درگیری‌های پدر و مادر و طلاق روبرو هستیم و ارگان‌های مسئول از جمله شهرداری تهران در حال حاضر وظیفه‌ای در قبال این فضاهای خصوصی نداشته و تنها به فضاهای عمومی می‌پردازد. ممکن است سازمان‌های دیگر و یا شهرداری وقت دیگری به موضوع فضای خصوصی خانواده هم بپردازد ولی فعلا اولویت فضای عمومی است.

وی با تاکید بر اینکه کودکان را نمی‌توان در خانه نگه داشت، اظهار کرد: کودک باید در فضای عمومی قرار گیرد تا روابط و مناسبات اجتماعی، آموزش، رشدیافتگی و مشارکت‌پذیری لازم را به دست آورد و باید شهر ارضا‌ءکننده نیاز کودک باشد و توان تامین نیاز کودک را داشته باشد.

وی ادامه داد: احساس ایمنی و آزادی تحرک، احساس هویت اجتماعی منسجم باید برای کودکان در فضاهای عمومی ایجاد شود. باید فضای سبزی داشته باشیم که موجب خلق بازی‌های غیر رسمی و خودانگیخته شود و مدیریت شهری باید این فضاها را ایجاد کند. باید به بازی‌های بومی و محلی که می‌تواند رشد اجتماعی کودکانمان را به همراه داشته باشد توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

محلات، واسط فضای عمومی و خصوصی برای کودکان

مصطفی‌پور با بیان اینکه در دیدگاه‌های جدید مدیریت شهری به عرصه محلی و محله‌گرایی توجه زیاید می‌شود، گفت: محله‌گرایی واسط بین فضای عمومی و خصوصی خانواده‌ها است و در این نگاه محله مکانی است که انسجام اجتماعی و سرمایه اجتماعی در آن بالا است و والدین تنها مالک کودک خود نیستند و علاوه بر فرزنده خود در مقابل کودکان جامعه مسئولیت دارند و زمانی می‌توان این‌طور به موضوع نگاه کرد که در بحث محله‌گرایی پیشرفتی داشته باشیم و با چنین نگاهی خطر‌پذیری کودکان در محله کم می‌شود و برای آنکه حساسیت تحقق محله‌گرایی را برای رفع ناامنی بیشتر کنیم چاره‌ای نیست جز اینکه عرصه عمومی را در اختیار مردم بگذاریم و محله‌گرایی کنیم.

وی دسترسی آسان، ایمن و عادلانه به فضاهای شهری، ایمن کردن پیاده‌روها ، جلوگیری از حرکت وسایل نقلیه در پیاده‌رو‌ها و پاکسازی اجتماعی فضاهای مورد استفاده کودکان نظیر پارک‌ها را به عنوان مهمترین ضروریات امنیت برای کودکان در شهر برشمرد.

"نگرانی از افراد غریبه"، "وجود حیوانات موزی" و "نور کم و تاریکی محله" نگرانی کودکان پایتخت است

مصطفی‌پور تاکید کرد: نگرانی‌هایی که کودکان زیر 12 سال از فضاهای شهری داشتند و در نقاشی‌های خودشان به آن اشاره کردند شامل " نگرانی از افراد غریبه"، "وجود حیوانات موزی" و "نور کم و تاریکی محله" می‌شود و بر همین اساس باید شهر برای کودکان خوانا و روشن شود و اطلاعات بصری مناسب برای آنها وجود داشته باشد. همچنین باید در جاهایی که ارتباط با کودکان وجود دارد بناها و مبلمان متناسب با آنها را داشته باشیم و برای محیط فعالیتشان اصول روانشناسی رنگ‌ها را به کار گیریم.

باید شهر برای کودکان خوانا و روشن شود و اطلاعات بصری مناسب برای آنها وجود داشته باشد. همچنین باید در جاهایی که ارتباط با کودکان وجود دارد بناها و مبلمان متناسب با آنها را داشته باشیم و برای محیط فعالیتشان اصول روانشناسی رنگ‌ها را به کار گیریم.

وی در خصوص ایجاد فضاهای مختلف برای تخلیه انرژی کودکان و ایجاد خلاقیت در آنها، با تاکید بر اینکه پارک‌ها فضای تجربه اجتماعی کودکان هستند، اظهار کرد: در خصوص ایجاد چنین فضاهایی دستورالعمل‌هایی را برای هر منطقه تعیین کردیم و فضاهای ناامن هر منطقه نیز شناسایی شده است.

مصطفی‌پور ادامه داد: وقتی برای کودکان امنیت ایجاد کنیم، به طور قطع برای معلولان و افرادی که ضعیف‌تر هستند نیز شرایط خوبی ایجاد می‌شود. در این خصوص با استفاده از ظرفیت‌های نهادهای فرهنگی و آموزشی مانند مدارس، جلسات اولیاء و مربیان می‌توان اقدام به تهیه ابزارهای اطلاع‌رسانی برای کودکان و والدین مشتمل بر لیست بازی‌ها و رفتارهای پرخطر شایع در بین کودکان نمود.

وی همچنین به اطلاع‌رسانی و آموزش‌های همگانی شهروندان جهت مداخله مناسب در موقعیت‌های مخاطره‌آمیز برای کودکان و کمک به موقع به آنها اشاره کرد و افزود: این امر می‌تواند جزء اولین اقداماتی باشد که شهر تهران را به سوی شهری با کیفیت برتر رهنمون می‌سازد.

بنابراین گزارش شورا و شهرداری تهران در چند سال اخیر تلاش زیادی در مناسب‌سازی فضاهای شهری برای گروه‌های آسیب‌پذیر داشته‌اند، اما آنچه در شهر شاهد هستیم ، عدم اجرای کامل و درست این برنامه‌ها و هجوم فضاهای ناامن شهری به سمت فرزندانمان است که خود را در نقاشی‌های کودکان اینگونه نشان داده است. همچنین نباید از نظر دور داشت که اگر شهری برای کودکانش آرامش و امنیت و شادی را به همراه داشته باشد قطعا سایر گروه‌های سنی هم از این فضای به وجود آمده نهایت استفاده را خواهند داشت. 
گزارش خطا
ارسال نظر
آخرین اخبار

نشست ماهانه هنرمندان موسیقی در فرهنگسرای ارسباران

فرهادی دوباره در فرانسه فیلم می‌سازد

اختصاص ۷۵ هزار مترمربع فضای مسقف برای برپایی نمایشگاه کتاب

هفدهمین نشست کانون هنری «دل‌آواز» در فرهنگسرای ابن سینا

کارگاه نقاشی و کاردستی برای کودکان همراه با قصه‌خوانی در خانه‌ فرهنگ باصفا

جواد رمضان‌نژاد رییس «ساترا» شد

انتشار مستندهای برگزیده «سینما حقیقت» در نمایش خانگی

اجتماع بزرگ سوگواری هیئات مذهبی منطقه ۲۲ در مراسم امام‌صادقی‌ها

آیین اختتامیه دومین جشنواره هنر عاماج با معرفی برگزیدگان در برج میلاد برگزار شد

صفحه اول روزنامه‌ها- سه‌شنبه ۲ اردیبهشت‌ماه

برنامه تعطیلی سینماها به مناسبت شهادت امام صادق(ع)

«پاپ» را در این فیلم‌ها ببینید

آیین اختتامیه اولین دوره جشنواره موسیقی باران برگزار شد

برنامه‌های فرهنگسرای سلامت به مناسبت هفته سلامت اعلام شد

تازه‌ترین آمار درباره میزان مخاطبان «پایتخت ۷»

شب شعر سعدی در کتابخانه مصطفی رحماندوست

نمایشگاه مرور آثار اصل هنرمندان کارتونیست خارجی در خانه کاریکاتور ایران

نه دست مانده، نه تاب و توان به پیکر من...

«کارن همایونفر» چهره هنر انقلاب در سال ۱۴۰۳ شد / حاتمی‌کیا: کارن، کار خود را کرد!

کارگاه آموزشی «مزاج‌شناسی» در خانه فرهنگ پرواز

نشست نقد و بررسی کتاب «جاناتان مرغ دریایی» در کتابخانه تلاش

صفحه اول روزنامه‌ها- دوشنبه اول اردیبهشت‌ماه

پنجاهمین نشست دورهمی بچه‌کتابخون‌ها با عنوان «ایستگاه سعدی»

درخواست بیش از ۲۳۰۰ ناشر برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران

برپایی اولین بازارچه «کاسبان کوچک» در منطقه ۱۹