کد خبر: ۷۶۷۰۳

هواي تازه براي فيلم هاي هنري

طرح اكران مخاطب خاص چگونه اجرا مي‌شود؟

طرح اكران مخاطب خاص پس از گذشت بيش از 2 سال دوباره فعال مي‌شود.

 به گزارش شهر، طرح اكران مخاطب خاص پس از گذشت بيش از 2 سال دوباره فعال مي‌شود. آخرين بار در زمستان سال90 فيلم هايي كه به هر دليل بخت جلب رضايت سينماداران را نداشتند در قالب طرح اكران مخاطب خاص روي پرده سينماها آمدند در آن مقطع تعريفي براي فيلم مخاطب خاص وجود نداشت هر فيلم داراي پروانه نمايش بنا به درخواست سازنده اش در گروه مخاطب خاص قرار مي گرفت و اكران مي شد.

به همين دليل تعدادي از آثاري كه در سال 90 به عنوان مخاطب خاص اكران شدند فيلم هاي هنري و تجربي نبودند بلكه آثاري ضعيف و زير استاندارد بودند كه ساختاري بسيار ابتدايي نيز داشتند.

برخي از اين فيلم ها از نظر كيفيت در سطحي پايين تر قرار داشتند. نكته ديگر اينكه اغلب فيلمسازاني كه فيلم هايشان در قالب طرح اكران مخاطب خاص اكران شد، از شيوه اكران فيلم شان گلايه داشتند. مي توان گفت اين طرحي بود كه  جز شخص مجري اش هيچ كس از آن رضايت نداشت. به طوري كه جواد شمقدري ترجيح داد براي سال هاي 91 و 92 اكران فيلم هاي مخاطب خاص خود را به فراموشي بسپرد.

حالا اما، قرار است طرح اكران مخاطب خاص مجدداً دنبال شود و بديهي است كه قرار نيست مسير طي شده شكست خورده سال 90 مجدداً پيموده شود. ضمن اينكه در يكي دو سال اخير آن قدر فيلم متفاوت ساخته شده كه بتوان با برنامه ريزي درست و مدرن راهكاري مناسب براي اكران اين فيلم ها يافت.

اکران فيلم هاي مخاطب خاص تحت عنوان آسمان باز اولين بار سال 83 در سه سينماي تهران آغاز به کار کرد، در آن زمان آثاري که از نظر معاونت سينمايي خاص شناخته مي شدند در يک زمان بندي نسبتاً کوتاه در سه سالن سينما فرهنگ، فلسطين و ايران به نمايش در مي آمدند.

سال 83 کليد اجراي اين طرح با فيلم «چند تار مو»ي ايرج کريمي آغاز شد و سپس فيلم هايي چون «قدمگاه»، «خاموشي دريا»، «سيماي زني در دوردست» در اين طرح قرار گرفتند. اين طرح چند سالي اجرا شد اما بعد از چند سال فعاليت به حالت تعليق در آمد. تا اينکه مهدي کرم رئيس شوراي صنفي نمايش شد و اين طرح را با عنوان طرح اکران مخاطب خاص دوباره راه اندازي کرد. تا اينکه در دوره مديريت شمقدري و سجادپور در ارشاد اجراي اين طرح به محمد درمنش واگذار شد. درمنش سال 90 اجراي اين طرح را برعهده داشت.

تا اينکه سال 91 بدون هيچ گونه توضيحي از سوي مديران وقت و همچنين درمنش طرح مخاطب خاص دوباره به حالت تعليق در آمد. اما دوشنبه گذشته در ابتداي هفته کاري مسوولان سينمايي در نخستين جلسه شوراي صنفي نمايش که حجت ا... ايوبي نيز حضور داشت، رئيس سازمان سينمايي حمايت از طرح اکران مخاطب را در سال جديد امري جدي دانست.

او گفت: در همه جاي دنيا اين گونه فيلم ها اکران مي شود اما نبايد باري بر دوش سينماداران و سينماگران باشد. به همين خاطر سياست ما بر حمايت از اکران اين گونه فيلم ها که سينماي هنر و تجربه نام گذاري شده در سال جديد است.

ابوالحسن داودي و غلامرضا فرجي رئيس و سخنگوي شوراي صنفي هر کدام اجراي اين طرح را در سال 93 در چارچوب برنامه اي مدون امري مهم و ضروري دانستند و تاکيد کردند در هفته هاي آينده ريز برنامه هاي اين شورا بيان مي شود.

گفت و گوي ما را با آنها به همراه سامان سالور کارگرداني که در کارنامه اش چند فيلم هنري به چشم مي خورد از نظر مي گذرانيد:

ابوالحسن داودي: در آيين نامه سال 93 سينماهاي خاص براي اكران اين فيلم ها در نظر گرفته شده
رييس شوراي صنفي نمايش گفت: با توجه به تجربياتي كه در گذشته از اكران فيلم هاي خاص داشتيم كه اين تجربيات در نهايت با شكست مواجه شده قرار بر اين است كه بحث انتخاب فيلم ها در گروه اكران خاص اين دوره توسط شوراي متخصص صورت بگيرد.

ابوالحسن داودي به خبرنگار  «باني فيلم» توضيح داد: شورايي خارج از شوراي صنفي نمايش اما با همكاري شوراي صنفي نمايش فيلم هايي را كه در بافت اكران خاص قرار مي گيرد را بررسي مي‌كند و بعد از بررسي و انتخاب، اين فيلم ها را به شوراي صنفي معرفي مي‌كند.

او ادامه داد: در طول ساليان گذشته اكران مخاطب خاص براي بسياري از اهالي و دست اندركاران سينما اين طور جا افتاده كه فيلم هاي نفروش در اين رده قرار مي گيرند، بيشتر تصور بر اين بود كه فيلم هايي كه ساختار مناسبي ندارند يا خوب ساخته نشدند بايد در رده اكران فيلم هاي خاص قرار گيرند با متقاضي شدن اين گروه فيلم ها در رده اكران، عملاً فرصت نمايش فيلم هاي خوب از اكران گرفته مي شد و در مواقعي فيلم هاي باكيفيت خوب در كنار فيلم هاي نفروش با هدف اكران مخاطب خاص به نمايش در مي آمدند اما در نهايت شاهد بوديم كه ارتباط با مخاطب حاصل نمي شد. چون دوغ و دوشاب با هم به اكران مي رسيد نتيجه اين بود كه اين طرح با شكست مواجه شود.

او ادامه داد: اما پيشنهاد ما در اين دوره اين بود كه شوراي متخصص تشكيل و مجموعه فيلم هايي كه در گروه هنر و تجربه قرار مي گيرند مورد ارزيابي اين شورا قرار بگيرد. البته خود تهيه كننده ها و كارگردان ها بايد به اين شورا درخواست اكران بفرستند كه فيلمشان در اين گروه اكران شود پس از درخواست و بررسي فيلم ها در شوراي متخصص و ارجاع به شوراي صنفي نمايش، ما در شوراي صنفي اين فيلم ها را  در نوبت اكران قرار مي دهيم.

داودي گفت: در آيين نامه شوراي صنفي سال 93 قرار است سينماهاي جوان پسند با قشر روشنفكر  به اين گروه اختصاص داده شود. تعداد اين سينماها مشخص شده اما ترجيحا نامي از اين سينماها فعلاً برده نمي شود تا انجمن سينماداران با نام اين سينماها به توافق برسند پس در آينده نام اين سينماها را در اختيار رسانه ها قرار مي دهيم.

داودي همچنين گفت: در همه جاي دنيا فيلم هاي با مخاطب خاص طرفداران زيادي دارند. و فيلم هاي اين گروه به هيچ عنوان نفروش، خسته كننده و ملال آور نيست. در اروپا و آمريكا سالن هايي را به صورت پاتوق به اين فيلم هاي خاص اختصاص مي‌دهند و در بسياري از موارد بليت هاي اين فيلم ها از قبل پيش فروش مي‌شود به همين دليل به مكاني مشخص، دوستانه و فرهنگي براي مخاطب تبديل شده كه بايد در ايران هم اين مكانها اينگونه شكل بگيرد.

داودي در خصوص رديف بودجه مشخص براي اكران اين فيلم ها نيز گفت: قطعاً وزارت ارشاد از اكران اين نوع فيلم ها حمايت مي‌كند اما فعلاً چند و چون ماجرا چندان مشخص نشده، اما در هر صورت شرايط به گونه اي پيش مي رود كه نه سينماها و نه فيلم هاي اين گروه متضرر نمي شوند.

غلامرضا فرجي: فيلم هايي که قابليت اکران داشته باشند در گروه مخاطب خاص نمايش داده مي شود
غلامرضا فرجي مي گويد: براي اينکه بخواهيم طرح اکران مخاطب خاص در اين دوره از برگزاري موفق عمل کند بايد به تعريف درستي از اکران اين نوع فيلم ها برسيم و برنامه ريزي مدوني در اين خصوص داشته باشيم. مضاف بر اينکه بايد اين برنامه ريزي شکل اجرايي به خود ببيند.

سخنگوي شوراي صنفي نمايش و کارشناس پخش فيلم در ادامه به خبرنگار  «باني فيلم» توضيح مي دهد: بايد براي نوع سينمايي که اين نوع فيلم هاي خاص در آن اکران مي شود بسترسازي لازم صورت بگيرد. همچنين امکانات تبليغاتي خوبي براي اين فيلم هاي خاص و سينماهايي که از قبل براي آنها تدارک ديده شده فراهم شود.

او افزود: آگاهي قشري که مخاطب اين نوع فيلم ها هستند هم در تهران و هم در شهرستان يکي از نکات حائز اهميت در برگزاري اين طرح است. به عبارت ديگر به طور کل فيلم ها نياز به معرفي به مخاطبان دارند حال اهميت معرفي اين نوع فيلم هاي خاص به مخاطباني که علاقمند به اين نوع فيلم هاي خاص هستند و همچنين مخاطبان عام اهميت دو چندان پيدا مي کند.

فرجي همچنين گفت: حمايت دولت از اکران اين فيلم ها يکي ديگر از نکات مهم در موفق بودن اجراي اين طرح به شمار مي رود. دولت مي تواند به هر طريق ممکن از چگونگي و نحوه برگزاري اين طرح کمک هاي لازم را داشته باشد تا اين طرح براي ساليان آينده هم امکان ادامه حيات پيدا کند.

قطعاً بدانيم جميع نکاتي که گفته شد درکنار هم قرار بگيرد، فيلم هاي مخاطب خاص هم در نمايش عمومي موفق مي شوند و همچنين بخش اعظم مخاطبان اين نوع فيلم ها، که ساليان زياديست به سينما نمي رفتند دوباره سينمارو مي شوند و ما شاهد گردش چرخه صنعت سينما براي اين نوع سينماي خاص مي شويم.

سخنگوي شوراي صنفي نمايش با بيان اينکه ظرفيت صنعت سينماي ايران در چرخه اکران هم در بخش هنر و تجربه يا خاص و هم در بخش مخاطب عام بيش از آن چيزيست که اين روزها مي بينيم مي گويد: اما عدم همدلي و همگرايي و وحدت بين صنوف سينمايي باعث شده چرخه اکران در جذب مخاطب نتواند موفق عمل کند.
 سينماهاي ما ظرفيت و پتانسيل بالا در جذب مخاطب دارد اما سينماي ايران از نداشتن برنامه ريزي مدون ضربه مي خورد. با وحدت و همدلي، بسياري از مشکلات را مي توانيم برطرف کنيم. سخنگوي شوراي صنفي نمايش با بيان اينکه بحث آقاي دکتر ايوبي در اولين جلسه شوراي صنفي نمايش بسيار اميدوار کننده بود توضيح مي دهد: بايد فيلم سازان فيلم هايشان را ارائه داده تا با بررسي روي کليت فيلم ها جايگاه آنها در رنج اکران فيلم هاي مخاطب خاص قرار بگيرد. قطعاً فيلمسازان محترم بدانند هر فيلمي در گروه مخاطب خاص قرار نمي گيرد. اولويت در اين دوره با فيلم هايي است که در جايگاه مخاطب خاص قرار بگيرند.

وي در خصوص اينکه آيا از سال 91 فيلم هايي که در چرخه اکران قرار نگرفتند فيلم هايشان در اين گروه قرار مي گيرد يا اولويت با فيلم هاي سال 92 است مي گويد: هنوز هيأت بررسي اکران تشکيل نشده و مشخص نيست چه فيلم هايي در اولويت اکران قرار بگيرند.

وي به صحبت هايش ادامه مي دهد: در سالهاي گذشته مي ديديم که فيلم هايي که جايگاه اکران عمومي ندارند و سينمادار هم تمايل به اکران اين فيلم ها ندارد براي اينکه در چرخه ويدئو رسانه قرار گيرند در گروه اکران مخاطب خاص نمايش داده مي شدند اين فيلم ها در واقع از حمايت مخاطب خاص برخوردار مي شدند. اما در اين دوره تلاش مي کنيم فيلم هايي که جايگاه اکران داشته باشند را در گروه مخاطب خاص قرار دهيم نه هر فيلمي را.
غلامرضا فرجي در پايان صحبت هايش خبر داد: با توجه به قول و مساعدت آقاي ايوبي پيش بيني مي کنيم ظرف دو هفته آينده کميته اين طرح تشکيل و با بررسي و جمع بندي، اين طرح به مرحله اجرا در آيد.

سامان سالور: نمي دانم سهم خواهي از کجا وارد فيلمسازي اين مملکت شده؟
کارگردان فيلم «آمين خواهيم گفت» نيز در خصوص از سرگيري طرح اکران فيلم هايي با مخاطب خاص و صحبت هاي حجت ا... ايوبي و ابوالحسن داودي در خصوص حمايت از اين طرح گفت: به نظر من حرف زدن کار بسيار راحتي است و اينکه بخواهيم به صورت کلي حرفي را بيان کنيم هنوز به مراتب راحت تر خواهد بود. از زمان تغيير دولت تا به امروز شاهد بيان شعارهايي از جانب مسوولان محترم بوديم. حرف هاي بسيار خوبي شنيديم، اما متأسفانه تا به امروز در عمل چيزي نديديم.
سامان سالور به خبرنگار  «باني فيلم» گفت: در طرح اکران فيلم هاي مخاطب خاص آن چيزي که مهمترين اصل بايد مدنظر قرار گيرد تبليغات محيطي ست. اينکه مخاطب بايد خبر داشته باشد که چنين فيلمي چه زماني و در چه سالني به نمايش در مي آيد.
او افزود: چند سال گذشته شاهد بوديم يکي از فيلم هاي اين طرح در سانس 3 بعدازظهر به صورت تک سانس در سينما فرهنگ براي مخاطبان نمايش داده شد. کاملاً مشخص است نتيجه اکران اين فيلم در اين بازه زماني به شکست مي انجامد. اصلاً در سالهاي گذشته در برگزاري اين طرح انگار سياست اين بود که فيلم هاي روشنفکري يا به عبارتي با نگاه معترض را بدين وضع نامطلوب اکران کنند فقط براي اينکه ثابت کنند اين فيلم ها در گيشه فروش ندارد. اگر در اين دوره بنا بر اين سياست است همه مي دانيم اين طرح هم به شکست مي انجامد. کارگردان فيلم تحسين شده «چند کيلو خرما براي مراسم تدفين» در ادامه افزود: هرچند تا به امروز اين طرح چند بار تجربه شده و موفقيتي در پي نداشته اما مسوولان در اين دوره تلاش کنند که فرصت سوزي در اکران فيلم ها نشود اطلاع رساني از زمان اکران اين فيلم ها مهمترين نکته کاربردي براي اجراي موفق اين طرح است. به نظر من حتي براي  فيلم هاي با مخاطب خاص به مراتب بايد تبليغات بيشتري صورت بگيرد قطعاً بدانيم در گيشه نتيجه خوبي حاصل مي شود.  
سامان سالور با بيان اينکه صحبت هاي آقاي ابوالحسن داودي در مورد اينکه نه سينمادار متضرر مي شود و نه صاحب فيلم بسيار کلي بيان شده گفت: بايد در اجراي اين طرح برنامه مدون داشت. آيا سوبسيدي به سينمادار اختصاص داده شده که وي راضي شود سالن خود را در اختيار اين فيلم ها قرار دهد؟ يا تبليغات محيطي خوبي براي اين فيلم ها مي شود؟

اميدواريم در روزهاي آينده اين نکات کليدي شفاف تر بيان شوند.
او افزود: به شخصه براي من فرقي نمي کند فيلم «آمين خواهيم گفت» در اکران اين طرح قرار بگيرد يا خير، چرا که زمان مهمترين عامل در بيان کيفيت يک فيلم است. بسياري از فيلم ها در طي اين سالها اکران نوروز را به خود اختصاص دادند آيا شما ديالوگي از اين فيلم ها را ديگر مي شنويد؟ اما بسياري از فيلم ها از سالهاي دور در بدترين شکل ممکن نمايش داده شدند ولي تا به امروز پلان به پلان اين فيلم در ذهن و خاطر تماشاگران عام و خاص پابرجاست.

کارگردان فيلم «تمشک» در ادامه گفت: در جشنواره بين المللي فيلم فجر که منشوري از کليت عملکرد سينماي ايران را داشتيم، مسوولان با ترس و محافظه کاري تمام جوايز را بين دو فيلم تقسيم کردند و جالب تر اينکه اين دو کارگردان محترم سينما که بيشترين جواير را هم به خود اختصاص دادند در اختتاميه حاضر نشدند تنها براي اينکه جوايز کارگرداني را نگرفتند و بعد بيانيه پشت بيانيه! انگار بيشترين توجه هميشه بايد متوجه اين دوستان باشد. واقعاً نمي دانم اين سهم خواهي از سينماي ايران از کجا وارد فيلمسازي اين مملکت شده؟ از زمان تغيير دولت محترم تا به امروز هم شعارهاي مسوولان سينمايي آنقدر رنگ عمل به خود نگرفته، تا جايي که در ديدار نوروزي رئيس سازمان سينمايي با سينماگران، مهم ترين مشکلي که بيان شد اين بود که بن 700 هزار توماني که در دوره احمدي نژاد به ما داده مي شد چرا ديگر به ما تعلق نمي گيرد؟

منبع: بانی فیلم
گزارش خطا
ارسال نظر
آخرین اخبار

برنامه تعطیلی سینماها به مناسبت شهادت امام صادق(ع)

«پاپ» را در این فیلم‌ها ببینید

آیین اختتامیه اولین دوره جشنواره موسیقی باران برگزار شد

برنامه‌های فرهنگسرای سلامت به مناسبت هفته سلامت اعلام شد

تازه‌ترین آمار درباره میزان مخاطبان «پایتخت ۷»

شب شعر سعدی در کتابخانه مصطفی رحماندوست

نمایشگاه مرور آثار اصل هنرمندان کارتونیست خارجی در خانه کاریکاتور ایران

نه دست مانده، نه تاب و توان به پیکر من...

«کارن همایونفر» چهره هنر انقلاب در سال ۱۴۰۳ شد / حاتمی‌کیا: کارن، کار خود را کرد!

کارگاه آموزشی «مزاج‌شناسی» در خانه فرهنگ پرواز

نشست نقد و بررسی کتاب «جاناتان مرغ دریایی» در کتابخانه تلاش

صفحه اول روزنامه‌ها- دوشنبه اول اردیبهشت‌ماه

پنجاهمین نشست دورهمی بچه‌کتابخون‌ها با عنوان «ایستگاه سعدی»

درخواست بیش از ۲۳۰۰ ناشر برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران

برپایی اولین بازارچه «کاسبان کوچک» در منطقه ۱۹

فیلم؛ نشست هیئت کتاب با حضور نوجوانان

فیلم؛ نشست نقد و بررسی کتاب «شاهد و شرور»

فیلم؛ ویژه برنامه جشن خرگوش‌ها با حضور نوجوانان

فیلم؛ ویژه‌برنامه ایران آینده در باغ کتاب تهران

فیلم؛ اردوی عکاسی نوجوانان در باغ کتاب تهران

فیلم؛ چهارمین رویداد روبیک آرمان فلسطین

فیلم؛ دومین مسابقه مناظره بچه‌های رستا در فرهنگسرای اشراق

فیلم؛ اردوی نوجوانان فرهنگسراها

فیلم؛ جشنواره سرود «هم‌سُرا۲» با حضور نوجوانان

فیلم؛ اجتماع بچه‌های ایران آینده در باغ کتاب تهران