جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
ساعت : ۰۹:۴۴
کد خبر: ۸۱۳۸۹
|
تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۰
مراسم رونمایی کتاب «از نتایج سحر» برگزار شد؛

سنگری: شعر انقلاب ترجمان حقیقت و امید است

مراسم رونمایی از تازه‌ترین کتاب محمدرضا سنگری با عنوان «از نتایج سحر» سه شنبه بیست و نهم اردیبهشت ماه در فرهنگ سرای سرو برگزار شد.
به گزارش رسانه خبری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، در آغاز مراسم رونمایی و معرفی اثر تازه محمدرضا سنگری با عنوان «از نتایج سحر» که توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است، میلاد عرفان‌پور شاعر آیینی کشورمان با بیان اینکه سخن گفتن درباره اثر سنگری کار دشواری ست، اظهار کرد: وقتی کتابی درباره شعر انقلاب نوشته می‌شود که معنای وسیع و زوایای متعددی دارد، باید بدانیم که چه شخصیتی چنین اثری را نگاشته است. سنگری سابقه سه دهه حضور جدی به عنوان معلم و نظریه‌پرداز در حوزه شعر انقلاب دارد. 
 
عرفان‌پور با بیان اینکه شعر انقلاب وارد دهه چهارم شده است، تصریح کرد: البته می‌توان گفت که شعر انقلاب اسلامی سال‌ها پیش از پیروزی آن متولد شده است. با این حال عنوان شعر انقلاب تا همین چند سال پیش عنوانی مظلوم بود و تصور غلطی درباره این عنوان رایج بود مبنی بر اینکه شعر انقلاب تنها مربوط به روز بیست و دوم بهمن می‌شود. 
  
وی گفت: در سال‌های اخیر با همت و پشت کار و جهاد شخصیت‌های ادبی و فرهنگی هم چون محمدرضا سنگری دیدگاه‌ها به شعر انقلاب اسلامی تغییر کرده است. وی در کتاب از نتایج سحر تعریف جامعی از شعر انقلاب اسلامی ارایه کرده است. 

 
سنگری: شعر انقلاب ترجمان حقیقت و امید است
این شاعر کشورمان با بیان اینکه به قالب‌ها و گونه‌های مختلفی در کتاب سنگری پرداخته شده است، عنوان کرد: عنوان‌هایی هم چون شعر هیأت، شعر پیامکی، شعر نیایش و... در این کتاب به شکل مفصل پرداخته شده است. اخیرا مشغول دفاع پایان نامه‌ام بودم و در این راستا از کتاب «از نتایج سحر» استفاده کردم و در بین همه کتاب‌هایی که با موضوع شعر انقلاب وجود داشتند، این اثر کامل‌ترین و جامع‌ترین اثر بود. 
 
سنگری، سنگرساز بی‌سنگر
محمد مهدی سیار شاعر جوان کشورمان نیز در این مراسم با اشاره به اینکه حاصل جست‌و‌جوی دقیق سنگری در عرصه شعر دیدن خالی گاه‌های فرهنگ است، گفت: دکتر سنگری از سنگر سازان بی‌سنگر است و راهی پیدا می‌کند تا خلأ‌های موجود را پر کند. 
 
وی ادامه داد: بسیاری دوست دارند در حوزه شعر وارد شوند و از ورود به حوزه نقد پرهیز می‌کنند در حالی که سنگری در هر دو حوزه شعر و نقد و نظریه‌پردازی آثار مطرحی خلق کرده است. 

سنگری: شعر انقلاب ترجمان حقیقت و امید است 

سیار با تاکید بر اینکه سخن گفتن از موضوعات معاصر دشوار است، عنوان کرد: بسیاری از فیلم‌سازان به سراغ شخصیت‌های برجسته‌ای که در قید حیات هستند نمی‌روند و از تولید فیلمی درباره آن‌ها واهمه دارند، کار سنگری در حوزه ادبیات مانند فیلم ساختن درباره شخصیتی زنده، آن هم شخصیتی جوان است و به خوبی از عهده این کار برآمده است. 
 
وی افزود: انس دایم با پدیده و قدرت فاصله گرفتن از پدیده مورد نقد از توفیقات سنگری ست و کسانی که کتاب «از نتایج سحر» را بخوانند احساس نمی‌کنند کسی از بیرون شعر انقلاب، به توصیف آن نشسته باشد. 
 
شعر انقلاب حتی در ذهن آفرینندگانش درست تحلیل نشده است
محمدرضا سنگری نویسنده کشورمان نیز با بیان اینکه متعلق به نسلی هستیم که زیبا زیستن را یاد ما می‌دادند، عنوان کرد: متعلق به نسلی هستیم که سلسله جبال ایمان، اخلاص و شهادت و درس‌های شگفت زیبا زیستن و مانایی بودند و اگر از این نسل حرف نزنیم به قول سید حسن حسینی زبانمان فقط به درد لیسیدن بستنی قیفی می‌خورد. 

  

وی افزود: با بررسی شاخص‌ترین سروده‌های دهه چهل و پنجاه می‌بینیم که اغلب این آثار در کنار زیبایی‌هایی که دارند با عنوان‌هایی هم چون بن‌بست، تاریکی و... همراه بوده‌اند، در حالی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی می‌بینیم که عنوان‌هایی هم چون تنفس صبح، سرود سپیده و... در اشعار آورده می‌شود. این نام‌ها ترجمان حقیقت و امیدی است که در آن دوران سر بر آورده است. 
 
سنگری گفت: انقلاب اسلامی، شعر و ادبیات دارد و این ادبیات باید معرفی و مطرح شود. شعر و ادبیات انقلاب اسلامی هنوز حتی در ذهن آفرینندگانش مطرح نشده است و می‌بینیم که گاهی نسل دوم انقلاب اسلامی به کاربرد درستی از عنوان شعر انقلاب اسلامی نرسیده‌اند.
 
وی افزود: آیا شعر انقلاب، شعر درباره انقلاب است یا شعر عصر انقلاب است؟ آیا اگر کسی شعر عاشقانه بسراید، می‌توانیم بر مبنای علم روان‌شناختی دریابیم که این شعر عاشقانه متعلق به انقلاب اسلامی است یا خیر؟ باید توجه داشته باشیم که شعر انقلاب چه ویژگی‌ها و شاخصه‌هایی دارد. 
  
این شاعر و محقق ادبی عنوان کرد: نباید فریب برخی که می‌گویند تا یک دوره ادبی نگذشته است نمی‌توان از آن سخن گفت را بخوریم، امروز به‌‌‌ همان دلیل که یک رخ داد سیاسی و فکری را هم زمان تحلیل می‌کنیم، می‌توانیم جریان ادبی را هم هم‌زمان تحلیل کنیم. امروز تحولات ادبی مانند گذشته یک قرن و دو قرن نیست، بلکه با سرعت بیشتری تحولات سپری می‌شود. 
  
سنگری هم چنین ضمن طرح پرسش‌هایی درباره شعر انقلاب اسلامی گفت: من بر خلاف برخی که معتقدند شعر انقلاب اسلامی باعث عقب گرد و بروز دوباره شعر سنتی شد، بر اساس آمار دقیق اثبات کردم اتفاقا در آغاز انقلاب اسلامی گرایش به شعر سپید و نیمایی خیلی زیاد شده بود. 
 
وی افزود: در کتاب از نتایج سحر به سراغ همه نمونه‌های شعر انقلاب اسلامی رفته‌ام و البته پرداختن به برخی شعرها به معنای آن نیست که آن‌ها را قبول دارم. در این اثر به برخی شاعران نسل سوم و چهارم هم اشاره شده است. آن‌ها هم ابداعات بسیاری دارند و باید اجازه داد که کار کنند. نیما هم در زمان خود چهارده شعر خوب بیشتر نداشت و نسل‌های بعد هم چون سهراب سپهری، فروغ فرخزاد و مهدی اخوان ثالث شعرش را سیقل دادند و اصلاح کردند. 
 
این شاعر کشورمان گفت: موضوعات بسیاری وجود دارد که می‌توان بر روی آن‌ها کار کرد. شعر اجتماعی انقلاب اسلامی، شعر عاشقانه انقلاب، شعر طنز و... موضوعاتی هستند که در حیطه پژوهش می‌توان بر روی آن‌ها کار کرد. 
 
تعریف‌های کتاب سنگری از شعر انقلاب درست است
علیرضا قزوه شاعر و مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری با بیان اینکه کتاب از نتایج سحر از جدی‌ترین آثار در حوزه پژوهش است، عنوان کرد: سهم سنگری در معرفی شعر انقلاب اسلامی در دانشگاه‌ها سهم به سزایی است. 
 
وی تاکید کرد: در این کتاب خیلی از تعریف‌های ادبیات انقلاب اسلامی به درستی تبیین شده است و در حد تعارف نمانده است. در این کتاب هم چنین تعریف‌های جدید ارایه شده است. تعریف شعر هیأت را برای اولین بار در این کتاب دیدم و چیزی با این عنوان در جای دیگر ندیده‌ام و چنین عنوان‌هایی به عنوان سند دست اول می‌تواند مطرح باشد. 
 سنگری: شعر انقلاب ترجمان حقیقت و امید است
قزوه همچنین با اشاره به توجه سنگری در کتاب «از نتایج سحر» به جوانان اظهار کرد: در این کتاب اسامی و آثاری از جوانان می‌بینیم که پیش از این حتی من که ارتباط بسیاری با شاعران جوان انقلاب دارم نشنیده بودم. 
 
قزوه هم چنین با اشاره به عنوان‌هایی هم چون شعر پیامکی و کوتاهه سرایی‌ها که در این کتاب آمده است، گفت: در این کتاب به دنبال شاعران هم فکر ما و دوست دار انقلاب اسلامی در تاجیکستان و افغانستان می‌گشتم، تصور می‌کنم خوب است که به این شاعرن نیز در این اثر پرداخته می‌شد. 
  
در پایان این مراسم، با حضور سعید صدراییان، مدیر فرهنگی هنری منطقه ۶ و رییس فرهنگسرای سرو، از میلاد عرفان‌پور برای شعری که در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی خوانده بود تقدیر و تجلیل به عمل آمد. 
 
هم چنین از کتاب محمدرضا سنگری با حضور شاعران و اهالی ادبیات رونمایی شد.
خبرهای مرتبط
نظر شما