دوری از قرآن انحطاط فرهنگی به بار میآورد
ناصر امینزاده
قرآن کتاب آسمانی و معجزه پیامبر اعظم (ص) برای هدایت مردم نازل شده است و از این هدایت، به خروج از تاریکی به سوی نور تعبیر شده است.
قرآن بزرگترین هدیه الهی است که خداوند با فرستادن آن به وسیله پیامبر (ص)، به بشریت منت نهاد و هرآنچه بشر نیازمند است بیان کرده و نوری است که هیچگاه خاموش نمیشود، چراغی است که شعله آن نمیمیرد و دریایی است که به اعماق آن نمیتوان رسید (دشتی، ۱۳۸۱، خطبه، ۱۹۳)، چشمه جوشان علم و معرفت برای کسی است که آن را بفهمد و درک کند، ظرایف و عجایبش پایان ندارد (کلینی، ۱۳۶۵ج۲: ۵۹۹). حضرت علی (ع) درباره قرآن میفرماید: «خداوند قرآن را مایه سیرابی عالمان، بهار قلبهای فقها، راهی روشن برای سلوک صالحان، دارویی که پس از آن دوایی نیست و نوری که با ظلمت همراه نیست قرار داده است.»
رسول گرامی اسلام نیز فرمودند: «علیکم بالقرآن، فاتخذوه اماماً و قاعداً؛ برشما باد توجه به قرآن، آن را امام و پیشوای خویش قرار دهید.»
بنابر این هدایت و سعادت انسانها در پرتو تمسک، شناخت و عمل به قرآن (به عنوان منبعی غنی، محکم و کاملترین مجموعه معارف خردورزی و هدایت بشری) با وجود اعتبار و حرمت قدسی امکان پذیر است.
نگاهی اجمالی به قرآن، مبین آن است که سراسر آیههای نورانی قرآن، سرشار از طرح موضوعهای فرهنگی و اشاره به عوامل اعتلا و انحطاط فرهنگی در جوامع است، بنابراین به هرمسلمانی واجب است که با تعمق و تأسی به قرآن، درسهای اعتلای فرهنگها و عوامل سقوط و تنزل فرهنگی را فراگیرد و در جهت تعالی و تکامل و رشد جوامع اسلامی و انسانها به کار بَرَد. قرآن برای سالمسازی جوامع انسانی و دور نگهداشتن انسان از انحرافها و خرافهها و هرگونه پلیدی نازل شده و بشر را به سوی آداب و رسوم در سایه اعتقادات و اخلاق ارزشی فرا میخواند. امروزه یکی از مسائلی که دامنگیر جامعه اسلامی ما شده، تقلیدهای نسنجیده از فرهنگ غربی، از خودبیگانگی، کم اعتنایی به ارزشها، تبدیل منکر به معروف و برعکس، برتری جویی و سرکشی، خشونت تفاخر، حسادت، کینهتوزی، نفاق، منفعتطلبی و کمرنگ شدن هویت دینی است. چرا جامعه تا به این حد دچار بحران فرهنگی شده است؟ به راستی در برابر این هجمه و انحطاط فرهنگی چه باید کرد؟
امروزه دوری از معنویت سبب مرگ ارزشها اخلاقی شده است و جوامع انسانی در دهشتناکترین بن بست خود به سر میبرند، زیرا روگردانی از هنجارها و ارزشهای اصیل انسانی و حاکمیت فرهنگ بیبندوباری و افسارگسیختگی در کشورهای پیشرفته، به طور فزایندهای بر تیرگی دلها افزوده و نور معنویت را که سبب آرامش است، از بین برده است.
در چنین وضعیتی، تنها راه برای سعادت و نجات فرهنگی بشر امروزی مراجعه، پناه بردن به دستورهای راهگشا، الهام بخش و الهی «یگانه نسخه زندگی انسان» یعنی قرآن و مکتب اسلام که هیچگاه هم با بهرهمندی معقول و حساب شده از مواهب مادی، مخالف نیست.
همان طور که در آیه ۱۳۸سوره آل عمران آمده است، هذا بیانٌ للنّاس و هدیً و موعظهٌ لِلمُتّقین
بنابر این تک تک ما انسانها، مستقیماً مخاطب کلام وحی هستیم. کلماتی که آسان و قابل فهم ارائه شده تا همگان بتوانند از طریق آن متذکر حقایق شوند و بدان راه یابند. وَلَقَد یَسَّرنا القرآنَ للذّکرِ فَهل مِن مَذَّکّر (سوره قمر آیه۳۲) همانا ما قرآن را برای متذکر شدن ساده و آسان ساختیم. آیا کسی هست که متذکر (حق) شود؟
بنابراین برای تحقق اهداف فرهنگ اسلامی اصیل بایسته است، در تمام ابعاد و سیاستهای خرد و کلان جامعه به قرآن و آموزههای دینی و مضامین مستحکم مترقی، متعالی و خدشه ناپذیر آن اقتدا شود. به طوری که در داشتن جامعهای سالم و سعادتمند از نظر فرهنگی از تمام رهنمودها و روشنگریهای قرآن به عنوان عنصری انکارناپذیر در شکل دهی نظام ارزشی جامعه و کلام مستقیم خداوندِ خالقِ عقل و اندیشه استفاده شود.
گزارش خطا
پسندها:
۰
برچسبها:
یادداشت ارسال نظر
آخرین اخبار
ثبت نام موکبهای مردمی برای حضور در راهپیمایی جاماندگان اربعین
روایتهای ایرانی، اینبار با زبانهای مختلف در باغ کتاب تهران
نمایش و تحلیل مستند «راه پرستاره» با حضور هنرمندان برجسته
عرضه «سووشون» پس از ۵۰ روز؛ سوم مرداد ادامه سریال پخش میشود
برپایی فرهنگسرای منتظر در جوار نماز جمعه تهران
دور جدید اجراهای تعزیه «شبیه نور» در پردیس تئاتر تهران
اکران افتتاحیه «دست ناپیدا» همراه با تجلیل از انسیه شاهحسینی
«مادران قصهگو»؛ روایت مقاومت و امید برای نسل آینده
نمایش و نقد فیلم «شمال از شمال غربی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۴۰۴
فیلم؛ برگزاری ویژه برنامه "عاشورا بدون مرز" در فرهنگسرای نوجوان
اکران و نقدِ جدیدترین ساخته وس اندرسون در سینما اندیشه
واگذاری تعدادی از فضاهای تجاری سازمان فرهنگی هنری از طریق مزایده عمومی
ثبت نام دورههای تخصصی ترم تابستان خانه کاریکاتور آغاز شد
نمایشگاه بینالمللی کارتون «جنگ و صلح» در خانه کاریکاتور ایران
فیلم؛ ترانه «ای ایران ایران» توسط گروه کر آوای عشاق فرهنگسرای دانش
نمایش «جاده اردکها ۲» در فرهنگسرای ارسباران
نقد و بررسی کتاب «خداحافظ گاری کوپر» در کتابخانه شهید سیدمحمدعلی جهانآرا
همایش بزرگ مثنویخوانی «شرح اشتیاق» در فرهنگسرای ارسباران
سروده تازه میلاد عرفانپور برای این روزهای غزه/ در این داغ باید چه خاکی به سر کرد؟
فصل دهم پاتوق فیلم کوتاه از ۷ مرداد آغاز میشود
اختتامیه پویش «مادران قصهگو» با حضور تعدادی از مادران راوی دفاع مقدس برگزار میشود
نامزدهای بیستوسومین دوره جایزه قلم زرین معرفی شدند/ اختتامیه؛ دوم مرداد
نامگذاری یکی از سالنهای پردیس سینمایی باغ کتاب به نام خسرو شکیبایی
گروه هنری لبخند با نمایش شاد و خانوادگی «بیباک» در فرهنگسرای فردوس