تهران امسال ۲۳۰ ساله شد
احمدرضا دالوند
سیدمحمدعلی جمالزاده، بیش از هشتاد سال پیش در مقالهای با عنوان «طهران» در روزنامه کاوه مینویسد: «آغاز اهمیت شهر طهران را باید از آغامحمدخان قاجار دانست که از سنه ۱۲۰۲ طهران را پایتخت خودقرار داد». اما، ناصر نجمی در کتاب «دارالخلافه تهران»، سال ۱۲۰۰ هجری قمری را آغاز پایتخت شدن تهران میداند. درحالی که، «ح. م. زاوش» در کتاب «تهران در گذرگاه تاریخ ایران»، آغاز پایتختی تهران را مقارن با ۱۲۱۱هجری قمری ذکر میکند. از طرفی، فرهنگ معین بدون ذکر ماخذ، سال پایتختی تهران را ۱۲۱۰ذکر کرده است. به نظر میرسد مشکل در تطبیق سالهای هجری قمری با هجری شمسی و میلادی است، که موجب مسامحه و اشتباه شده است. اما اغلب صاحب نظران درسال ۱۲۰۰ هجری قمری وحدت نظر دارند. از جمله محمدحسن اعتماد السلطنه در کتاب «مرآت البلدان» که معتبرترین سند تاریخی درباره تهران است؛ سال ۱۲۰۰ هجری قمری مورد تایید قرار گرفته است. نویسنده مرات البلدان با صراحت و با ذکر روز و ماه آورده است: «در روز یکشنبه یازدهم شهر جمادی الاولی هزار و دویست هجری که روز نوروز بود، آغا محمدخان قاجار در تهران جلوس نموده، سکه زدند، و... از آن وقت این شهر را دارالخلافه خواندند و پایتخت سلسله قاجار گردید».
با استناد به مرآت البلدان، تهران در همان سال ۱۲۰۰ هجری قمری، یعنی سال جلوس آغامحمدخان به عنوان پایتخت و دارالخلافه تعیین شده است. و در سالهای ۱۲۰۹ یا به روایتی ۱۲۱۰ و حتی ۱۲۱۱ فقط مراسم تاجگذاری برگزارشده و نامی از اعلام مجدد پایتختی تهران به میان نیامده است.
دکتر حسین کریمان نیز در کتابش، «تهران در گذشته و حال» سال ۱۲۰۰ را تایید کرده است. دکتر کریمان با استناد به مطالب مندرج در مرآت البلدان و همچنین با استناد به ملحقات «روضه الصفا»، این سال را تایید میکند. احمد بیرشک در سال ۱۳۶۴ و در کتاب «گاهنامه تطبیقی سه هزارساله» آورده است: «اگر سال ۱۲۰۰هجری قمری را به عنوان سال پایتختی تهران بپذیریم، دویستمین سال پایتختی آن براساس سال شمسی – ۳۶۵ روز- مصادف با نوروز ۱۳۶۴ هجری شمسی و ۱۴۰۵ هجری قمری است». که با این استدلال، نوروز ۱۳۹۴ مصادف با دویست و سی امین سال پایتختی تهران است.
لازم به ذکر است در کتاب معتبر «گاهنامه تطبیقی سه هزار ساله» شادروان احمد بیرشک، به روش علمی و ریاضی دقیق، جداول تطبیقی تاریخهای هجری قمری، شمسی، میلادی، و حتی تا انطباق روزها و ایام هفته نیز در جداول تنظیم شده است. بر این اساس، سال ۱۲۰۰ هجری قمری برابر است با ۱۱۶۴ هجری شمسی و مطابق است با ۱۷۸۵ میلادی. دکتر بیرشک مینویسد: «سال ۱۳۶۴ مطابق با ۱۹۸۵ میلادی، دویستمین سال پایتختی تهر ان است، و سال ۱۳۶۸ را به استناد آنچه که مؤسسه تحقیقاتی CNRS و انجمن ایرانشناسی فرانسه، به غلط دویستمین سال پایتختی تهران اعلام کرده بودند، اشتباه محض است». به عبارت دقیقتر، تهران در سال ۱۳۶۴ یک پایتخت دویست ساله، در سال ۱۳۶۸ یک پایتخت دویست و چهارساله، و در سال ۱۳۹۴ یک پایتخت دویست و سی ساله است.
گزارش خطا
پسندها:
۰
ارسال نظر
آخرین اخبار
ثبت نام موکبهای مردمی برای حضور در راهپیمایی جاماندگان اربعین
روایتهای ایرانی، اینبار با زبانهای مختلف در باغ کتاب تهران
نمایش و تحلیل مستند «راه پرستاره» با حضور هنرمندان برجسته
عرضه «سووشون» پس از ۵۰ روز؛ سوم مرداد ادامه سریال پخش میشود
برپایی فرهنگسرای منتظر در جوار نماز جمعه تهران
دور جدید اجراهای تعزیه «شبیه نور» در پردیس تئاتر تهران
اکران افتتاحیه «دست ناپیدا» همراه با تجلیل از انسیه شاهحسینی
«مادران قصهگو»؛ روایت مقاومت و امید برای نسل آینده
نمایش و نقد فیلم «شمال از شمال غربی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۴۰۴
فیلم؛ برگزاری ویژه برنامه "عاشورا بدون مرز" در فرهنگسرای نوجوان
اکران و نقدِ جدیدترین ساخته وس اندرسون در سینما اندیشه
واگذاری تعدادی از فضاهای تجاری سازمان فرهنگی هنری از طریق مزایده عمومی
ثبت نام دورههای تخصصی ترم تابستان خانه کاریکاتور آغاز شد
نمایشگاه بینالمللی کارتون «جنگ و صلح» در خانه کاریکاتور ایران
فیلم؛ ترانه «ای ایران ایران» توسط گروه کر آوای عشاق فرهنگسرای دانش
نمایش «جاده اردکها ۲» در فرهنگسرای ارسباران
نقد و بررسی کتاب «خداحافظ گاری کوپر» در کتابخانه شهید سیدمحمدعلی جهانآرا
همایش بزرگ مثنویخوانی «شرح اشتیاق» در فرهنگسرای ارسباران
سروده تازه میلاد عرفانپور برای این روزهای غزه/ در این داغ باید چه خاکی به سر کرد؟
فصل دهم پاتوق فیلم کوتاه از ۷ مرداد آغاز میشود
اختتامیه پویش «مادران قصهگو» با حضور تعدادی از مادران راوی دفاع مقدس برگزار میشود
نامزدهای بیستوسومین دوره جایزه قلم زرین معرفی شدند/ اختتامیه؛ دوم مرداد
نامگذاری یکی از سالنهای پردیس سینمایی باغ کتاب به نام خسرو شکیبایی
گروه هنری لبخند با نمایش شاد و خانوادگی «بیباک» در فرهنگسرای فردوس