جمعه ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
ساعت : ۱۲:۱۸
کد خبر: ۱۹۸۳۲
|
تاریخ انتشار: ۱۲ تير ۱۳۸۹ - ۲۲:۴۹
حضرت آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي صبح امروز در ديدار رئيس سازمان صدا و سيما و جمعي از کارگردانان، نويسندگان، هنرمندان و دست اندرکاران مجموعه هاي نمايشي صدا و سيما، جايگاه رسانه ملي و بخصوص بخش «هنرهاي نمايشي و فيلم و سريال» را، مهمتر از هر زمان ديگر دانستند و با تشکر صميمانه از تلاشهاي ارزنده مديران و هنرمندان رسانه ملي در اين زمينه افزودند: با استفاده ازامکانات سخت افزاري و نرم افزاري از جمله تاريخ و فرهنگ جذاب و پر فراز و نشيب ايران، مي توان فاصله زياد وضع موجود با وضع مطلوب را کاهش داد وپر کرد.

به گزارش شهر، رهبر انقلاب اسلامي، هنرهاي نمايشي را در "نگاه راهبردي به نقش رسانه در عرصه فرهنگ سازي"، بسيار تأثيرگذار خواندند وافزودند: واقعيات نشان مي دهد که صدا و سيما و بويژه بخش هنرهاي نمايشي، نقش بسيار مهمي در حال و آينده کشور برعهده دارند.

ايشان رسانه ملي را، عمده ترين مرکز هدايت فکري جامعه برشمردند و با اشاره به تعبير حضرت امام خميني درباره صدا و سيما افزودند: اين دانشگاه بزرگ بايد همچون قله اي عظيم و سرچشمه اي هميشه جوشان، زلالِ معارف الهي – انساني – اجتماعي – فرهنگي و سياسي را در زندگي مردم جاري سازد که اين جايگاه بسيار مهم، تکاليفي اساسي را در مقابل مسئولان، دست اندرکاران و همکاران هنرمند صدا و سيما قرار داده است.

رهبر انقلاب اسلامي، استفاده دشمنان ملت ايران را از هنرهاي نمايشي براي تأثيرگذاري در افکار عمومي، نشانه اي از ظرفيت عظيم اينگونه هنرها دانستند و خاطرنشان کردند: ملت بزرگ، زنده و هد فمند ايران ، داراي پيامهاي ناب و سعادت آفريني است و از اين لحاظ نيز بايد حقيقتاً در اعتلاي هنرهاي نمايشي اهتمام ورزيد و در اين زمينه سرمايه گذاري مادي و معنوي کرد.

ايشان، با اشاره به سخنان برخي هنرمندان در اين ديدار درباره دغدغه هاي روحي و رواني در ساخت آثار هنري و نيز مشکلات ناشي از پرداختن به برخي انتقادات افزودند: روح هنرمند، لطيف و ظريف است اما هنرمندان در اين زمينه حساسيت زيادي نشان ندهند و با اعتماد به نفس به کار بسيار مهم خود بپردازند.

ايشان در همين مقوله ، برخي دغدغه هاي هنرمندان را غيرواقعي دانستند و افزودند: بعضي ايرادهايي که به سريالها و فيلم ها گرفته مي شود درست است و مواردي وجود دارد که لازم است حتما رعايت شود.

حضرت آيت الله خامنه اي، عبور از خط قرمزهاي اخلاقي ، ديني و فرهنگي را داراي ضررهاي فراوان خواندند و خاطرنشان کردند: در برخي سريالها، نيازي به طرح اينگونه موارد ، اصولاً وجود ندارد و به هر حال مسائلي که شرع مقدس لازم دانسته است، در توليدات هنري کاملا رعايت شود.

ايشان، ترويج ارتباط غلط زن و مرد را از جمله مسائل کاملاً غيرلازم برشمردند و در تشريح مفهوم صحيح انتقاد به عنوان يک عنصر ضروري افزودند: به موازات طرح نقاط منفي و تاريک جامعه، بايد با طرح نقاط مثبت و ترسيم مبارزه شخصيتها و قهرمانهاي سريال با زشتي ها و پليديها، بگونه اي عمل کرد که در نهايت ،آن نقاط منفي ،طرد و مغلوب شوند چرا که در غير اين صورت ،طرح نقاط منفي ،عملاً به نق زدنهاي مکرر و سياه نمايي تبديل مي شود و در جامعه ياس و نوميدي ترويج مي کند.

رهبر انقلاب اسلامي در همين زمينه افزودند: در هر داستان وسرگذشتي ،در چالش خير و شر، انگيزه هاي سالم موجود براي مبارزه با جريان شر نيز، هنرمندانه به تصوير کشيده شود تا فضاي واقعي جامعه در ذهن مخاطب ترسيم گردد.

ايشان ايستادگي تاريخي ملت ايران در مقابل جبهه استکبار را منشا دشمني صريح واشکار قدرتهاي بزرگ با اين ملت خواندند وافزودند: دوران کنوني از لحاظ سياسي دوراني استثنايي است اما بدون ترديد ملت بزرگ ايران اين گذرگاه دشوار را نيزپشت سر خواهد گذاشت و در هر حرکتي از جمله آثار هنري و نمايشي بايد واقعيت مسلم اين دوران تاريخي، يعني دشمني قدرتهاي زورگو با ملت ايران را در نظر داشت و نقش خود را در مقابله با اين دشمني ايفا کرد.

حضرت آيت الله خامنه اي دروغهاي فضاحت بار دشمنان ملت ايران را در زمينه دمکراسي – حقوق بشر و همکاري با ملتها يادآور شدند و افزودند: کساني که سلاح و مواد شيميايي را براي جنايت آفريني در حق ملت ايران، در اختيار صدام قرار مي دادند امروز شبکه هاي به ظاهر فرهنگي تشکيل مي دهند تا همان هدف را دنبال کنند و اين واقعيت نبايد از چشم کسي پوشيده بماند.

حضرت آيت الله خامنه اي، با اشاره به تاريخ کهن اين سرزمين ،ملت ايران را از لحاظ تاريخي ملتي حقيقتاً عفيف و نجيب خواندند و با ياد آوري تلاش بي وقفه شبکه هاي بيگانه براي شکستن حريم عفاف و حجاب و ويران کردن بنيان خانواده در ايران افزودند: آنهايي که با اين ملت ادعاي دوستي مي کنند با توليد فيلمهاي سينمايي و تلويزيوني ضد ايراني، دشمني خود را با تاريخ و فرهنگ اين ملت پرافتخار آشکار کرده اند و در چنين شرايطي، هر کار نمايشيِ سياسي، بايد با هوشياري کامل صورت گيرد تا در جهت اهداف دشمن نباشد.

رهبر انقلاب اسلامي در تشريح انتظار رهبري نظام از جامعه هنرمندان بويژه دست اندرکاران عرصه هاي فيلم و سريال تأکيد کردند: اگر شما در آثار خود با هوشياري و دشمن شناسي، ايستادگي تاريخي ملت ايران را به زيبايي ترسيم کنيد، خود ، قهرمان يک داستان حقيقي مي شويد و اثر نمايشي شما نيز مطمئناً جذاب تر و گيراتر خواهد بود و اين مسئله اي است که از جامعه هنرمندان و بويژه هنرمندان فعال در صدا و سيما توقع مي رود .

ايشان با قدرداني از تلاشهاي فاخر و ارزشمند هنرمندان توانا ، و دست اندرکاران سريالها و فيلم هاي تلويزيوني افزودند: در پشت هر لحظه اين گونه آثار فاخر، دريايي از کار و تلاش و ابتکار و خلاقيت وجود دارد و بايد واقعآً قدردان اين گونه کارها بود.

حضرت آيت الله خامنه اي همچنين از آقاي ضرغامي رئيس سازمان صدا و سيما، مديران بخشهاي مختلف رسانه ملي بويژه بخش هنرهاي نمايشي صميمانه تشکر کردند و افزودند: با وجود اين تلاشهاي ارزشمند ، ميان وضع کنوني و آنچه بايد انجام شود فاصله زيادي است که مي توان با استفاده از ظرفيتهاي سخت افزاري ونرم افزاري و تلاش بيشتر براي اعتلاي برنامه ها به خصوص برنامه هاي نمايشي اين فاصله را کاهش داد و پر کرد.

در ابتداي اين ديدار سيدعزت الله ضرغامي رئيس سازمان صدا و سيما در سخناني با اشاره به جايگاه رسانه ملي به عنوان يک دانشگاه عمومي که وظيفه هدايت و مديريت افکار عمومي را بر عهده دارد گفت: صدا و سيما نقش و جايگاه ويژه اي در عرصه مواجهه با جنگ نرم دشمن دارد و بر همين اساس، رسانه ملي مهندسي و مديريت پيام در برنامه هاي مختلف از جمله برنامه هاي نمايشي را از طريق تعيين راهبردها، اهداف و اولويت ها در افق رسانه، بطور جدي در دستور کار قرار داده است.

رئيس رسانه ملي با اشاره به نتايج نظرسنجي ها مبني بر علاقه گسترده مردم به فيلم ها و برنامه هاي نمايشي توليد داخل، افزود: در 6 سال گذشته برنامه ريزي گسترده اي براي توليد و تأمين فيلم و سريال در داخل انجام و تلاش شده است. وي گفت با تعيين ضوابط خاص و تشکيل شوراي راهبردي و استفاده از مرکز نظارت صدا و سيما در مراحل تحقيق فيلم نامه، پيش توليد، توليد، و پس از توليد، سعي شده است در روند توليد برنامه هاي پرمحتوا و جذاب نظارتي دقيق انجام شود.

آقاي ضرغامي با اشاره به بررسي ساليانه بيش از دو هزار طرح و فيلمنامه در شوراهاي طرح و برنامه شبکه هاي مختلف سيما خاطرنشان کرد: در حال حاضر مجموع توليد ساليانه برنامه هاي نمايشي اعم از سريال، فيلم و انيميشن در شبکه هاي ملي و استاني، دو هزار ساعت است که در مقايسه با سال 82، پنج برابر شده است.

وي مجموع پخش برنامه هاي نمايشي، فيلم و انيميشن در شبکه هاي داخلي و برون مرزي صدا و سيما را بيش از سي و سه هزار ساعت در سال بيان کرد و گفت: اين رقم در مقايسه با سال 82 به 9 برابر افزايش يافته است.

رئيس رسانه ملي ميزان توليد و پخش سريالهاي ايراني را دو برابر سريالهاي خارجي و توليد و پخش فيلم هاي ايراني را 44 درصد فيلم هاي پخش شده برشمرد و خاطرنشان کرد: در 6 سال گذشته 20 سريال با موضوع انقلاب اسلامي توليد و پخش شده که 2 برابر توليد تمامي سالهاي قبل از اين دوره است.

ضرغامي افزود: دهها اثر نمايشي ديگر نيز با موضوعات اعتقادي، نقد صهيونيزم، طرح و معرفي شخصيتهاي برجسته ملي و ديني، دفاع مقدس، هشدارهاي اجتماعي، جنبش نرم افزاري علمي، کار و کارآفريني، ترويج کتابخواني، دستاوردهاي هسته اي، و روشنگري درباره جريانات انحرافي توليد و پخش شده است.

سيدعزت الله ضرغامي با يادآوري تلاشهاي رسانه ملي در تعميق و گسترش نهضت آزادانديشي و بسط ايمان روشن بينانه ديني، به برخي اقدامات ديگر در رسانه ملي در حوزه فيلم و سريال از جمله توليد سريالهاي بلند شبانه، ساخت 650 فيلم داستاني تلويزيوني در 6 سال گذشته، تجربه هاي جديد در حوزه طنز، افزايش توليد تله تئاتر، ساماندهي موسيقي در مجموعه هاي نمايشي، راه اندازي برخي رشته هاي جديد در مقاطع «کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکترا»، و راه اندازي شبکه مستقل فيلم و سريال به زبان عربي در ماههاي آينده، اشاره کرد و گفت: رسانه ملي با گامهاي استوار در ميدان جنگ نرم ايستاده است و در اين مسير از تمام ظرفيت هاي فکري و هنري جامعه کمک خواهد گرفت.

وي بر لزوم حمايت بيش از پيش دستگاههاي مختلف از صدا و سيما در عرصه جنگ نرم تأکيد کرد و افزود: رسانه ملي براي اداي صحيح وظايف خود در اين نبرد سخت و پيچيده و ورود به عرصه هاي جديد و نو، نيازمند حمايت نخبگان حوزه و دانشگاه، افزايش تحمل و انتقاد پذيري افراد حقيقي و حقوقي، پرهيز از تنگ نظريها و نگرشهاي سطحي و عجولانه، و تفاوت قائل شدن ميان خطاهاي تاکتيکي و خطاهاي راهبردي است.

همچنين در اين ديدار تعدادي از کارگردانان، نويسندگان و بازيگران سينما و تلويزيون به بيان ديدگاههاي خود درخصوص مسائل مختلف هنري پرداختند.

مسعود جعفري جوزاني کارگردان فيلم و سريالهاي تلويزيوني از جمله سريال در چشم باد در صحبتهاي خود به انتقاد از وضعيت سينما و عملکرد مسئولان هنري در اين بخش پرداخت و گفت: در عرصه سينما زمينه لازم براي حضور فعال سينماگران مستقل و البته متعهد وجود ندارد و سينماگران يا بايد به سليقه نازل توزيع کنندگان، يا دستورات حزبي برخي مسئولان هنري و يا برخي کارهاي افراطي تن دهند.

وي با تأکيد بر لزوم عمل به رهنمودهاي رهبر انقلاب اسلامي براي اعتلاي فرهنگي در حوزه سينما، خواستار اعتماد مسئولان هنري به سينماگران امتحان داده، ايجاد فضاي لازم براي ورود کارگردانان به عرصه هاي نو و مسائل روز جامعه، مشورت با سينماگران و هنرمندان، و پرهيز از تنگ نظري و اعمال سليقه شخصي در عرصه هنر و سينما شد.

سيروس مقدم، کارگردان سريالها و فيلم هاي مختلف تلويزيوني و سينمايي نيز در اين ديدار با اشاره به تأسيس روزافزون شبکه هاي ماهواره اي بيگانه براي اثرگذاري بر افکار عمومي گفت: صدا و سيما براي پيروزي در مقابله با هجوم سنگين فرهنگي بيگانگان، بايد به امکانات مادي حقيقي و حقوقي کامل مجهز باشد.

اين کارگردان سينمايي – تلويزيوني با انتقاد از برخي محدوديتها در پرداختن به «نقاط ضعف صنفها، سازمانها و گروههاي مختلف اجتماعي» خواستار افزايش آستانه تحمل مسئولان و قشرهاي مختلف اجتماعي شد.

محمدرضا ورزي از کارگردانهاي سريالهاي تلويزيوني از جمله عمارت فرنگي و سالهاي مشروطه به ضرورت ارتباط مراکز پژوهشي با برنامه سازان صدا و سيما در سريالهاي تاريخي اشاره کرد و گفت نياز است مورخين طراز اول کشور به درخواست همکاري برنامه سازان تاريخي پاسخ مثبت دهند و به جاي نقد پس از ساخت سريال، نظراتشان را هنگام فيلمنامه نويسي بيان کنند.

اين کارگردان سريالهاي تاريخي صدا و سيما با اشاره به نياز به فضاهاي خاص براي فيلمبرداري اين سريالها افزود: ساخت شهرک تلويزيوني جديد و وسيع کاملاً ضروري است.

خانم پروانه معصومي بازيگر سينما و تلويزيون يکي از مسائل مهم عرصه هنري را مشخص نبودن جايگاه واقعي زنان در سينما و تلويزيون دانست و با انتقاد از رويکرد برخي فيلمها و سريالها به دليل توجه نکردن به مسائل واقعي کشور گفت: در برخي از فيلم ها و سريالها فقط به مسائل و موضوعات پايتخت نشينان و برخي شهرهاي بزرگ پرداخته مي شود و توجهي به مسائل و موضوعات مورد توجه ساکنان ديگر شهرها و بويژه روستاهاي کشور نمي شود.

شهاب حسيني بازيگر سريالها و فيلم هاي مختلف تلويزيوني و سينمايي نيز در اين ديدار با اشاره به روزهاي پاياني فيلمبرداري سريال شوق پرواز و پرداختن به زندگي سرلشکر شهيد خلبان عباس بابايي در اين سريال گفت: بايد با پرداخت زيبا و هنرمندانه شخصيت بزرگان و نخبگان اجتماعي – سياسي – علمي – فرهنگي – ديني و ورزشي، نسل جوان کنوني را در درک هويت ملي خود کمک کرد.

شهاب حسيني گفت: هنرمندان، سربازان عرصه فرهنگ هستند و بايد همچون «رزمندگان شجاع، مبتکر و مصمم دفاع مقدس»، به وظيفه سنگين خود در عرصه فرهنگ عمل کنند.

محمدحسين لطيفي از کارگردانان سينما و مجموعه هاي تلويزيوني از جمله نردبان آسمان، وفا و روز سوم نيز با اشاره به تأثير فيلمها و کارهاي مذهبي و ديني بر مخاطبان، گفت ورود به اين عرصه نياز به شجاعت دارد و نبايد به بهانه برخي ضعفها از ورود به ساخت فيلمهاي مذهبي و ديني غافل شويم.

مشکلات فني ساخت فيلمهايي با مضمون دفاع مقدس، ضرورت حمايت قانوني از حقوق مؤلفين و مصنفين حوزه فيلم و سريال، از ديگر محورهاي سخنان اين کارگردان سينما و سيما بود.

مهدي سجاده چي نويسنده سينما و تلويزيون از جمله نويسنده سريالهاي خاک سرخ و شهريار با اشاره به جايگاه نويسندگان فيلم هاي سينمايي و تلويزيوني خواستار توجه بيش از پيش به اين ضعف و برطرف کردن اشکالات قانون فعلي مالکيت معنوي شد.

وي همچنين شرايط کنوني سينما را نامناسب خواند و خواستار نگاه واقع بينانه و کارشناسي به مشکلات عرصه سينما شد.

در ادامه اين ديدار ضياءالدين دري نويسنده و کارگردان سريالها و فيلم هاي تلويزيوني و سينمايي با تشکر صميمانه از توجه ويژه رهبر انقلاب به مسائل و مشکلات نخبگان هنري و فرهنگي گفت: جامعه ايران، جامعه اي متکثر و متنوع است و در چنين جامعه اي، جلب رضايت مردم و کاستن از شکاف فرهنگي قشرهاي مختلف، وظيفه سنگين و پيچيده اي است که رسانه ملي براي تحقق آن، نيازمند حمايت کامل است.

نويسنده و کارگردان سريالهاي مختلف تاريخي از جمله کلاه پهلوي، فشارهاي ناشي از اظهار نظرهاي غيرتخصصي و محدوديت در باورپذير کردن نقش هاي منفي را از جمله مشکلات اينگونه سريالها دانست و خواستار نوعي تغييرات در روش و اصول نظارتي دستگاههاي ذيربط شد.

ابوالقاسم طالبي کارگردان تلويزيون و سينما از جمله سريال «به کجا چنين شتابان» گفت: فيلمسازان ضمن دغدغه دفاع از انقلاب اسلامي، پرداختن به چالشهاي فراروي آن را هم ضروري مي دانند اما هنگام انتقاد از برخي دستگاهها و نهادها با مشکلات زيادي مواجه مي شوند.

اين کارگردان افزود: اگر امکان آسيب شناسي از برخي مشکلات نباشد، مجموعه هاي تلويزيوني در نهايت کارهاي متوسط و بدون خاصيت خواهد شد.

در پايان اين نشست هنرمندان حاضر، از نزديک با رهبر انقلاب اسلامي صميمانه گفتگو کردند.

نظر شما