تاملی بر فیلم«علفزار»/جهانی از شرم های فرو خورده
پرداختن به سرچشمهها و سرشت نیروی اخلاقی،مهم ترین مضمون فیلم «علفزار» است .رویکردی که بر سراسر فیلم از سوی مرد بازپرسی که اخلاق و وجدان برای او مهم است جاری و حاکم است. شبحی زنده در میان ویرانه های زمانه ی ما! جهانی از شرم های فرو خورده!

قهرمانی که آرزوی بازگشت نظم اخلاقی در او متبلور است ،نظمی که از وجدان و سرشت آدمی نشات میگیرد.او به دنبال راهی نه برای تخدیر و گریز بلکه پذیرش و استقبال از درد است که ارام بخش وجدان اوست .هم تباهی را می بیند هم رستگاری را که در ازدحامی از تباهی و دروغ به دنبال جوانمردی و انسانیت می گردد.
«علفزار» روایت سرگشتگی واستیصال آدمی است.نمایش بی محتوایی ترسناک قدرت ومصلحت های شخصی است.نمایش صاحبان قدرت است که ناشیانه ادای شرافت و متانت را در می اورند و شبانه روز درگیر مبارزه ای مذبوحانه برای حفظ طبقه و جایگاه شان هستند.
سرگذشت انسانهایی نادرکه میان وظیفه، قانون و وجدان درتقلا هستند و با خیر و شر، تک گویی های منفعت طلبانه، بیمارگون و لجام گسیخته در نبردند تا زیبایی حقیقت را متبلور کنند.حقیقتی که در وانفسای زندگی انسانی ،زیبایی تام وتمام است.نبرد نابرابر قدرت و جبر با وجدان ادمی سالم و رها از یوغ ظلمت است.مبارزه ای که از ابتذال روح جلوگیری می کند.
فیلم روایت بازپرسی است که هرچه میرود به انتهای مسیر نمیرسد و در مواجهه با مسائلی است که با اصول و قابوس او نمی خواند .شهردار یک شهر می خواهد با اعمال نفوذش خون فرزندش را فدای کسب قدرت و اعتبار خود کند.
در این میان انگی به او می چسبانند تا درقضاوتش محتاط تر و فرمانبردار تر و تحت سیطره باشد .این چالش با تضادهای درونی اش این امکان را از او میگیرد تا با درون نگری صادقانه اش این چالش عمیق را با داده های غریزی اش به میان میدان آورد و در نهایت لحظه های مواجهه با اینده کودکان به کاتارسیس لحظه ای نائل می شود .
بازپرس وجدانش را در برابر با زندگی و آیندهی ۳کودک قرار می دهد ومی کوشد که سایه هیولا وار شهوت ،رعب و قدرت و اعتیاد آدمیان بر آینده ی آنها حکم رانی نکند.«کاظم دانشی» قانون ،دولت و دستگاه قضا را درقالب وجدان یکی از نمایندگان این سیستم را با سرنوشت این کودکان می آزماید.
کودکی که سهوا از سوی یک مامور پلیس تیر می خورد.کودک نامشروعی که در آرزوی تحصیل است و خردسالی که شاهد تجاوز به مادرش بوده است . او جرائمی که بخشیدن شان هم جرم است را ارحج تر از قانون می بیند.
بازپرس با نبردی درونی در خود؛ در وهله اول به فکر خویش است اما شرافتی از درونش میجوشد که اجازه سکوت به او نمیدهد. تکالیفی که در خارج از وجود و اعمالش در زمینهی حقوق و رسوم تعیین شده است را بازخوانی می کند.هر چند این تکالیف با احساسات او موافقت ندارد.
او از سکوت و لاپوشانی اطرافیان را نمی گذرد.حالا اوست که باید دراین میان، تصمیم بگیرد علیرغم قدرت و اجبار مافوق ش حکم کند.او درمقابل اجبار و قدرتی آمر و قاهر می ایستد تا واقعیت های اجتماعی برخلاف میلش بر او تحمیل نشود .او پایانی بر انزوای وجدان در جامعه ای ملتهب و تب دار است .
محسن سلیمانی فاخر.منتقد سینما
گزارش خطا
پسندها:
۰
برچسبها:
نقد فیلم علفزار ارسال نظر
آخرین اخبار
ثبت نام موکبهای مردمی برای حضور در راهپیمایی جاماندگان اربعین
روایتهای ایرانی، اینبار با زبانهای مختلف در باغ کتاب تهران
نمایش و تحلیل مستند «راه پرستاره» با حضور هنرمندان برجسته
عرضه «سووشون» پس از ۵۰ روز؛ سوم مرداد ادامه سریال پخش میشود
برپایی فرهنگسرای منتظر در جوار نماز جمعه تهران
دور جدید اجراهای تعزیه «شبیه نور» در پردیس تئاتر تهران
اکران افتتاحیه «دست ناپیدا» همراه با تجلیل از انسیه شاهحسینی
«مادران قصهگو»؛ روایت مقاومت و امید برای نسل آینده
نمایش و نقد فیلم «شمال از شمال غربی» در فرهنگسرای ارسباران
صفحه اول روزنامه ها- سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۴۰۴
فیلم؛ برگزاری ویژه برنامه "عاشورا بدون مرز" در فرهنگسرای نوجوان
اکران و نقدِ جدیدترین ساخته وس اندرسون در سینما اندیشه
واگذاری تعدادی از فضاهای تجاری سازمان فرهنگی هنری از طریق مزایده عمومی
ثبت نام دورههای تخصصی ترم تابستان خانه کاریکاتور آغاز شد
نمایشگاه بینالمللی کارتون «جنگ و صلح» در خانه کاریکاتور ایران
فیلم؛ ترانه «ای ایران ایران» توسط گروه کر آوای عشاق فرهنگسرای دانش
نمایش «جاده اردکها ۲» در فرهنگسرای ارسباران
نقد و بررسی کتاب «خداحافظ گاری کوپر» در کتابخانه شهید سیدمحمدعلی جهانآرا
همایش بزرگ مثنویخوانی «شرح اشتیاق» در فرهنگسرای ارسباران
سروده تازه میلاد عرفانپور برای این روزهای غزه/ در این داغ باید چه خاکی به سر کرد؟
فصل دهم پاتوق فیلم کوتاه از ۷ مرداد آغاز میشود
اختتامیه پویش «مادران قصهگو» با حضور تعدادی از مادران راوی دفاع مقدس برگزار میشود
نامزدهای بیستوسومین دوره جایزه قلم زرین معرفی شدند/ اختتامیه؛ دوم مرداد
نامگذاری یکی از سالنهای پردیس سینمایی باغ کتاب به نام خسرو شکیبایی
گروه هنری لبخند با نمایش شاد و خانوادگی «بیباک» در فرهنگسرای فردوس