يکشنبه ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۳
ساعت : ۰۶:۵۱
کد خبر: ۱۳۱۸۱۶
|
تاریخ انتشار: ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۰
شهرام شفیع در نشست با من بخوان کتابخانه امید عنوان کرد:
یک نویسنده و کارشناس ادبیات کودک و نوجوان می‌گوید: گونه‌گونی مطالب شاهنامه، انواع قالب‌های ادبی، اسطوره، حماسه و تمثیل، زندگی پهلوانان، قصه‌ها، شگفتی‌ها، چاره اندیشی‌ها و حتی معماها، اگر با شیوه مناسب ارائه شوند برای کودکان و نوجوانان بسیار دلنشین‌اند. آنچه شاهنامه را کتابی مناسب برای کودکان و نوجوانان می‌کند این است که در آن، همه ابعاد زندگی، آشکارا یا به رمز نمود دارد.
همه ابعاد زندگی در شاهنامه نمود دارد / داستان‌هایی پرکشش برای نوجوانانبه گزارش پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر، شهروز شفیع نویسنده و کارشناس ادبیات کودک و نوجوان در نشستی با عنوان «با من بخوان» و با موضوع «خوانش داستان‌های کهن ادبیات فارسی (شاهنامه) برای نوجوانان» که در کتابخانه امید برگزار شده بود در ابتدای صحبت‌های خود بیان کرد: بسیاری از مردم با اینکه به اهمیت شاهنامه به عنوان یکی از مهم‌ترین پایه‌های زبان فارسی و سند هویت ملی ما آگاه‌اند، اما فکر می‌کنند خواندن شاهنامه برای کودکان و نوجوانان دشوار است و  نمی‌توان خواندن آن را به این گروه‌های سنی پیشنهاد کرد. این نظر تا اندازه‌ای درست به نظر می‌رسد و کودکان و نوجوانان نیز خودشان کمتر به سراغ این کتاب می‌روند. وجود نزدیک به ۶۰ هزار بیت شعر در چند جلد، با شیوه نوشتاری کهن که خواندن آن را سخت می‌کند، کودکان ونوجوانان را از شاهنامه خواندن می‌ترساند و طبیعی است بدون راهنمایی بزرگترها خواندن این کتاب برای آن‌ها گیرایی ندارد.
وی با بیان اینکه شاهنامه سرشار از داستان‌های پرکشش و جذاب برای نوجوان و کودکان است، افزود: در شاهنامه داستان‌هایی هست که بیش از هفت هزار سال از عمر آن‌ها می‌گذرد، یعنی روزگارانی کهن‌تر از عصر مادی و هخامنشی و حتی پیش از بر آمدن زرتشت، و چگونگی زندگی، اخلاق، آیین‌ها، باورها، آرزوها، عشق ها و دلاوری‌های مردم آن زمان را باز تاب می‌دهد و می‌تواند برای کودکان و نوجوانان بسیار پر کشش باشد.
این نویسنده درباره ویژگی‌های شاهنامه گفت: گونه‌گونی مطالب این کتاب، انواع قالب‌های ادبی، اسطوره، حماسه و تمثیل، زندگی پهلوانان، قصه‌ها، شگفتی‌ها، چاره اندیشی‌ها و حتی معماها، اگر با شیوه مناسب ارائه شوند برای کودکان و نوجوانان بسیار دلنشین‌اند. آنچه شاهنامه را کتابی مناسب برای کودکان و نوجوانان می‌کند این است که در آن، همه ابعاد زندگی، آشکارا یا به رمز نمود دارد.
وی ادامه داد: آیین زندگی در شاهنامه بدون هیچ‌گونه پیچیدگی فلسفی بیان می‌شود: در راه نیکی گام بردار؛ زندگی ساده است، خوشی‌ها و نا خوشی‌ها به یکسان در آن وجود دارند.  شاهنامه خواننده را به شادی و کامروایی فرا می‌خواند، عشق ها در آن طبیعی‌اند و به  بار می‌نشینند. نوعی منطق علمی در رویدادها به چشم می‌خورد و جنگ‌ها با هدف سامان بخشیدن به اوضاع و ساختن  جهانی بدون جنگ در می‌گیرند. دفاع از نیروی نیک در آن، حکایت از آگاهی انسان به مقام انسانی خود دارد و زندگی، متعادل  و در هماهنگی با سرشت آدمی و ارتباط نزدیک با طبیعت است.
شفیع تاکید کرد: در این کتاب سترگ، هم به نیازهای مادی توجه می‌شود و هم به نیازهای معنوی. زندگی در شاهنامه دارای نوعی معناست. کتاب سراپا سفارش مدارا و دفاع از گوهر انسانی است.
این کارشناس ادبیات کودک و نوجوان در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به داستان هفت‌خوان رستم اظهار کرد: به عنوان مثال این داستان می‌تواند برای هر کسی که حتی به شنیدن داستان، علاقه‌ای ندارد نیز جذاب باشد. داستان هفت خوان رستم علاوه بر پند آموز بودن، پر از هیجان است و به گونه‌ای شما را مجذوب می‌کند که تا انتها داستان را بخوانید.
وی افزود: در این داستان رستم، پهلوان ایرانی وارد مسیری پر از اتفاق و خطر می‌شود. در این راه پهلوان ایرانی یا همان رستم قصه باید در آزمون‌های مختلفی شرکت کند و جنگاوری‌های بسیاری انجام دهد. رستم قهرمان در نهایت با موفقیت از هر یک از این حوادث نجات پیدا می‌کند. در نهایت می‌تواند قهرمانی دیگر به نام کیکاووس را که اسیر دیو سپید شده است نجات دهد.
شهرام شفیع عنوان کرد: داستان هفت خان رستم، هفت مرحلۀ مختلف را نشان می‌دهد که رستم با شجاعت از آن‌ها عبور می‌کند. خواندن این داستان برای نوجوانان بسیار مفید است؛ چرا که با جنگ آوری‌ها و شجاعت‌ رستم قهرمان آشنا می‌شوند.

نظر شما